Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
11:14

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Рішення про зниження порогів закупівель погіршує життя дніпрян, – депутати міськради

Рішення про зниження порогів закупівель погіршує життя дніпрян, – депутати міськради

11 червня у мерії Дніпра провели інформаційно-методичну нараду депутатів міської ради. На обговорення зібралися дніпровські обранці, представники ОСББ, ЖБК і громадських організацій.

Учасники дійшли консенсусу стосовно того, що нинішня норма допорогових закупівель у системі ProZorro не допомагає контролювати роботу міськради, а навпаки ускладнює її. Рішення про поріг у 3 тис. грн для застосування процедур ProZorro ухвалювали ще у 2015 році – відповідно до цін, що існували тоді. Нині ж вартість усього спектра послуг збільшилася. За чинним законом, мінімальна гранична ціна для участі у ProZorro становить 200 тис. грн.

Водночас у Дніпрі діють найжорсткіші в Україні обмеження. Вартість обслуговування самої системи закупівель інколи перевищує загальну суму зекономлених коштів. А ще – більшість процесів значно затягуються у часі.

Для депутатського корпусу це питання постало гостро лише після того, як під час останньої сесії з ініціативи міського голови Бориса Філатова було ухвалене рішення зрівняти вартість закупівель у ProZorro для депутатів і виконавчих органів та знизити поріг з 200 тис. грн до 3 тис. грн. Раніше обмеження у 3 тис. грн існувало лише для виконавчих органів.

«Найпростіший приклад: необхідно надати допомогу ОСББ у розмірі 150 тис. грн на придбання робіт чи товарів. Це договори, які, за законом про публічні закупівлі, мають просто публікуватися. У нас же проходить фактично чотири тендерні процедури – на проектування, експертизу проекту, на технічний нагляд і виконання самих робіт. На кожну тендерну процедуру у кращому разі піде місяць. У гіршому – до трьох-чотирьох місяців. У підсумку це шістнадцять місяців. Тобто, ми можемо навіть не потрапити у бюджетний рік», – пояснив секретар міськради Дніпра Олександр Санжара.
Посадовець не відкидає: після спільних обговорень депутати нарешті зрозуміють проблематику та спробують вирішити ситуацію найближчим часом. Йдеться про можливу зміну місцевих правил користування системою. Серед запропонованих варіантів – публікація проведених закупівель.
«Ті, хто продовжують наполягати, що збільшення порогу буде корупцією, дещо лукавлять. Тоді виходить, що закон України про державні закупівлі також є корупційним законом. Депутатський корпус вважає, що слід привести свої рішення у відповідність до закону. Дехто не надто розбирається, тому були думки, що хтось хоче скасувати ProZorro. Та це неможливо, адже це навіть не наша компетенція», – переконаний депутат Геннадій Глядчишин.



Gorod.dp.ua на Facebook.


Talk  (11.06.18 18:58): А вот здесь особенно смешно: "необходимо оказать помощь ОСМД в размере 150 тыс. грн на приобретение работ или товаров." Не так давно, на прошлой неделе, принимал участие в собрании одного из ОСМД, где представители некоего депутата горсовета на голубом глазу предлагали поставить 10 или 15 металлопластвиковых дверей в доме за 200 000 грн. На вопрос жильцом "Чего так дорого?" сказали, что еще и откосы сделают. В общем, все правильно, что от 3000 грн уже на прозорро Відповісти | З цитатою
Talk  (11.06.18 18:55): Да. Ухудшает. ПлАчу. Они вам, депутатам, жизнь ухудшают. Отсутствие допороговых закупок лишает вас откатов. Вот, собственно, и все Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років палацу культури «Шинник»

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті