Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
12:29

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Легкі та міцні: для створення української РКТ почали застосовувати композити

Легкі та міцні: для створення української РКТ почали застосовувати композити
5-координатный механообрабатывающий центр

У КБ «Південне» розпочався новий етап в організації дослідного виробництва: на підприємстві впроваджені нові технології створення вузлів та деталей ракетно-космічної техніки з полімерних композиційних матеріалів, використання яких дозволяє зменшити масу конструкції і при цьому поліпшити її механічні характеристики.

Створювати дослідне виробництво в КБ «Південне» почали ще в 2015 році. Саме тоді в КБП у рамках комерційних контрактів почали купувати і освоювати нове обладнання. Тепер це цілий комплекс. Він буде поступово розширюватися, але вже зараз тут забезпечений замкнутий цикл виробництва сучасних виробів ракетно-космічної техніки з полімерних композитів. У складі комплексу – сучасне високотехнологічне обладнання: п'ятикоординатний намотувальний верстат з робочим діаметром один метр і довжиною до шести метрів, що дозволяє виготовляти пустотілі високоміцні композитні вироби; єдиний в Україні високоточний п'ятиосьовий обробний центр; просочувальна машина для виготовлення напівфабрикатів (препрегів) з різних армуючих наповнювачів; перший в Європі 3D-принтер для виготовлення великогабаритних деталей з полімерних композиційних матеріалів; фарбувально-сушильна камера; прес-камера на 40 атмосфер; модернізоване випробувальне обладнання для визначення міцності; мобільні координатно-вимірювальні машини та ін. Усе це успішно працює для створення якісно нової техніки за новими для України технологіями.

Наприклад, двигуни ракет-носіїв оснащені кількома кулебалонами – ємностями, в які під великим тиском закачують спеціальну газову суміш для подачі в пускові турбіни. Нові, не металеві, а вуглепластикові кулебалони з пластиковими, а не металевими лейнерами (внутрішніми оболонками), відрізняються меншою масою (майже в 1,5-2 рази), довговічністю і безосколковим руйнуванням в аварійних ситуаціях.

Те ж стосується трубчастих елементів, які використовуються для складання космічних апаратів. Тепер їх роблять методом спіральної намотки високоміцного вуглецевого волокна. Ці складові елементи конструкції супутників вже підтвердили свою працездатність в умовах космічного простору. У майбутньому році в цеху космічних апаратів КБ «Південне» з їх використанням планують збирати супутник для дистанційного зондування Землі «Січ-2М».

Освоєно виготовлення деяких деталей для ракети-носія «Антарес» з вуглепластику замість алюмінію. При цьому маса системи значно зменшилася. Відбулося вже два успішних пуску модернізованої РН «Антарес».

Зараз у КБП йде освоєння нових перспективних виробів – безлейнерних кріогенних паливних баків. Уже розроблені 3D-моделі конструкції, програми намотування і випробувань. Дослідні зразки двох баків об'ємом 200 і 40 л і масою 31 і 1,58 кг відповідно в минулому році продемонстровані на міжнародних виставках у Німеччині та Китаї. Ці паливні баки будуть використані в перспективних розробках КБ «Південне» – ракетах-носіях нового покоління.

Розвиток дослідного виробництва і застосування нових матеріалів та технологій дозволяє КБ «Південне» підвищувати конкурентоспроможність своєї продукції і залишатися гідним гравцем на ринку космічних послуг.




Gorod.dp.ua на Facebook.


11  (01.02.19 08:56): Отлично! Так держать! Пока Заводы распиливаются, КБЮ отлаживает производство. Достойный пример для подражания. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
69
сиріт з Дніпропетровщини отримали кошти на придбання власного житла у 2022 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті