Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
07:54

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Незбагненна доля капітана Поля

Незбагненна доля капітана Поля
Автор Шляхами героя

Дитяча телестудія знімає справжнє «доросле» КІНО! Подія неординарна для районного центру. Це стало можливим за підтримки Українського культурного фонду.

У Верхньодніпровську завершується робота над проектом «Незбагненна доля капітана Поля». Саме таку назву буде мати фільм, що створюється дитячою телестудією «Ракурс» (керівник Солдатенко Галина Миколаївна, Відмінник освіти України, член національної спілки журналістів України, член національної спілки краєзнавців України, автор десятка книг на краєзнавчу тематику, керівник гуртка-методист) Комунального закладу «Верхньодніпровський Палац дитячої та юнацької творчості» (керівник Мелащенко Ірина Гарніковна).

Проект розкриває мало відомі соціально значимі історичні події, пов'язані з зародженням американо-української дружби та занесенням демократично-визвольницьких ідей на терени України. Герой фільму, Джон Поль Джонс (або Джон Пол Джонс), – син Шотландії, громадянин Америки, шевальє Франції, контр-адмірал Росії, почесний запорозький козак. Пірат, що стає засновником наймогутнішого флоту світу. Работорговець, що бореться за свободу. Син садівника, що опікується донькою короля. Контр-адмірал, що братається з козаками. Герой трьох держав, що вмирає у безвісті. Його безіменну могилу розшукують через 100 років, останки переправляють через океан і хоронять під мармуровим саркофагом як національного героя США. Пройде ще століття, і про нього згадають і в Україні… Це – дебют дитячої студії «РАКУРС» в якості співтворців «дорослого» кіно.

Театр ім. Магара. Запоріжжя
Театр ім. Магара. Запоріжжя

Унікальність проекту полягає в тому, що його координатор, керівник дитячої студії Галина Солдатенко побувала в багатьох місцях, пов'язаних з героєм майбутнього фільму (в тому числі, в військово-морській академії США, в музеї Джонса в Санкт-Петербурзі, на Дніпровському Лимані та Кінбурнській косі, в Херсоні, Миколаєві, Очакові, Запоріжжі, Дніпрі), вже має унікальні відео кадри (наприклад, золотої шпаги, подарованої Джонсу французьким королем Людовіком ХVІ - реліквії що зберігається в фондах музею ВМА США) та є автором двох книг на дану тему («Версія, схожа на правду» та «Неразгадані таємниці Джона Поля Джонса: погляд зі сторони»).

Останнім часом ім'я Джона Поля Джонса повертається із забуття:

  • - в США відзнято художній і документальні фільми та безліч інформаційних сюжетів
  • - в Росії створено фонд імені Джона Пола Джонса, відзнято документальний фільм та кілька інформаційних сюжетів.
  • - в Україні реалізовано Україно-американський проект “Джон Пол Джонс” (Херсон, Очаків, Запоріжжя, Київ)
  • - в рамках культурно-просвітницького проекту «Таємниці мого міста» Sinergiconproduktion створив фільм-етюд «Чорний корсар» про події під Херсоном.

Про Джона Поля Джонса писали книги: француз О. Дюма, американці Ф. Купер та Г. Менвілл, росіяни братии Алови та В. Пікуль, українці Ю. Крючков та Г. Солдатенко.

Домоткань. Зйомки. Маленький Джон.
Домоткань. Зйомки. Маленький Джон.

Та жодного документального чи науково-популярного фільму, який би відображав життєвий шлях контр-адмірала-запорожця, в Україні немає!

Створення фільму про Джона Поля Джонса повинно стати також стартовим майданчиком для нових історичних та творчих пошуків юних кіноаматорів. Верхньодніпровський ПДЮТ розташований на площі, що носить ім'я верхньодніпровського поміщика Олександра Поля – видатного промисловця, археолога, громадського діяча. Його дідом був іноземець Іван Іванович Поль, сучасник нашого героя, що теж приймав участь в військових діях на Лимані в той же час, що і Джонс. За однією з версій, Іван Іванович був нащадком брата англійського кардинала Реджінальда Поля (Reginald Pole), що за часів репресій з боку англійського короля Генріха VІІІ опинився в Шотландії, звідки і походив Джон Поль Джонс. Джон – Іван, Пол – Поль (Pole, Paul, Pol, Polh), Джонс – син Івана, тобто Іван Іванович Поль… Випадковий збіг обставин? Чи одна і таж людина? Чи не був засновник військово-морського флоту США дідом нашого славетного земляка? Автори не стверджують, що було саме так. Але чим це не тема для майбутніх досліджень таємниць історичного минулого рідного краю? Створений за проектом фільм – творча платформа для нових пошуків та розкриття таємниць.

Наша Шотландія
Наша Шотландія

Створення такого фільму в цілому сприяє підвищенню рівня знань зі світової історії, історії України та козацтва. Для гуртківців-кіноаматорів в навчальному сенсі – це закріплення знань та навичок щодо написання сценарію, режисури, акторської майстерності, операторської справи, тощо, надбання практичного досвіду. В виховному плані – це виховання підростаючого покоління в дусі дружби та взаємоповаги між народами та в дусі козацького товариства. В культурному – створення якісного твору кіномистецтва за участю дітей.

Робота над проектом вже добігає кінця. І це неймовірно! Бо на його реалізацію було відведено лише три місяці (від написання сценарію та музики до монтажу готового фільму). В процесі було задіяно безліч людей з різних куточків України. Сценарій писався в Верхньодніпровську, начитка тексту відбувалася в Дніпрі, а його переклад на англійську мову робився в Полтаві. Зйомки проводились в Запоріжжі, Херсоні, Дніпрі, Кам'янському, Верхньодніпровську, Домоткані… Студійне світло пересилалося з Новгород-Волинського, а «хромакей» - з Одеси. Макет історичного вітрильника виготовлявся в Херсоні, костюм для головного героя шився в Дніпрі, а сам герой (вірніше, актор, що його грав) – мешканець Києва… В зйомках постановочних сцен брали участь і актори Запорізького музично-драматичного академічного театру імені Магара та кінного театру «Запорозькі козаки», і водій автомобіля знімальної групи та режисер монтажу…

Посвячення в почесні козаки
Посвячення в почесні козаки

В фільмі можна буде побачити кадри відзняті в Америці, Санкт-Петербурзі, Миколаєві, на Кінбурнській косі та в Збур'ївському Куті…

Та запорука успіху в реалізації проекту, звичайно ж, - люди, згуртована творча команда (керівник Ірина Мелащенко, координатор Галина Солдатенко та їхні помічники: Андрій Чепурний, Тамара Козак, Тарас Іванов, Катерина Чопко, Анатолій Коваленко, Ігор Шинкаренко).

Слів щирої вдячності за дієву участь у підготовці та створенні фільму заслуговують: Наталія Фойл, Ігор Щербаков та Грант Волкер зі Сполучених Штатів Америки, Олександр Піддубний з Росії, Володимир Навроцький з Ялти (на жаль, вже покійний), Віктор Маруняк зі Старої Збур'ївки, Марина Тарасова та Олексій Попов з Херсону, Тетяна Мітковська з Миколаєва, Заслужений артист України Олексій Колесник з Києва, Володимир Панькін, Тетяна Лещова та Сергій Фандєєв із Запоріжжя, Валентина Орлова та Ольга Владимирова із Дніпра, Сергій Кисіль з Кам'янського та багато-багато інших.

Робота над проектом закінчується, незабаром – презентація фільму «Незбагненна доля капітана Поля». Слідкуйте за афішами.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
154,5
млн грн горожанам на восстановление жилья, пострадавшего от ракетных обстрелов, выплатил Днепр в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте