Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
22:17

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Подвиг, який не забути

|«« «« »» »»|

Дніпропетровська обласна організація Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» відзначила своє 30-річчя.

29 листопада урочиста церемонія, присвячена 30-й річниці з дня заснування Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», відбулася в приміщенні Дніпропетровської обласної державної адміністрації. Почесним гостем поважного зібрання став голова громадської організації Дніпропетровський осередок Всеукраїнської громадської організації «Асоціація «Афганці» Чорнобиля» Костянтин Рябека.

На Дніпропетровщині значною мірою започатковано діяльність «Союзу Чорнобиль України», є невипадковим. Адже наша область однією з перших вступила в бій з атомною стихією. Загін ліквідаторів з Дніпропетровщини склав близько 24 тисяч чоловік, у тому числі з Дніпра близько 9 тисяч. Місто прийняло понад тисячу людей, евакуйованих із забруднених радіацією територій, надавши їм житло. Всього вимушені переселенці з Чорнобильської зони отримали 600 квартир.

Вперше установчі зібрання відбулися 25 жовтня 1989 року у малій залі інституту «Дніпродіпрошахт». Його директор Гліб Піньковський, на той час депутат Дніпропетровської обласної ради, без вагань дав добро на проведення такого зібрання, адже сам був безпосереднім учасником чорнобильських подій.

На установчому зібранні було вирішено провести конференцію обласної організації «Союз Чорнобиль України» і делегувати 6 осіб до Києва на конференцію Всесоюзної організації. Осередки новоствореної організації чорнобильців стали виникати по всій області.

Більше того, авторство ідеї емблеми Чорнобиля – чорного дзвону – належить Глібу Піньковському.

Відтоді обласна організація Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» веде багатогранну діяльність, головним напрямом якої була і залишається підтримка ліквідаторів аварів на Чорнобильській АЕС. Ці люди потребують особливої уваги, адже вони своєю мужністю поставили під серйозний удар власне здоров'я. Тому всіх їх взяли на облік з тим, щоб допомагати у вирішенні питань лікування, оздоровлення.

Тому символічно, що у Дніпрі в сквері біля будівлі обласної державної адміністрації було встановлено один з перших в Україні пам'ятник ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС.

Протягом тривалого часу обласна організація ВГО інвалідів «Союз Чорнобиль України» всю свою діяльність веде у тісній співпраці з Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація «Афганці» Чорнобиля», яку з 2002 року очолює український політик, громадський діяч, народний депутат України V та VI скликань Олександр Рябека.

«Афганці» Чорнобиля» відзначаються багатогранною діяльністю. Вони допомагають обласній організації ВГО інвалідів «Союз Чорнобиль України» у найрізноманітніших напрямах. Завдяки «Афганцям» Чорнобиля» було відкрито пам'ятник ліквідаторам в Соборному районі , постійно надають можливість багаторазово відвідувати місце подвигу-зону відчуження та спільно проводять фестивалі пісні «Чорнобильські мотиви», участь у яких також відбувалися конкурси поетів та декламаторів «Зірка полину», дитячого малюнка «Чорнобильська палітра».

До дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та 30-тої річниці створення Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», яка експонувалася в Дніпропетровському національному історичному музеї імені Д. І. Яворницького з 8 по 28 листопада. Її відвідувачі змогли побачити особисті речі, документи і фотографії ліквідаторів аварії на ЧАЕС, комплекти засобів індивідуального захисту від радіологічної та хімічної загрози, прилади для вимірювання рівня радіації, а також одяг ліквідаторів.

Л іквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС вручили нагороди, цінні подарунки та почесні грамоти. Почесний орден «Тим, хто врятував світ» також отримав координатор   Чорнобильського руху Литви Кестутіс Казлаускас, який спеціально прибув до Дніпра з нагоди ювілейних заходів. У 1993 році він першим прийняв автобус з українськими ліквідаторами у Литві та організував для них реабілітацію у місцевому санаторії.

Продовжилися ювілейні заходи святковою програмою, у ході якої ліквідатори отримали численні відзнаки, вітання від представників з інших областей та дарували свої таланти артисти.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
154,5
млн грн горожанам на восстановление жилья, пострадавшего от ракетных обстрелов, выплатил Днепр в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте