Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Чт, 16 травня 2024
07:53

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Інсульт загрожує 213 тисячам мешканців Дніпропетровської області

Інсульт загрожує 213 тисячам мешканців Дніпропетровської області

Щоб врятувати життя хворого на інсульт є лише 4,5 години.

Інсульт мозку – захворювання, яке щороку вражає щонайменше 130 тисяч українців. 40% з них помирають впродовж першого місяця, а половина тих, чиє життя вдалось врятувати, назавжди втрачають здатність працювати. Інсульт загрожує 213 тисячам мешканців Дніпропетровської області – третині людей старше 25 років, попереджають в Українській асоціації боротьби з інсультом.

Інсульт стається через блокування тромбом артерій в мозку. Припиняється постачання кисню та поживних речовин до частини мозку. У лікарів є не більше 4,5 години, щоб почати лікування. У разі успіху, людина повністю одужає. Якщо ні, то за 10 годин частина мозку відмирає, разом з цим втрачається здатність пересуватись, говорити, доглядати за собою.

При перших ознаках інсульту – викликати «швидку»

«Всі, хто бачить ознаки інсульту у людини, повинні негайно викликати «швидку» за номером 103», – розповідає Юрій Фломін, завідувач інсультного відділення, експерт МОЗ з неврології та інсульту.
Найбільш типові ознаки захворювання – слабкість половини тіла, скошене на один бік обличчя, нерозбірлива мова.
«Перша домедична допомога проста – людину треба покласти в горизонтальне положення, дати їй можливість вільно дихати. Заборонено давати будь-які ліки – це може призвести до ускладнень», – пояснює Юрій Фломін.

Чому трапляється інсульт?

На 50% здоров‘я людини залежить від способу життя, на 20% від умов життя, на 20% від спадковості, на 10% від медичної допомоги, розповідає Юрій Фломін.

Для 40% випадків інсульту фактором стало нездорове харчування, для 20% – паління, зловживання алкоголем та малорухомий спосіб життя. Високий тиск, високий рівень холестерину, захворювання серця – теж підвищують ризик захворювання на інсульт.

Нездоровий спосіб життя в Україні ведуть 50% чоловіків та 30% жінок. 25% мають надмірну вагу. 35% мають високий тиск. Десь 40% мають високий холестерин.

«Третина населення України має 3-5 чинників. Тобто одночасно впливає не тільки один – куріння чи підвищений тиск, вони додаються один до одного і збільшується ризик», – наголошує експерт.

Рахунок – на хвилини

Згідно ухвалених нормативів, «швидка» на виклик до пацієнта з підозрою на інсульт має прибути за 20 хвилин, протягом 1 години – доставити хворого у лікарню. На практиці лише 20% пацієнтів потрапляють в лікарні за 6 годин з моменту появи симптомів.

«Пацієнти надходять у запущеному стані, оскільки вчасно не звернулись за допомогою до лікарів», – констатує Ніна Головенко, головний лікар Білоцерківської міської лікарні №2.

Виправити ситуацію допоможе реалізація європейського Плану дій боротьби з інсультом. Його головні цілі – зменшити до 2030 року кількість інсультів на 10% у порівнянні з 2019 роком та забезпечити лікування 90% пацієнтів у спеціалізованих відділеннях (інсультних блоках).

Інсульт успішно лікують

В Україні успішно застосовують тромболітичну терапію – спеціальні ліки розсмоктують тромб. Їх потрібно ввести протягом 4 годин 30 хвилин після появи перших симптомів. Протягом перших 6 годин можна вилучити тромб хірургічним шляхом – у судини вводять спеціальний зонд. Після цього захворювання має незворотні наслідки і за 10 годин частина мозку помирає.

«Коли я вперше побачив, як канадські лікарі рятують хворого на інсульт, я був вражений. Швидка допомога доправила 80-річну жінку, у якої тромб потрапив до лівої півкулі мозку. У неї не рухалась права рука і права нога, вона абсолютно нічого не говорила і не розуміла, що кажуть інші люди. Їй зробили комп‘ютерну томографію, ввели ліки, які розсмоктують тромб, знайшли вражену артерію. Протягом 10 хвилин лікарі витягли тромб і відновили кровоплин. Коли ми прийшли наступного ранку в її палату, то побачили, що вона ходить. Через день жінку виписали без будь-яких наслідків», – розповідає Юрій Фломін.

Скільки коштує лікування

В Україні надання першої допомоги при інсульті фінансує держава. У разі легких проявів сума становить близько 15 тисяч гривень. У разі проведення тромболітичної терапії – 54 тисячі гривень, при проведенні хірургічного втручання – 98 тисяч гривень.

В Україні існує близько 200 лікарень, які мають можливості надавати допомогу. Вони мають апарати КТ/МРТ та бригади лікарів, які працюють у цілодобовому режимі.

Gorod.dp.ua на Facebook.


123  (24.05.21 23:38): Спасибо врачам за разяснительную работу. Ведь многие граждане не знают что это за болезнь - инсульт. Какие симптомы инсульта. Оказание первой доврачебной помощи при инсульте. Спасибо. Жаль, что я не знала этого раньше. Может успела бы оказать помощь своему папе. Відповісти | З цитатою
Сторонник реальности  (24.05.21 21:08): Нужно меньше смотреть новости по ящику, там сплошной негатив! Відповісти | З цитатою
горожанка  (24.05.21 20:07): Канаде честь и хвала!
Может и у нас есть подобная фантастика, но на деле инсульт -приговор или инвалидность. Какая у нас Днепре базовая больница по инсультам? и кому деньги выделяют? Лечение все на родственниках
Відповісти | З цитатою
7777  (24.05.21 16:17): Все это красиво написано. Но на деле "инсультника" у нас в городе не спасут. Очень жаль терять дорогого и любимого родителя. Очень... Но на деле так обстоят дела. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн на місяць - мінімальна зарплата з квітня 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті