Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
03:23

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре издали первую книгу шрифтом Брайля

|«« «« »» »»|

На Днепропетровщине реализуется проект «Книголюкс», целью которого является издание книг для слабовидящих шрифтом Брайля.

Книги будут выходить одновременно плоскопечатным и брайлевским шрифтом. Таким образом, юные читатели с нарушениями зрения смогут читать книгу вместе со своими зрячими сверстниками или родителями.

Проект «Книголюкс» основан украинскими писателями и издательством «Мадрид». Инициатор проекта – харьковский писатель и журналист Виктор Полянецкий. Идею поддержала известная детская писательница Элина Заржицкая (г. Днепр), писательница и переводчица Ольга Полевина (г. Кропивницкий), а также писательницы, культурные деятели Мария Дружко и Евгения Яворская (г. Каменское).

В рамках этого проекта писательница из Каменского Евгения Яворская презентовала книгу «Лелечий дім» для детей с нарушениями зрения.

«Власне, це не одна книга а цілий соціальній проєкт — серія книг «Книголюкс». Ідея в тому щоб впустити книжки і звичайним друком, і шрифтом Брайля для того аби допомогти інтегруванню людей із вадами зору. В першу чергу мова про дітей — дві книжки з трьох саме дитячі! Аби дозволити дітям із вадами зору разом із зрячими дітьми читати одну книжку і власне обговорювати прочитане. Однією з ініціаторів проєкту була письменниця Марія Дружко із Кам’янського, також членкиня Національної спілки письменників України — її книга «Квасько і Катруся». Це також інклюзивне видання дитячої казки для незрячих дітей молодшого шкільного віку. Моя ж кнжка «Лелечий дім» буде цікава і дорослим, і дітям. Зрячі батьки, наприклад, зможуть обговорити зі своєю дитиною, яка, в свою чергу, прочитає її шрифтом Брайля. Малюнки у всих книжках ярскраві та цікаві. Саме у «Лелечому домі» ілюстрацій немає, є обкладинка, де ілюстрацію дубльовано шрифтом Брайля. Загалом, це збірка кротких оповідань про сьогодення — мораль, суспільство, молодь і війна на Донбасі», — рассказала Евгения Яворская на пресс-конференции в «Нашем мисте».

В сентябре она планирует презентовать эту книгу на Днепровском книжном форуме и во Львове.

Заместитель председателя областной организации НСПУ Элина Заржицкая отметила важность такого проекта, который был реализован благодаря харьковскому издательству «Точка».

«Розповсюджувати такі книги в магазинах важко, адже аудиторія обмежена. А от придбати через інтернет їх можна буде! Художниця Катерина Хаджирадєва створила яскравезні ілюстрації на мою казку «Сонячний чоловічок», яка представлена також шрифтом Брайля. В своїх яскравих роботах Катерина втілила фрагменти сюжету у своєму самобутньому стилі. Це книга про Українську Попелюшку, вона розрахована на молодший і середній шкільний вік, а може і старший. Героїня тут живе у давньому Січеславі на березі Дніпра. Під час презентації у Центральній бібліотеці діти захоплено роздивлялися кожну роботу, перегортали сторінки книжки, а Катерина розповідала про створення цих ілюстрацій. Сподіваємося, що нова книжка «Сонячний чоловічок» найближчим часом з’явиться на поличках дніпровських бібліотек і знайде свого читача» — сказала она.

А председатель Днепропетровской областной организации Национального союза писателей Украины Фидель Сухонос отметил, что эта организация активно трансформируется и при ее поддержке реализуется целый ряд интересных проектов.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (15)

•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (14)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет просуществовала газета Днепр вечерний в бумажном формате

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте