Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Чт, 23 травня 2024
19:13

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

«Найголовнішим ворогом на той момент була спека». Історії дніпровських ліквідаторів аварії на ЧАЕС

«Найголовнішим ворогом на той момент була спека». Історії дніпровських ліквідаторів аварії на ЧАЕС

14 грудня вУкраїні відзначають День вшанування ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Цього дня 35 років тому над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської станції звели захисний саркофаг.

Дніпрянину Володимиру Довгому було 38 років, коли сталася аварія на Чорнобильській АЕС. Розповідає: тоді він працював викладачем криміналістики в університеті внутрішніх справ. Коли почув про формування батальйону для ліквідації наслідків аварії, одразу ж записався у добровольці.

Їхній підрозділ, розповідає чоловік, охороняв 30-кілометрову зону відчуження поблизу Білорусі. Туди він прибув наприкінці квітня та провів там місяць.

“Зі сторони Білорусі приїхали на поминальний день після Пасхи. Приїхав автобус, 25 людей і 5-7 дітей. На цвинтар, поминати. А мені пускати не можна. Вони приїхали: 25 метрів - і їхнє кладовище. Кажуть: ну пустіть туди. А я не маю права”, - говорить ліквідатор аварії на ЧАЕС.

Слідкували, щоб не було мародерства. Крім того, опромінені предмети заборонялося виносити за межі зони. Володимир Довгий згадує, як зазирнув до одного з будинків.

“На спинці дивану - три ляльки, причесані, акуратні. Подивився на стіл: зошит з арифметики. Приклади до ста. Написано: 26 квітня, домашня робота. І приклади ручкою, а відповіді написані олівцем. Одна неправильна. Я такий: руки назад. Пам’ятаєте, в музеї є: руками не торкатися. Я на це дивився, як на експонат”, - каже чоловік.

Олександр Ткачов працював у 25-ій пожежній частині Самарського району. Розповідає: усі його колеги були готові їхати на ліквідацію аварії.

Протягом місяця він разом зі своїм підрозділом привозив воду до станції.

“Найголовнішим ворогом на той момент було тепло, спека. Треба було ліквідувати пил, який вилітав з четвертого блоку, його треба було водою прибивати. І це робили постійно. Емоції були у всіх приблизно однакові. Не дивлячись на те, що ми пожежники, бачили, до чого можуть призвести пожежі, але масштаби цієї аварії не передати словами”, - говорить чоловік.

За словами голови Дніпропетровської обласної ради МиколиЛукашука, наслідки аварії на ЧАЕС ліквідували 34 тисячі жителів Дніпропетровщини. Нині в живих лишилося 11 тисяч ліквідаторів.

Gorod.dp.ua на Facebook.


y  (15.12.21 08:58): Герои !!! Відповісти | З цитатою
Баран Ралик  (15.12.21 00:55): Нее бэээ то камунисты устроили бэээ жару бэээ чтоб знивищювать украиньцив бэээ майдан перемиг бээ декомунизяйции дак бэээ Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
довгожителя проживає на Дніпропетровщині. 47 жінок та 7 чоловіків, які відзначили своє 100-річчя.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті