Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 18 травня 2024
03:52

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Дніпропетровську область таки зібралися перейменувати

Дніпропетровську область таки зібралися перейменувати

Верховна Рада України у першому читанні підтримала проект нового закону «Про деколонізацію».

Він має пряме відношення до нашої області, яка досі зберігає радянську назву. Нагадаємо, що обласний центр було перейменовано ще 2015 року. З того часу велися розмови про необхідність перейменування та області.

І ось, схоже, у цьому напрямі зроблено визначальний крок.

Новий закон стосується, зрозуміло, не лише назви нашої області. Під його дію можуть потрапити багато топоніми, назви об'єктів тощо.

Відомий дніпровський журналіст Дмитро Москаленко із посиланням на сайт ВР цитує основні положення нового законопроекту:

«Забороняється присвоювати географічним об'єктам назви, що звеличують, увіковічують, пропагують або символізують державу-окупанта або її визначні, пам'ятні, історичні та культурні місця, міста, дати, події, її діячів, які здійснювали військову агресію проти України та інших суверенних країн, державну тоталітарну політику та практику, пов'язану з переслідуванням опозиції (опозиційних діячів), дисидентів та інших осіб за критику тоталітарного радянського та тоталітарного російського режиму, зокрема й громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях України або тимчасово перебували на території держави окупанта та стали жертвами переслідування з боку російських репресивних органів».

З пояснювальної записки до законопроєкту:

«Топонімічний комунопад та розпочате велике очищення життєвого простору нашої незалежної держави має продовжитися. Україні потрібна своя історія, свої цінності, а не вигадані в Москві чи десь в уральських бункерах! Тому слідом за декомунізацією має відбутися ДЕІМПЕРІАЛІЗАЦІЯ чи ДЕКОЛОНІЗАЦІЯ та повне відновлення української історичнонаціональної топоніміки, спотвореної до невпізнанності і стертої з нашої мапи колишнім тоталітарним режимом. Адже неможливо рухатися вперед із повернутою назад головою, з постійною присутністю в нашому домі чужого, імперського, наповненого неправдою.

Для сучасної України декомунізація та деколонізація – це дещо важливіше, ніж просто позбавлення від рудиментів радянського минулого у вигляді комуністичних топонімів, пам'ятників вождям чи назв чужих міст, річок, гір та імен. В нинішніх умовах цей процес означає деколонізацію і дерусифікацію в цілому, що дорівнює самозбереженню нації».

Тепер новий закон має пройти процедуру правок та доповнень і бути винесеним на затвердження парламентом.

Коли це конкретно може статися – поки що не повідомляється.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
років театру ДраміКом

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті