Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 16 июня 2024
07:21

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре представили новую книгу «Митці Дніпра проти війни»

|«« «« »» »»|

Презентация книжной новинки прошла в Днепровском Доме искусств, который за 8 месяцев войны стал мощным волонтерским центром и объединил всех творческих людей нашего города с антивоенной позицией.

Городской сайт неоднократно рассказывал о волонтерских и антивоенных проектах Дома искусств.

Одним из таких начинаний стал проект «Митці Дніпра проти війни», который стартовал еще 7 марта. Представители разных сфер культуры Днепра получили возможность высказать свое отношение к нападению рашистов на нашу страну и поддерживали своим творчеством силу духа наших горожан.

За прошедшие с тех пор 7 месяцев к этому проекту подключились сотни творческих людей, поделившихся своими стихотворениями, рассказами, рисунками, карикатурами, песнями.

В итоге лучшие из них были отобраны для новой книги «Митці Дніпра проти війни», презентация которой состоялась в Днепровском Доме искусств.

Вот что об этом рассказала одна из инициаторов этого проекта, составитель книги, арт-директор Дома искусств Валентина Владимировна Слобода.

«Наше рідне місто розташоване усього за якихось 100 км від місця бойових дій. Війна стала потрясінням, яке вплинуло на усіх мешканців і на творчих людей зокрема. Дніпро став першим помічником поранених, прихистком для вимушених переселенців, великим волонтерським центром.

Вже 7 березня ми відкрили наш культурний фронт: з ініціативи активу Мистецького кварталу Дніпра було започатковано флешмоб «Мітці Дніпра проти війни», бо мистецтво потрібне завжди, навіть в найстрашніші часи. Діячі культури отримали шанс відчути себе в єдиному строю і своїм мистецтвом підтримувати силу духу людей. МИСТЕЦТВО для цього є ідеальним інструментом. До акції долучилися десятки учасників. Частина творів учасників відібрані до дуже актуальної книги «Митці Дніпра проти війни» (упорядник Валентина Слобода, художнє оформлення – Володимир Ожуг), презентація якої відбулась у Будинку мистецтв.

Ця книга стала своєрідним літописом сьогоднішнього образного бачення учасниками флешмобу боротьби України за мир і свободу, відображенням драматичного часу, в якому ми зараз живемо. Відібрані твори передають відчуття нашого непростого сьогодення, є згустком любові до рідної землі та ненависті до загарбників. До збірки увійшли як твори знаних митців Дніпра, так і тих, хто відкрив у собі талант творення зараз. Але усіх авторів об’єднує патріотизм і бажання зробити велику спільну справу для Перемоги.

Твори об’єднані глибоким патріотизмом і любов’ю до рідної землі та ненависті до загарбників. Поезії та образотворчі роботи дніпровських митців акумулюють свій біль і горе від війни у художніх творах та наповнені незборимого духу до перемоги.

Від Великого Кобзаря, від Лесі Українки ми пам"ятаємо, що слово – це зброя ("Слово, моя ти єдиная зброє…"). Слово своєю зброєю зробили відомі письменники Олександр Ратнер, Катерина Каленіченко і Костянтин Дуб, воїн і поет Андрій Карпенко, науковці Валентина Бабенко, Олена Бесараб і Василь Немировський, працівники культури Ніка Черкашина та Світлана Гамзіна, солістка опери Ірина Петрова, початкуючі поети Інна Левченко, Світлана Катюшина та Андрій Будицький, учасники конкурсу «Розповім про подвиг».

Дніпровські художники влучно відтворюють дух сьогодення у своїх роботах. Мистецькою хронікою повномасштабної війни стали твори Леоніда Антонюка, Василя Тевяшова, Гарніка Хачатряна,Ірини Колядіної, Валентини Арєп»євої, Романа Мірошниченка, Валентина Назаренка, Олександра Макаренка, Олени Семенюк, Володимира Виборного. Історія вільного українського козацтва в образі Мамая Григорія Чернети надихає до боротьби.

У флешмобі можна було побачити карикатури відомих карикатуристів, лауреатів багатьох міжнародних конкурсів і виставок карикатури, членів творчого об’єднання карикатуристів Придніпров’я «ГОПАК» Валерія Момота, Олександра Дубовського, Віктора Родіонова.

Додають впевненості і віри в перемогу над ворогом плакати відомого дизайнера книги Костянтина Ткаченка, студентів Дніпровського фахового мистецького коледжу культури (викладач Максим Сопєлкін), а також учасників міжнародного фесту дизайнерів COW (керівник Анатолій Меньків) з різних країн світу, які виявили свою підтримку Україні.

Своєю виразністю, народним духом привертають увагу роботи майстрів народного мистецтва Вікторії Тимошенко, Валентини Мірошник, Тамари Горбунової та Тамари Макаренко.

Видання підтримано управлінням культури департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради та головою художньої ради Дніпра Григорієм Гельфером. Щемні проникливі виступи співавторів книжки передали присутнім пульс буремного сьогодення, в якому нам доводиться жити і творити. Присутні на презентації щиро вітали вихід книги та авторів.

КУЛЬТУРНИЙ ФРОНТ ТРИМАЄМО!».

Фото – Владимир Ожуг.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
1,2
млн. новых деревьев высадят на Днепропетровщине

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте