Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
21:35

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

На окраине Днепра исследовали древние курганы

На окраине Днепра исследовали древние курганы

Не многие из горожан знают, что группа древних курганов расположена в парке Дружбы.

Этот огромный парк расположен на окраине областного центра, за Слобожанским проспектом. Заложенный после Второй Мировой войны парк в последние годы стал изрядно заросшим и запущенным.

В Днепре неоднократно рассматривались проекты по реконструкции парка и созданию на его территории ряда объектов.

Но мало кто знает о том, что на территории парка сохранилась группа древних курганов, время создания которых – 3-2 тысячелетия до нашей эры!

Эти курганы поставлены на учет и охраняются законом.

В каком они состоянии, исследовали участники вело-экспедиции. Один из ее членов, активный исследователь истории нашего края, Иван Гайдук, рассказал об итогах экспедиции следующее:

«Ідея поїхать у парк Дружби на вело прогулянку виникла спонтанно. Завдяки суспільній діяльності місцевої активістки смт Слобожанське пані Надії Василівні Харитоновій. Бо територія парку стає все менше і менше, через наділи території під різні "злачні" об'єкти. Сотні унікальних дерев вже під загрозою зпилювання.

А інформація про існування групи віковічних курганів на території парку мене не просто здивувала, а націлила на їх пошук і вивчення.

Отже.

10039 Курганна група (2 кургана)

Індустріальний район, пр. Слобожанський, лісопарк «Дружби народів», південно-східна частина парку, 0,4 км на схід від траси Дніпро-Новомосковськ та пр. Слобожанського

Археологія. Наказ управління культури, національностей і релігій Дніпропетровської облдержадміністрації від 30.07.2019 № 6

Місцезнаходження. м. Дніпро, Індустріальний район, просп. Слобожанський, парк Дружби, південно-східна частина парку, 0,4 км на схід від траси Дніпро – Новомосковськ та просп. Слобожанського

Дата утворення об’єкта культурної спадщини - ІІІ – І тис. до н. е.

Категорія - щойно виявлений об’єкт культурної спадщини

Номер і дата рішення про взяття на облік - Наказ управління культури, національностей і релігій Дніпропетровської облдержадміністрації від 30.07.2019 № 69

Археологічні пам’ятки – найчисленніший вид пам’яток культурної спадщини на території Дніпропетровської області, репрезентують найдавніший період в історії людства. Найбільш поширеним типом пам’яток археології, на території сучасної Дніпропетровщині, є кургани. Це пов’язано з тим, що область розташована в степовому поясі України, яка історично була зоною розселення народів, що використовували курганний обряд поховання.

Кургани –– це округлі чи овальні в плані земляні, кам’яні або комбіновані штучні могильні насипи, зведені над одним або декількома похованнями, якими давні народи, що мешкали на території нинішньої України увінчували пам’ять померлих.

Кожен курган є унікальною поховальною спорудою, яка має обов’язково дві частини: зовнішню або надземну, помітну на поверхні (насип), і внутрішню. Як зовнішнє, так і внутрішнє облаштування курганів дуже різноманітне і мають значні архітектурні відмінності. Параметри курганів можуть варіюватися в широкому діапазоні як відносно висоти, так і діаметра. Розміри курганного насипу та самої могили, а також її складність беззаперечно свідчили про соціальний статус похованого. Адже чим більше громада могла вкласти зусиль на побудову поховальної споруди, тим більший соціальний статус мав померлий.

Створення перших курганів почалось близько п’яти тисяч років тому, а період будівництва курганів та поховальної практики в курганах займає в часі більше чотири тисячі років.

Курганна група, що розташована за адресою: м. Дніпро, Індустріальний район, просп. Слобожанський, у парку Дружби, виявлена співробітниками Дніпропетровського обласного центру з охорони історико-культурних цінностей Антоновим О.М. та Філімоновим Д.Г. у 2007 р.

До складу групи входять два кургани, що знаходяться у лісопарковій зоні, задерновані поверхні зарослі деревами та чагарником. Розміри курганів становлять: перший (домінуючий): висота – 2 м, діаметр – 45 м; другий: висота – 1,8 м, діаметр – 30 м. Умовна дата утворення курганів – ІІІ–І тис. до н. е.

Але ж яке було моє обурення, коли знову на курганах нашого краю я виявив поховання друзів наших менших, - могили собак, влаштованих за образом людських поховань з могилами і надгробками з каменю. Це звичайна надруга над пам'яттю наших Пращурів . Паплюження пам'яток історії. Кримінал.

В ході моєї екскурсії вело подорожі, експедиції я зустрівся і з активістами міста Дніпро. Ми обговорили проблеми, цілі та плани нашої суспільної роботи на майбутнє. По збереженню, приведенню до пристойного виду пам'ятки історії. Позначення курганної групи охоронними таблицями , пам'ятними знаками. А також збереженням унікального місця , такого великого і прекрасного парку нашого краю.

Адже це місце має не тільки екологічне, культурне , природнє значення, а й як історико-культурна пам'ятка Січеславщини. Тут було поруч поселення-колонія. Є поховання солдатів часів Другої Світової війни. А на територію парку вже давно і тепер під час війни, зазіхають різні охочі власники на унікальну землю».

Фото - Иван Гайдук








Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн финансовой помощи для полиции Горсовет выделил в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте