Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Ср, 15 травня 2024
04:47

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Сморід та переповнені контейнери: чи вирішили у Дніпрі проблеми з вивезенням сміття

|«« «« »» »»|

Наприкінці літа – на початку осені у Дніпрі погіршилася ситуація з вивезенням сміття. Містяни жалілися у соцмережах на те, що контейнери не «спустошують» вчасно, тож навколо них утворюються стихійні звалища, які окупували пацюки, а через сморід неможливо було підійти близько. Тоді найгірша ситуація була на Північному, Ігрені, в Індустріальному районі міста, а також частково в центрі Дніпра.

Серед проблем, через які виникало сміттєве захаращення, тоді посадовці називали дефіцит водіїв сміттєвозів, збільшення населення міста, договори ОСББ на вивезення сміття з приватними підприємствами, борги, а також «кавуневий сезон». Минуло два тижні – і Інформатор вирішив перевірити, чи змінилася ситуація.

Перевірка від Інформатора

Цього разу журналісти об’їхали майже усю центральну частину міста: від автовокзалу – до пам’ятника Слави, від Січеславської Набережної – до вулиці Святослава Хороброго та проспекту Лесі Українки. Від вокзалів до вулиці Барикадної ситуація порадувала. Сміття було вивезене майже всюди, а баки були порожніми: на Пастера, Вокзальній площі, Яворницького, Старокозацькій, Князя Ярослава Мудрого, Воскресенській, Юліуша Словацького, Героїв Майдану.

Складніше ситуація ставала, якщо підійматися вище Барикадної. Хоч по Яворницького, хоч по Шевченка, хоч по Паторжинського, хоч в районі Соборної площі. Переповнені сміттєві баки ми знайшли у дворах багатоповерхівок між Гоголя, Шевченка та Яворницького, на самому проспекті, з обох боків біля перехресть з Гоголя на Вернадського, на вулицях Моссаковського, Жуковського, а також на вулицях Івана Акінфієва та Сергія Єфремова.

Чи покращилася ситуація за 2 тижні?

Інформатор звернувся до департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради, аби дізнатися, чи змінилася ситуація з вивезення сміття за два тижні. Заступниця директора департаменту Ірина Козлова повідомила, що позитивна тенденція з'явилася за цей час і щодо оплат за послугу, і щодо саме вивезення сміття. Окрім того, близько 50 ОСББ за цей час змінили постачальника послуги з вивезення побутових відходів на компанію «Екологія-Д». За її словами, це має розв'язати проблему вивезення сміття у будинках, в яких один під’їзд обслуговує одне підприємство, а інший – інше.

Щодо кадрової проблеми – то вона зберігається. Проте розголос у ЗМІ частково допоміг – звернулися і отримали роботу 4 людини.

«Взагалі-то, за санітарними правилами, вивезення сміття потрібно здійснювати кожного дня. Є графіки, але та них зараз впливає та ситуація, що є певна потреба в водіях і вантажниках. Десь потрібно ще 15 осіб нам, щоб закрити вакансії», - повідомила Ірина Козлова.
Кількість сміттєвих баків залежить від кількості мешканців, а також кількості юридичних компаній, які розташовані на конкретній території. Якщо ж бак постійно заповнюється – то для цього є кілька можливих причин. Одна з них – договори з компаніями, які або економлять на кількості сміттєвих баків, або вивозять сміття не щоденно.

«Кількість баків розраховується від норми накопичення. Тобто якщо стоїть 1 бак і він заповнюється за 4 години, то це значить, що хтось «змахлював». Це не перевізника вина, це хтось змахлював з кількістю баків. Або якась юридична компанія, магазин, або ще хтось, заключили договір з «сірим» перевізником, а продовжують викидати сміття в цей бак, або мешканці несуть не в той бак, який приписаний до їхнього дому, а в той, де їм зручно. Або це юридичні договори, коли за нормою накопичення там повинно стояти 3 баки, але вони намагаються зекономити і укладають договори на 1 бак і на вивезення раз на 2-3 дні. Така практика характерна для «сірих» перевізників, які не є офіційними, вони демпінгують таким чином», - розповіла фахівчиня.

Чи може ситуація зі сміттям погіршитися?

Якщо ж сміттєвий бак заповнився дуже швидко, і викликати сміттєвоз додатково, поза графіком, то за цю «послугу» сплатять саме мешканці цієї території, оскільки такий приїзд включать у вартість вивезення сміття.

Ірина Козлова розповіла, що ситуація може знов погіршитися вже незабаром, якщо люди почнуть викидати опале листя і рослинне сміття з присадибних ділянок у сміттєві баки.

«Компостування – це перше, що може робити власник приватної оселі і таким чином зменшувати кількість таких відходів. А по-друге – замовляти вивезення. Потрібно відповідально ставитися до відходів, які утворилися на твоїй присадибній ділянці. Спалювати – це погана ідея. Листя можна закопувати, мульчувати, компостувати, потрібно вивозити, потрібно відповідати за це. Потрібно звертатися до спеціалізованих організацій і замовляти собі вивезення, сплачувати за нього, - повідомила Ірина Козлова.
Також за ці два тижні разом з небайдужими людьми по місту провели два суботники – на Набережній Заводській і на Набережній Перемоги. Загалом вивезли майже 5 тонн сміття. А ще – комунальники прибрали 8 стихійних сміттєзвалищ.

До речі, щодо ліквідації стихійних сміттєзвалищ, можна звертатися на Єдину гарячу лінію міської ради:

(056) 732-12-12;
(095) 732-12-12;
(096) 732-12-12;
(073) 732-12-12.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:


Митяй  (25.09.23 14:32): Просто подтягивают ситуацию к повышению тарифов. Сейчас что бы ни происходило - аргументация повысить тарифы. Надо владельцу всея электроэнергии повысить себе доходы - срочные ремонты энергосистем, хотя повышает тарифы не он, а вроде как комиссия регулирования при государстве. Відповісти | З цитатою
Пересічний  (22.09.23 18:50): А за межами проспекту Яворницького, міста не існує? Доречі, коли у домі по проспекту Героїв, 4 буде вода. Че слід чекати екологічної катастрофи? Відповісти | З цитатою
Коментар  (22.09.23 17:43): Іра Козлова, ви пробували компостувати в громадській компактній забудові? Якщо ні, то ваші поради до *раки.
Ви нюхали як цей компост смердить?
Бонусом, вітаю тих хто признався до Екології-Д, там рідкі моральні вроди в керівниках.
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
років театру ДраміКом

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті