Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 27 апреля 2024
11:02

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре появилось два новых старых памятника

|«« «« »» »»|

Еще двум красивым старинным зданиям в цент ре города присвоен охранный статус «Только что выявленных объектов культурного наследия».

Как уже сообщал Городской сайт, такой статус недавно был присвоен монументальному жилому дому постройки 1951-53 годов по проспекту Яворницкого, 82.

Теперь под охрану закона взяты еще два здания – на этот раз, дореволюционной постройки. Это дома по проспекту Яворницкого, 51 и по улице Троицкой, 8.

Вот что об этих объектах сообщили в Управлении по вопросам охраны культурного наследия Днепра:

«Просп. Дмитра Яворницького, 51, Шевченківський район, м. Дніпро.

Пам’ятка, «П» – подібна в плані, загальною довжиною головного фасаду по просп. Д. Яворницького – 24 м, бічного фасаду (в глибину ділянки) – 25 м та висотою 16,6 м.

Триповерхова цегляна будівля з підвалом та горищем, розташована на території багатоквартирної житлової забудови і головним фасадом виходить на просп. Дмитра Яворницького.

Пам’ятку збудовано в 1890-і рр. купцем ІІ-ї гільдії Григорієм Петровим. Головний симетричний фасад було вирішено в стилі «еклектики» (в так званому «цегляному стилі»), дворові фасади – утилітарні. Центральну вісь будівлі підкреслював трикутний фронтон з шатром, кованим шпилем та флюгером, над крилами – високі аттики з масками левів, огородження даху прикрашали декоративні вази. Входи у під’їзди розташовані в крайніх прорізах, по центру – наскрізний проїзд у двір. На першому поверсі розмістилися поховальне бюро та мармурово-гранітна майстерня власника, портретна майстерня Бондаренка, крамниці С.М. Мілявської. Два інші поверхи було відведено під багатокімнатні квартири.

Після встановлення радянської влади приміщення були націоналізовані, квартири розплановані під комунальні, крамниці зайняли державні магазини. Під час окупації міста 1941-1943 рр. Пам’ятка не постраждала.

В післявоєнний період було проведено першочергові ремонтні роботи та відновлено інженерні мережі. На першому поверсі розмістилися гастроном №31 та кулінарія. Протягом наступних років проводились ремонтні роботи з заміни покрівлі (демонтовано шатро та аттики, огородження даху з балясинами), балконів, комунікацій, вікон та дверей, фрагментарне облицювання стін 1-го поверху керамічною плиткою (магазини «Хімтовари» та «Фіалка») і інше.

В 2001 – 2002 рр. було проведено реставрацію Пам’ятки (ГАП Попов Л.Г.): частково змінено форму даху; замінено оцинковану покрівлю на металочерепицю та огородження на балконах; збито з фасаду плитку; наново оштукатурено та пофарбовано головний та дворові фасади; різьблені двері під’їздів, двері магазинів, вітрини та вікна замінено на металопластикові; в арці проїзду встановлено металеві ворота; в приміщеннях виконано сучасний ремонт. У дворі знесено частину історичних корпусів, зменшено сам двір, збудовано зовнішні сходи, балкони та переходи, до лівого крила прибудовано одно-двоповерхові об’єми.

Нині Пам’ятка використовуються як офісна з магазинами на першому поверсі.

Вул. Троїцька, буд. 8, Шевченківський район, м. Дніпро, 49000.

Споруда Пам’ятки, F-подібна в плані, загальною довжиною 37,0 м (вздовж вул. Старокозацької), шириною 25,0 м (вздовж вул. Троїцької) та висотою 13,85 м.

Триповерхова цегляна житлова будівля з підвалом та горищем, розташована на неогородженій території щільної багатоквартирної житлової забудови на розі вулиць Старокозацької та Троїцької, в межах центрального історичного ареалу.

Збудована як прибутковий будинок у другій половині 1890-х рр. – початок 1900-х на земельній ділянці Топоровського Бориса Ісеровича у складі його домоволодіння (Троїцька вул. 8). Корпус на два парадних під’їзди з аркою проїзду з Козачої вулиці. Головні фасади мають еклектичне рішення у керамічній цеглі з численними ліпними вставками.

В 1918 – 1919 рр. комплекс будівель було націоналізовано.

У 1927 р. – садиба увійшла до складу об’єднаного житлового кооперативу: Червона, 8, Комсомольська, 14, 16/18.

Під час бойових дій 1941-1943 рр. будівля не постраждала.

У 1960-х рр. було виконано ремонт будівлі з заміною несучих та огороджувальних конструкцій балконів».

Фото Управления по вопросам охраны культурного наследия Днепра.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (14)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (11)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вулиці Гаванській зіткнулися ЗАЗ та ВАЗ: троє постраждалих (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн в месяц – минимальная зарплата с апреля 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте