Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
15:10

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Скільки українці витратять на новорічний стіл: прогноз економіста

Скільки українці витратять на новорічний стіл: прогноз економіста
фото ua.depositphotos.com

Новорічний стіл цього року подорожчає до 8%. Перед святами традиційно піднімуться ціни на все через різке зростання попиту.

"Минулого року новорічний стіл обійшовся приблизно в 2655 гривень. Цього року ми зробили попередній розрахунок у нас стіл вийшов 2880 гривень – це традиційний для України стіл з нашими класичними салатами, трохи копченого м'яса, білий хліб, сири – варіант, який швидше за все буде у більшості українців. Це варіант без ікри, без екзотичних ласощів, але з цитрусовими. Відносно минулого року новорічний стіл подорожчав приблизно на 7-8%. Якщо порівнювати 2021 і 2022 рік, то там стіл став дорожчим на 40% через дуже велику інфляцію. Цей рік вигідніше завдяки гарному врожаю. Так, борщовий набір в порівнянні з минулим роком навіть трохи дешевше", - розповів член Економічного дискусійного клубу Олег Пензін в ефірі телемарафону.

За його словами, м'ясо і м'ясопродукти подорожчають приблизно на 13-14%, в тому числі копчені ковбаси, а ось курятина тримається приблизно в одних і тих же цінах.

"Десь за тиждень до свят ми побачимо невелике зростання цін на все, тому що зросте попит. Хоча свята у нас вже почалися. Зрушення по датах проведення свят трохи зрушить ситуацію і не буде різкого зростання перед самими святами – приблизно 5-7% безпосередньо прямо перед святами. По завершенню ж - ціни на популярні товари трохи знизяться. Жителям великих міст варто пам'ятати, що торгові мережі будуть робити акції і тут можна буде знайти щось дешевше", - зазначив експерт.

При цьому він зазначив, що через перехід на новий календар ціни будуть розтягнуті на тривалий період часу.

"Риба залежить безпосередньо від двох параметрів – курс долара і відкритості кордонів. Якщо проблем з перетином кордону не буде, а курс буде стабільним, то і риба рости в ціні не буде. На тлі блокування польського кордону трохи подорожчала слабоморожена риба, а ось риба глибокої заморозки залишилася на колишніх позиціях. Така ситуація швидше за все буде і далі", - підсумував Пензін.

Новий Рік 2024 - чого чекати від цін
Компаниия Deloitte провела дослідження, згідно з яким більшість українців планують витратити на новорічні свята від 1 до 5 тисяч гривень. 49% українців витратять більше коштів на святкування Нового року в порівнянні з Різдвом.

Найпопулярнішими категоріями товарів як і раніше залишаються продукти харчування, одяг і взуття, предмети домашнього вжитку та алкогольні напої.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Ну да  (17.12.23 18:59): А зачем тратиться, если в понедельник 1 января на работу. Выходного дня - Нового года не будет. 1 января обыкновенный понедельник - начало очередной рабочей недели. Ночь с воскресенья 31декабря на понедельник 1 января ничем не отличается от остальных таких же 54 ночей в году. Відповісти | З цитатою
капитан очевидность  (17.12.23 12:06): Количество средств, которые люди потратят на новогодний стол зависит не только от цен, но и от наличия денег у людей. А денег у людей значительно меньше, чем даже в прошлом году. Так что потратят чуть больше, чем в прошлом году, но съедят - значительно меньше Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років палацу культури «Шинник»

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті