Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
04:04

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепровском Доме искусств объединили прекрасное и ужасное

|«« «« »» »»|

В Доме искусств (ул. Философская, 23) открыли две выставки совершенно разной направленности.

Одна выставка посвящена прекрасному миру давнего украинского народного творчества – вытынанки.

Вторая отражает страшные мгновения Большой войны.

Об этих выставках арт-директор Дома искусств Валентина Слобода рассказала:

«Шановні друзі!

ЗАПРОШУЄМО відвідати унікальну персональну виставку витинанок ОЛЕНИ ПОЛОВНОЇ-ВАСИЛЬЄВОЇ «Мережані дива», яка днями при велелюдному зібранні відкрилась у нашому Будинку мистецтв.

Ви матимете змогу поринути у світ однієї з найдавніших українських технік народного мистецтва, яку розвиває серед небагатьох мисткинь пані Олена - відома дніпровська художниця, кандидатка мистецтвознавства, членкиня Національної спілки художників України. Це п'ята персональна виставка мисткині у Дніпрі та друга у нашому Будинку мистецтв.

З відкриттям відому мисткиню вітали організатори виставки - колектив Будинку мистецтв, голова Дніпропетровської організації НСХУ, народний художник Андрій Пікуш, відома майстриня петриківського розпису Вікторія Тимошенко, мистецтвознавець і поет Віталій Старченко, однокурсниця по навчанню в художньому училищі, майстриня Наталія Бережна, колеги з кафедри «Основ архітектури» архітектурного факультету Придніпровської академії будівництва та архітектури,кафедри образотворчого мистецтву і дизайну ДНУ ім. Олеся Гончара.

В експозиції вистаки ви зможете побачити витинанки різних видів: великі фіранки, рапортно-фризові композиції, сюжетні зображення в дзеркальній симетрії, композиції вільного характеру. Особливий інтерес викликав цикл вишукано і тонко витятих образів українських жуків, які занесено до Червоної книги України.

Витинанки мисткині Олени Половної–Васильєвої вражають майстерністю виконання та гармонією. Створюючи ці унікальні мистецькі твори, художниця використовує українські традиційні символи в поєднанні з власною творчою фантазією.

Виставка працює щодня з 10.00 до 19.00. ЗАПРОШУЄМО ВІДВІДАТИ, ЩОБ ОТРИМАТИ РАДІСТЬ ВІД СПОГЛЯДАННЯ СПРАВЖНЬОГО МИСТЕЦТВА!

Також у нашому Будинку мистецтв відкрилась фотовиставка «Будні війни», автором якої є військовий медик Національної гвардії України АРТЕМ СЕМЕНЮК.

Він фотографує з 11 років, і до повномасштабного вторгнення рф в Україну в 2022 році його життя було присвячене творчості.

З 2016 до 2019 року йому довелось воювати в зоні АТО. А з перших днів військової агресії рф він долучився до лав ЗСУ та боронить нашу Батьківщину заради її свободи.

Фотодокументалістика є одним із важливих засобів збереження та демонстрації подій сьогодення. На виставці демонструється понад 40 світлин, які зроблені Артемом під час війни в місцях боїв поблизу Бахмута, Сєвєродонецька, Рубіжного, Лисичанська та Гостомеля. Починаючи практично з лютого 2022 року він знімає просто на телефон, тримаючи його на рівні зі зброєю або засобами допомоги пораненим.

На фото – будні війни: портрети захисників та сцени побуту з життя військових. В об'єктив телефона потрапили також розбиті будинки, транспорт, зброя та тварини, що живуть з воїнами поряд. Без хвилювання не можна дивитись на фото, де зафіксований такий напис на шкільній дошці: «Тут були ваші захисники. Вибачте за незручності. Слава Україні!» та на дощці об ' яв у під ' їзді про захоронення померлих мешканців.

Фотороботи Артема Семенюка увійшли до збірки, присвяченої подіям Помаранчевої революції. А на початку грудня минулого року у Польші вийшла книга про перший рік повномасштабного вторгнення росії в Україну, ілюстрована фотографіями Артема з місць бойових дій.

Після перемоги Артем Семенюк мріє зробити загальну виставку військових фото з 2014 року і по сьогодні. Також сподівається «змонтувати цілий фільм про війну, її локальний період, шматок, уривок, який бачили мої очі».

На питання що найбільше вражає зараз, під час війни, автор фотосвітлин Артем Семенюк у інтерв'ю виданню «ТРИБУН» відповів:

«Вражають люди, що місяцями стоять там, де інші і дня не витримують. Вражає міць та крихкість людського життя. Вражають чоловіки, яким по 50-65 років, що ледь стоять на ногах і тримають бронік та зброю, але при цьому воюють і відмовляються від евакуації, ще й маючи поранення. Вражає оманливість форм, коли зовнішньо сильні люди опиняються нінащо нездатними, а інші навпаки — дрібні і неглядні проявляють приклади стійкості та мужності, та своїми діями пишуть історію. Вражає, що в антилюдських умовах людина може вижити, і залишитись людиною. І, звісно, квіти. Вони проростали серед смертей, серед згарищ, серед руїн, серед попелу, робили чорно-білий мертвий зруйнований світ довкола кольоровим та живим. Для мене це диво».

Запрошуємо відвідати в Будинку мистецтв цю чудову фотовиставку».

Фото – Владимир Ожуг, Николай Мякшиков.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (15)

•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (14)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
65
лет со дня первой местной телевизионной передачи в Днепре

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте