Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Вт, 21 травня 2024
18:58

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

З'їв рибу й захворів. На Дніпропетровщині зафіксували випадок ботулізму: чим небезпечна хвороба

З'їв рибу й захворів. На Дніпропетровщині зафіксували випадок ботулізму: чим небезпечна хвороба
Ілюстративне фото: УНІАН

У Нікопольському районі на Дніпропетровщині зафіксували випадок захворювання на ботулізм.

Про це повідомили в Нікопольській міській раді.

Чоловік вживав у їжу сушено-копчену рибу, яку купив в магазині продовольчих товарів одного з населених пунктів району.

Постраждалий відчув погіршення самопочуття лише наступного дня. По допомогу до медиків він звернувся не одразу.

Пацієнта шпиталізували у стані середньої тяжкості. У лікарні йому ввели протиботулінічну сироватку – препарат, що блокує дію токсину ботулізму.

Статистика ботулізму в Україні та на Дніпропетровщині

За 2023 рік в Україні зареєстровано 53 випадки захворювань на ботулізм з 59 постраждалими. Одна людина померла.

У Дніпропетровській області було п'ять випадків захворювання на ботулізм. Причиною захворювання стала також в’ялена та сушена річкова риба.

Чим небезпечний ботулізм

Ботулізм – це дуже небезпечне і, в багатьох випадках, смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій, зазначили в центрі контролю хвороб.

Збудник хвороби присутній в ґрунті та у кишківнику багатьох тварин. Він розмножується у безкисневому середовищі, при цьому виділяється ботулінічний токсин. При нагріванні до 80°С токсин частково розпадається, при кип’ятінні тривалістю 10-15 хвилин руйнується повністю. Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі.

Ботулізм супроводжується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи.

Як можна захворіти на ботулізм

Найчастіше збудник цієї хвороби можна виявити у консервованих фруктах, овочах, грибах, в соленій і копченій рибі домашнього приготування, шинці. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті чи термічно оброблені.

Як вберегтися від хвороби

Щоб не захворіти на ботулізм, потрібно дотримуватися рекомендацій:
  • ретельно мити руки та посуд;
  • уникати вживання підозрілих продуктів;
  • за відсутності безпечного джерела води використовувати метод кип’ятіння;
  • перевіряти консерви перед вживанням;
  • рибу перед засолом у домашніх умовах очищати від нутрощів, ретельно промивати зовнішні й внутрішні поверхні;
  • не консервувати гриби у герметично закритих банках у домашніх умовах;
  • не купляти харчові продукти на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
довгожителя проживає на Дніпропетровщині. 47 жінок та 7 чоловіків, які відзначили своє 100-річчя.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті