Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 27 апреля 2024
10:24

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепровский Музей Холокоста передали реликвии «Кирпичного короля»

В Днепровский Музей Холокоста передали реликвии «Кирпичного короля»

Музей «Память еврейского народа и Холокост в Украине» получил в подарок редкий артефакт времен Екатеринослава.

Это – черепица, изготовленная на некогда знаменитом кирпичном заводе Шефтеля Абрамовича Френкеля. В начале ХХ-го века его называли «Кирпичным королем Екатеринослава».

Напомним, что в этом музее есть специальный раздел, посвященный развитию строительства в нашем городе, о чем уже рассказывал Городской сайт. Его украшением являются старинные кирпичи и черепица из коллекции известного краеведа, фотографа, коллекционера таких объектов Павла Маменко, о котором мы тоже подробно писали.

Теперь этот раздел дополнен новой старой реликвией.

Об этом в музее «Память еврейского народа и Холокост в Украине» рассказали:

«Цегляний король» Шефтель Френкель.

Нещодавно колекція Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» поповнилася цікавим артефактом: черепицею, виготовленою на заводі Ш. А. Френкеля.

Експонат, подарований колишнім співробітником нашого Музею, а наразі начальником виставково-експозиційного та видавничого відділу Музею спротиву Голодомору паном Валентином Рибалкою, вже розміщено в експозиційній залі «Євреї Катеринослава – Дніпропетровська – Дніпра».

Черепиця та цегла є згадкою про стрімкий розвиток нашого міста та активну розбудову, що викликала збільшення цегельно-черепичного виробництва в тодішній Катеринославській губернії.

Перші цегельні заводи Катеринослава були засновані ще у 1790–1792 рр. у Рибаковій балці, яка тепер некоректно зветься Рибальською. На другу половину ХІХ ст. найбільше цегельно-черепичних заводів було у Жандармській балці (нині – Довга балка). Так, у 1899 р. в балці Шефтель Абрамович Френкель заснував цегельно-черепичний завод. Його продукція відрізнялася пластичністю та виготовлялася вручну. Френкель продавав цеглу також і закордон. Шефтель Абрамович також був відомим у Катеринославі підрядником, вигравав торги на будівництво у місті. Він споруджував торгівельні ряди, казарми, колектори, міську каналізацію, дитячий притулок, перший у місті ломбард (будинок знаходиться за адресою: вул. Святослава Хороброго, 27). У 1913 р. Шефтель Френкель став старостою однієї із трьох найбільших синагог Катеринослава – Ойрах Тфіла (Шлях молитви), обіймаючи цю посаду до 1917 р.

Френкель володів прибутковим будинком (нині за адресою: вул. Старокозацька, 7). Такі будинки зводили для отримання прибутку від здачі квартири в оренду. Побудувати його він зміг завдяки надходженням від свого головного дітища – цегельного-черепичного заводу. Будівля вигідно відрізнялася від інших доходних будинків, бо мала каналізацію, що для тогочасного Катеринослава було небаченою розкішшю.

За міською легендою, після початку революції 1917 р. Френкель разом з родиною вирішив виїхати закордон. Але планував повернутись. Тому частину золота та коштовностей він заховав у схованку у водопровідній трубі у своєму прибутковому будинку.

Повернувся по них Шефтель Абрамович чи ні – невідомо. Будівлю неодноразово обшукували, але нічого не знайшли. Можливо, золото та коштовності заховані під будинком або «вплетені» в цеглу, з якої зроблено будинок. Подейкують, що перед від’їздом Френкеля в кількох квартирах з’явилася нова стіна-перегородка, яка мала відокремлювати кухню від кімнати прислуги.

Втім, підтверджень цьому не зберіглося…».

Фото – музей «Память еврейского народа и Холокост в Украине»


Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (14)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (11)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (9)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вулиці Гаванській зіткнулися ЗАЗ та ВАЗ: троє постраждалих (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте