Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 04 мая 2024
09:26

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Мэр Днепра подарил музею уникальный альбом

Мэр Днепра подарил музею уникальный альбом

Музей истории Днепра пополнился очень редким альбомом с видами старого Екатеринослава.

Примечательно, что альбом был издан в 1925 году – последнем, когда наш город еще носил имя Екатеринослав.

Об этой музейной редкости в Музее истории Днепра рассказали:

«Завдяки подарунку міського голови – Бориса Філатова колекція Музею історії Дніпра поповнилася новим та цінним експонатом. У фондах музею з’явився «Альбом к двадцатилетней годовщине революции 1905 г. на Екатеринославщине». Видання побачило світ у Типо-літографії Катеринославської залізниці в 1925 році. На титульному аркуші як місце видання позначено «Екатеринослав». Цікаво, що це був останній рік, коли місто так називалося. В наступному, 1926 році його вже було перейменовано на Дніпропетровськ. Змінились і кордони міста – через приєднання Амур-Нижньодніпровська в місті з’явився лівий берег. Тобто альбом носить певне символічне значення як останнє свідчення епохи, що добігала кінця.

Цінність видання, безумовно, становлять і розміщені в ньому світлини. Їх необов’язково розглядати саме в революційному контексті. Так, більшість місць, зображених на цих фотографіях пов’язані з подіями та учасниками революції 1905 року, але якщо поглянути на них з іншого боку, фактично – це зріз зовнішнього вигляду міста станом на початок ХХ ст.

У виданні наведені як відносно тиражовані зображення (наприклад, залізничний вокзал, вид на Брянський завод, вид на Пушкінську вулицю), так і менш відомі світлини, такі як будівля бібліотеки на 1-й Чечеловці, приватні садиби, де збирались революціонери тощо.

Ще однією цікавою обставиною є те, що в період між 1928 та (як мінімум) – 1949 роками альбом, вочевидь, використовувався як чийсь приватний фотоальбом (фотографії підклеювались на звороті сторінок, де не було друкованих матеріалів). Приватних світлин сьогодні, на жаль, немає, як невідомо і в чий родині побутувало видання, проте цікавим є сам факт такого використання. Серед підписів під вилученими світлинами домінували роки й місяці, коли їх було зроблено, але маються також місця (Болдіно, неподалік від Нижнього Новгороду, де колишні власники альбому бували в 1940-му році, Жевнєво під Москвою, яке відвідували у тому ж році, Малахівка, під Москвою, де колишні власники бували в 1939-му та якісь «Студені ключі», місце розташування яких не вдалось ідентифікувати).

Слід зазначити, що в фондах музею є ще один такий альбом (загальний наклад видання становив 5000 екземплярів). Утім, він не має твердої палітурки. Окрім того, як виявилось, обидва видання містять певні втрати та доповнюють одне одного. Так, у щойно отриманому екземплярі відсутнє зображення інтер’єру їдальні вагоноремонтних майстерень Катериненської залізниці, а в попередньому екземплярі відсутнє фото групи активу революції 1905 року з Брянського заводу. Таким чином, нове музейне надходження дало змогу зібрати цілісне видання та представити його громадськості.

Незабаром зі скан-копією альбому можна буде ознайомитися на сайті Музею історії Дніпра (https://midnipro.museum) в розділі «Електронна бібліотека», а оригінал буде представлений в музейній експозиції».

Фото – Музей истории Днепра.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
65
лет со дня первой местной телевизионной передачи в Днепре

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте