Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
16:59

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

«Тоді вони всі були цілі – нині жодного не пораненого немає»

«Тоді вони всі були цілі – нині жодного не пораненого немає»

У 128-й Дніпровській бригаді ТРО розповіли про історії кількох воїнів, які пройшли через два роки жаху Великої війни.

У цій бригаді від її створення служить відомий дніпровський історик Дмитро Каюк. На своїй сторінці в соцмережі він часто публікує історії своїх побратимів – як героїчні, так і трагічні.

Вчора, в День піхотинця України, він опублікував фотографію своїх побратимів і розповів про їхню долю:

«Обід на нульовій позиції.

Зазвичй в мережі ми бачимо зображення бравих вояків просякнутих мілітарною брутальтністю: статура, амуніція, обвіси, картинні пози ...

Насправді пересічний солдат піхоти це звичайний чолов'яга. Нічого героїчного в його зовнішності немає. На цій світлині є інженер залізничник на пенсії, студент, пара будівельників, бармен, хірург (справжній!), доцент. Кадрових військових немає. Всі добровольці. Наймолодшому 19. Найстарший 1959 р.н. (я сміявся: Степанович, Сталін трохи не дочекався появи бандерофіла). Більшість дніпряни, але є луганчанин і є галичанин. Одяг, як бачите, не статутний - суміш військовго і цивільного. У кожного свої смаки, звички і життєві настанови. Настільки різні, що я іноді не можу зрозуміти, що нас всіх обєднує. Крім, зрозуміло, патріотизму.

На момент зйомки (перше літо повномасштабного вторгнення) ще всі були цілі. Тепер жодного неушкодженого немає. Щоб Ви зрозуміли, що це за люди, поділюся епізодом з фронтового життя. Розповідав Джон (його на фото немає).

Улітку 2023 р. він підірвався на міні. Перебило ногу. Джон виповз з позиції, прошкандибав на одній нозі десь з кілометр і впав від виснаження, болю і втрати крові. Поряд чекав на евакуацію поранений Луг (другий ліворуч в цивільній темносиній кофті). К'цапи вели безперервний щільний вогонь, і евакуаційна команда не могла винести поранених. Серед ночі Джон від втрати крові став мерзнути. Термоковдри не було - віддав ще зранку іншому трьохсотому. Тоді Луг підповз до нього, ліг зверху і грів своїм тілом. А студент Урса (невисокий худорлявий хлопчина, який важить, мабуть, стільки ж скільки вся його амунція і зброя; на світлині третій ліворуч брюнет) всю ніч мотався між позицією і пораненими. На еспешці Урса вів спостереження, стріляв, кидав гранати, а потім біг до хлопців: поправляв турнікети, міняв пов'язки, перевіряв кровотечу, а, головне, підбадьрював. І так майже всю ніч, поки поранених, нарешті не винесли на точку евакуації.

Ось такі люди. Це є наша українська піхота! ГЕРОЇ! А ззовні і не скажеш - нічого героїчного. Звичайні чолов'яги.

Позицію, до речі, ми втримали…».

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
100
дворів запланували відремонтувати у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті