Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 03 червня 2024
16:27

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

На Дніпропетровщину з фронту евакуювали три кам’яні баби

На Дніпропетровщину з фронту евакуювали три кам’яні баби
Дмитро Коваленко.

До одного з музеїв Дніпропетровщини з-під обстрілів армії РФ військові евакуювали три половецькі баби.

Раніше артефакти стояли посеред селища на Донеччині. За словами директора музею Олександра Старіка, одну зі статуй пошкодили уламки російських снарядів.

Як планують відновлювати пам’ятки та скільки їм років?

В однієї половецької баби — немає верхньої частини, в іншої — половини тіла. В третьої — голова у формі м’яча. Вони потребують реставрації, каже працівник музею Дмитро Коваленко.

"Лишайники, які чуть зелені. Оце — це водорості скоріш за все. Вони поверхневі. Десь в структуру каменя вони входять на півтора сантиметри. Є статуя — повністю вся в біозараженнях", — каже реставратор.
Дмитро Коваленко розповідає: якщо їх не реставрувати — згодом з’являться тріщини, а деякі статуї почнуть осипатися.

Реставрація однієї такої статуї займає пів року. Спочатку її очищають від бруду, а місця сколів відновлюють.

"Додатково проводилась біообробка. Тобто вибивалися усі можливі залишки водоростей. І потім проводилася гідрофілізація. Якщо статуя стоїть на вулиці, вона якийсь час не вбирає в себе воду", — зазначає Дмитро Коваленко.

Наразі відреставрувати ці статуї неможливо, немає відповідних документів. Директор музею Олександр Старік каже: в заклад, де зберігалися дані про пам’ятки, влучив російський снаряд.

"На цих кам’яних статуях, які нам привезли до нашого музею, є сучасні пошкодження від уламків, від обстрілів. Були випадки, коли вони знищуються, коли від них нічого не залишається", — розповів виконувач обов'язків директора музею.

Нині у музеї на тимчасовому зберіганні — вже 7 кам’яних баб з Донеччини. За декілька днів військові планують привезти звідти ще 2 статуї.

Що відомо про кам'яних баб, яких евакуювали на Дніпропетровщину

У лютому 2024 року Дніпровському національному історичному музею імені Яворницького передали половецьку кам’яну "бабу", яку знайшли військові на Донеччині. Знахідка підпирала огорожу в одному із сіл за 10 кілометрів від лінії фронту. Скульптура залишилася без голови приблизно 200 років тому, а також має пошкодження через обстріли під час повномасштабної війни.

Пізніше, у березні, до Дніпра привезли ще дві кам’яні баби з Донеччини віком понад 800 років. Одна зі статуй чоловіча, інша — жіноча.

Чоловіча статуя воїна без голови.
Чоловіча статуя воїна без голови.
Жіноча статуя без половини тіла.
Жіноча статуя без половини тіла.
Статуя з округлою головою.
Статуя з округлою головою.
Олександр Старік.
Олександр Старік.
Кам'яна баба.
Кам'яна баба.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
65
років з дня першої місцевої телевізійної передачі в Дніпрі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті