Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 23 червня 2024
05:33

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Дніпрі презентують виставку картин жінок загиблих героїв України

У Дніпрі презентують виставку картин жінок загиблих героїв України

13 червня у Художньому музеї Дніпра відбудеться відкриття регіональної виставки картин дружин та дівчат полеглих захисників – «Малюю серцем». Захід пройде в межах мистецького проєкту “Жива. Справжні історії кохання”.

Про це Відкритому розповіли заступник директора Дніпровського художнього музею Сергій Бурбело, учасниці проєкту, дружини загиблих захисників України Крістіна Куркострига та Ольга Пікалова.

“Жива. Справжні історії кохання” – це благодійний арт-терапевтичний проєкт, що має на меті психологічну та соціальну реабілітацію дружин загиблих Героїв. У ньому використовується метод корекції емоційного стану через активний підхід до творчості, візуалізації почуттів. Це дозволяє кожній учасниці розділити важкі переживання своєї втрати з однодумцями, перенести свої хвилювання, мрії і почуття на полотно.

Проєкт започатковано в січні 2023 року Оленою Сокальською й Аліною Карнауховою. За рік у ньому взяли участь понад 100 жінок у Дніпрі, Києві, Львові, Івано-Франківську, Кропивницькому, Нововолинську, Ковелі та Луцьку.


"На виставці «Малюю серцем» у нашому музеї покажуть 27 живописів. 19 картин з Дніпра, 7 з Кривого Рогу і одна з Києва. Кожна зі своєю пережитою історією. Ми писали ці картини з минулого року в нашій художній майстерні. Вони виконані у техніці олійного живопису. Хтось перемальовував власні з чоловіком фотографії, хтось картинку з інтернету, яка якось перепліталась із їхнім спільним життям. Були й такі, що просто малювали, а потім згадували, що виходить одна із щасливих митей. Це відбувалося на рівні підсвідомості. Я намагався спеціально не втручатись у процес, щоб не заважати виплескуванню їхніх душевних ран”, – розповідає Сергій Бурбело.

Під час виставки проходитиме благодійний збір для 93-ї бригади, де служить Аліна Карнаухова, авторка проєкту. Вона разом з однодумцями організовує табори для дітей, батьки яких загинули. Усі охочі зможуть долучитися і задонатити.


“Я ніколи до цього не малювала і навіть не думала, що колись це знадобиться. А вийшло, що це мистецтво стало справжньою терапією для мене. Я малювала наші з чоловіком руки. Бо з першого дня зустрічі ми завжди трималися один за одного. На його руці – перстень із гербом України, який він придбав саме під час служби на Сході. Це остання спільна з ним фотографія, і мені дуже хотілося лишити цей спогад назавжди”, – розповідає Крістіна Куркострига.

Арт-терапія допомогла жінкам розділити своє горе з іншими та виплеснути свій біль на полотні. Дружинам загиблих героїв сподобалося бути частинкою проєкту «Жива», і вони хочуть продовжувати займатися творчістю. Вони закликають інших жінок не боятися пробувати нове та проживати свій біль через творчість.


“На моїй картині зображено наші обійми. Я малювала це по своєму тату, яке зробила на згадку про свого чоловіка. Адже кожна зустріч наша з ним починалася з теплих обіймів, так було завжди. Допоки війна не забрала його. Найчастіше згадую моменти, коли грала вдома музика, а він взяв мене в обійми, і ми об’єдналися у дуже чуттєвий танець”, – згадує Ольга Пікалова.

Відкриття виставки картин жінок загиблих захисників відбудеться 13 червня у Дніпровському художньому музеї.

Початок – о 16:00. Відвідати виставку можна протягом місяця з середи по неділю, з 10:30 до 17:00 за адресою: вулиця Шевченка, 21.

Більше дивіться у відео:

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Прати треба вночі: експерт з Дніпра пояснив, чому графіки відключення важливі і їх неможливо уникнути (12)

•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (11)

•  В Днепре на продажу выставили уникальный протезный завод (9)

•  Сильна злива та гроза. Як Дніпро впорався з черговим циклоном (9)

•  Автівку повністю зім'яло: у Дніпрі на Набережній Заводській Lexus вилетів з дороги та врізався в білборд, водія та пасажирку ушпиталили (7)

•  У Дніпрі відремонтували аварійні дерев'яні сходи до мосту на Монастирський острів: прохід відкрито (6)

•  У Дніпрі оновлюють аварійний трамвайний переїзд на розі просп. Лесі Українки та вул. Степана Бандери (6)

•  Конфлікт Тищенка із «Сином»: через що у Дніпрі «затримували» ексбійця Kraken (6)

•  Вандали облюбували сквер Янгеля у Дніпрі (5)

•  У Павлограді хочуть витратити 137 мільйонів гривень на реконструкцію будинку для переселенців (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років проіснувала газета "Днепр вечерний" у паперовому форматі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті