Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 07 июля 2024
01:13

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Кладбищенское надгробие и редкие книги – исторический музей Днепра получил необычные подарки

Кладбищенское надгробие и редкие книги – исторический музей Днепра получил необычные подарки

Краеведы, историки и просто неравнодушные горожане продолжают пополнять фонды днепровских музеев.

Такая благотворительность особенно актуальна во время Большой войны, когда музеи практически лишены средств для приобретения новых экспонатов.

Но любители истории и культуры активно пополняют фонды наших музеев – особенно музеев истории Днепра, «Машины времени», исторического и художественного.

Сразу два дара получил Днепропетровский исторический музей имени Яворницкого. Ему передали партию редких книг и надгробие со старинного кладбища, о чем в историческом музее сообщили:

«Краєзнавець Артем Костюк передав до музею частину надгробку з німецької лютеранської колонії Йозефсталь (нині - селище Самарівка у межах Дніпра).

Нагадаємо, що у колекції музею зберігається надгробок Самуїла Контеніуса, екстраординарного члена опікунського комітету по іноземних поселенцях Південного краю.

Він також був випадковою знахідкою з колишньої Йозефсталі студента історичного факультету ДНУ імені Олеся Гончара Василя Журавля у далекому 2004 році.

Після Другої світової війни німецьке кладовище Йозефсталі, за свідченнями старожилів, було знесене бульдозерами (вочевидь, за наказом радянської влади).

Надгробок С. Контеніуса використовувся місцевими мешканцями як місце для риболовлі. Допоки уважний студент не звернув на це увагу і не повідомив про це своїм викладачам.

І наразі ми маємо другий приклад того, що історичну пам'ять не можна розрити бульдозерами, задавити гусінями танків, спалити у вогні чи підірвати найпотужнішими КАБами. Вона буде знайдена, зібрана по фрагментах і збережена!

А Наукова бібліотека нашого музею суттєво поповнилася професійною літературою з музеєзнавства, пам'яткознавства та реставрації завдяки дарунку родини Сердюк.

Майя Йосипівна Сердюк працює у музеї зберігачкою групи "Археологія", а Олександр Семенович Сердюк довгий час працював у нашій установі реставратором. Він брав участь у реставрації кам'яної пластики, відновлював знамениту карету з третьої зали основної експозиції нашого музею. Але основною групою предметів, з якою він працював, був живопис.

Багаторічна праця наших колег дозволила зібрати величезну родинну бібліотеку з унікальними виданнями, серед яких - методичні вказівки по атрибуції та реставрації предметів, збірки конференцій реставраторів 1990-х та 2000-х рр. (що справді є бібліографічною рідкістю), енциклопедії та довідники, а також каталоги як українських, так і закордонних музейних колекцій.

Щиро дякуємо за цей дарунок! І запрошуємо охочих до читання вже з наступного місяця - після каталогізації книгозбірні».

Фото – исторический музей.




Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Дніпряни жаліються на проблеми з мобільним зв’язком та інтернетом: що радять фахівці (39)

•  Невдалий маневр через знеструмлення мережі: у Дніпрі зіткнулися трамваї №12 та №16 (15)

•  У Міненерго сподіваються, що ситуація з відключеннями світла покращиться у найближчі тижні (9)

•  Чому зникає зв’язок під час відключень світла? У Дніпрі мобільні оператори дали пояснення (9)

•  Дніпрянин придумав, як зробити безкоштовні акумулятори холоду, які «врятують» холодильник (7)

•  На Дніпропетровщині до 15 років за ґратами засуджено правоохоронця, який «зливав» представнику фсб рф паролі для проходження блокпостів (7)

•  Історія Дніпра: Де було відкрито перший критий басейн нашого міста (6)

•  У Дніпрі виявили ще один старовинний паровоз! (5)

•  Поліція встановила осіб, причетних до катування та незаконного позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі (5)

•  У Дніпрі на Робочій водій BMW збив 49-річну жінку (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
406
домов ОСМД и ЖСК обновлены в Днепре в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте