Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 07 июля 2024
02:17

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

История Днепра: Где был открыт первый крытый бассейн нашего города

|«« «« »» »»|

Мало кто знает о том, что первый крытый бассейн в нашем городе появился в Индустриальном техникуме.

Сейчас это – Днепровский индустриальный колледж на проспекте Нигояна, 55. Он был создан в нашем городе в году, о его истории можно прочесть на сайте колледжа.

Примечательно, что первый крытый басейн в нашем городе был открыт именно в этом техникуме!

К его созданию имеет прямое отношение ветеран тренерского цеха, заслуженный тренер СССР и Украины Олег Львович Цветов. Он воспитал немало известных спортсменов!

А в беседе с директором Технического музея Днепра «Машины времени» Михаилом Прудниковым Олег Цветов раскрыл несколько секретов.

В частности, рассказал о солздании первого крытого бассейна нашого города. О том, как у болгарских коллег в обмен на бутылку водки получил страшный спортивный секрет.

Об этом Михаил Прудников рассказал:

«Зустріч з Цветовим Олегом Львовичем, яку організував Герман Ростиславович Кобзарев.

Олег Львович - заслужений тренер України та СРСР з плавання, він привів до олімпійського золота півтора десятка спортсменів.

За одну коротку зустріч про все поспілкуватися неможливо, хоча поговорили про штаб Махно та ремонт печатних машинок, про прильот авіабомби у його будинок на вул. Глінкі 16, та про перший у нашому місті критий 25 метровий басейн у Індустріальному технікумі.

Багато цікавого та актуального, особливо історія про впровадження перших хвилегасних буйків, до цього у басейні плавали просто планки з міцного дерева, які надавали направлення руху спортсмена, а хвилі у той час зупинити ніхто не міг.

Але після спортивної командировки у Болгарію ситуація змінилась. На змагання плавців прибула команда п/я 186 (тоді ще не «Метеор»). У басейні, де проводились запливи, дивним чином не було хвиль, але спортсмени з братської ГДР вранці роздільники розкладали, а ввечері ховали у ящики. Олег Львович дуже хотів чіткіше розглянути конструкцію буйків, для цього йому довелося піти на «злочин».

Він взяв пляшку горілки та спустився до підвалу до технічних працівників басейну – болгарам, та мовою жестів пояснив, що він хоче. І ось вже довгоочікувані буйки на столі директора спорткомплексу Дніпропетровська. Розібравшись у суті питання одразу ж був викликаний начальник інструментального цеху заводу ЮМЗ.

Через місяць були зроблені перші вироби: поплавок та хвилеріз різного кольору, перші 10 метрів доріжки зазвичай були червоного кольору, далі було скомбіновано.

Результати були показані добрі і аж до 90-х років ЮМЗ постачав всій країні хвилегасні буйки, в тому числі і олімпійськім об'єктам. З часом конструкція вдосконалювалась, відбувалась заміна сировини, оскільки спочатку буйки не виходжували і трьох місяців.

Ці та інші історії з часом знайдуть своє місце у книзі ««It`s my life»» - 2,3 частина».

Gorod.dp.ua на Facebook.


Гена  (04.07.24 18:04): помню Цветова, хотя не у него тренировался, у Иванова, водное поло, а начинал плавать в ДИИТе, была там легендарная пара, муж и жена Леонид Викторович и Людмила Архиповна Клименко. А кто помнит легендарного Шаповалова Виктора Павловича? он был заслуженный тренер и заслуженный судья по плаванию. Светлая им всем память... Ответить | С цитатой
Цветов еще ЖИВОЙ !!  (04.07.24 14:07): Олег Львович - Дай Вам бог здоровья - привет из Метеора середины 70-х
Приятно Вас увидеть
Ответить | С цитатой
Вася  (04.07.24 12:03): Ни буйки ни атомную бомбу ни автомобиль сами не могли сделать в совке. Все пижженное перепижженное с Запада. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 2
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Дніпряни жаліються на проблеми з мобільним зв’язком та інтернетом: що радять фахівці (39)

•  Невдалий маневр через знеструмлення мережі: у Дніпрі зіткнулися трамваї №12 та №16 (15)

•  У Міненерго сподіваються, що ситуація з відключеннями світла покращиться у найближчі тижні (9)

•  Чому зникає зв’язок під час відключень світла? У Дніпрі мобільні оператори дали пояснення (9)

•  Дніпрянин придумав, як зробити безкоштовні акумулятори холоду, які «врятують» холодильник (7)

•  На Дніпропетровщині до 15 років за ґратами засуджено правоохоронця, який «зливав» представнику фсб рф паролі для проходження блокпостів (7)

•  Історія Дніпра: Де було відкрито перший критий басейн нашого міста (6)

•  У Дніпрі виявили ще один старовинний паровоз! (5)

•  Поліція встановила осіб, причетних до катування та незаконного позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі (5)

•  У Дніпрі на Робочій водій BMW збив 49-річну жінку (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
детские и спортивные площадки отремонтируют в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте