Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 06 октября 2024
06:18

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре раскрывали секреты архивного дела Украины

В Днепре раскрывали секреты архивного дела Украины

В нашем городе побывал руководитель Государственной архивной службы Украины Анатолий Хромов.

Специальную встречу с ним провели в Днепровском центре журналистской солидарности НСЖУ.

На ней Анатолий Хромов откровенно рассказал журналистам о Национальном архивном фонде Украины, о его развитии и внедрении новых технологий. О том, какие секреты хранит Государственный архив и когда они будут раскрыты. А также о том, как влияет на архивное дело Большая война.

Подробней об этом рассказали в Днепропетровской областной организации НСЖУ:

«Дніпровський центр журналістської солідарності запросив до діалогу людину, яка знає про архіви все – кандидата історичних наук Анатолія Володимировича Хромова. 

Він очолює Державну архівну службу з грудня 2019 року. Саме за його головування унікальні архівні документи в Україні почали оцифровувати. Пан Анатолій розуміє, що нині на Дніпропетровщині живуть медійники з Донецької, Луганської, Херсонської областей. Для них особливо цінно мати можливість попрацювати з інформацією про рідні населені пункти та земляків.

– Деякі українські території знаходяться в окупації, але це не значить, що зупинилася робота архівістів. Архівна справа тримається і більше того – розвивається. Архівісти знають, що є документи важливі для всієї нації. Їх треба зберігати вічно. Так і формується Національний архівний фонд, – підкреслив керівник архівної служби. Він водночас звернув увагу, що релоковані архіви активно працюють, Луганський – у Дніпрі, Донецький, – у Тернополі.

Сьогодні пріоритетом у діяльності всіх архівних установ є оцифрування. Україна демонструє найкращі показники у цьому напрямі не лише на національному рівні, а й у світі. Цій справі, в першу чергу, сприяють міжнародні партнери.

– Війна – велика загроза для архівів, – наголосив Анатолій Хромов. – Нам важливо працювати над їхнім збереженням. Минулого року вся система архівів України оцифрувала 21 мільйон аркушів. Це рекордний показник. Плануємо за результатами 2024-го вийти на цифру 30 млн. Більше того, ми легалізували цифрові копії, які мають таку ж силу, як і оригінал.

Концепція роботи Національного архівного фонду полягає у відкритості. Це його сила, адже на радянському просторі було все інакше і доступ до архівів обмежувався. Експерт звернув увагу, що двері архівних установ завжди відчинені для медійників. Журналіст може безкоштовно працювати в архіві, робити копії на телефон. Якщо ж представник ЗМІ замовляє в архіві професійну копію – вона вже буде коштувати грошей.

– Розсекречено майже все. Вам, медійникам, є з чим працювати. Але хочу звернути увагу: не кожен архівний документ є правдою. Не завжди документ може висвітлювати історичний факт. Ми розуміємо, що таке Радянський Союз. Були провокації, на деяких документах є навіть сліди крові. Тому журналістам я б радив вмикати критику і співставляти кілька джерел, – резюмував Анатолій Хромов».

Фото – Виктор Качанов.






Gorod.dp.ua на Facebook.


Ч  (28.08.24 17:52): "И запомните, Штирлиц - в наше время, нельзя никому доверять, даже самому себе! ... А мне, можно!" (из к/ф "17 мгновений весны"). Ответить | С цитатой
Анатолій Хромов  (28.08.24 10:52): "Не завжди документ може висвітлювати історичний факт" - сильно много правды рассекречено, которую сейчас извращают и преподносят как ложь?
Тут же историю меняют четыре раза в неделю.
Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
новых региональных полигонов бытовых отходов будут построены в регионе к 2027 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте