Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 25 листопада 2024
05:20

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

На Дніпропетровщині цього року чотири людини отруїлися грибами: як уберегтися від небезпеки

На Дніпропетровщині цього року чотири людини отруїлися грибами: як уберегтися від небезпеки
ілюстративне фото з відкритих джерел

На Дніпропетровщині за 10 місяців 2024 року зареєстровано чотири випадки отруєння дикорослими грибами.

Як повідомили на сайті обласного центру контролю та профілактики хвороб, серед потерпілих — півторарічна дитина. Летальні випадки не реєструвалися.

"Крім цього, надходили екстрені повідомлення ще на двох малолітніх дітей, які на прогулянці з батьками поза їх увагою взяли в рот або з’їли невідомі дикорослі гриби. Батьки самостійно звернулися до лікарні. Факти отруєння не підтвердилися", — сказано у повідомленні.

Торік в області грибами отруїлися 12 людей, з них одна дитина. Один потерпілий помер.

Чому відбувається отруєння грибами

Найчастіше отруєння трапляються через зовнішню схожість їстівних та отруйних грибів, що випадково потрапляють у кошик. Нашкодити можуть не лише отруйні гриби, але і їстівні, якщо вони не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях.

Як збирати гриби, щоб уникнути отруєння:

  • Кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні.
  • Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки.
  • Не збирайте гриби, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
  • Не збирайте гриби під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль.

Як готувати гриби, щоб уникнути отруєння:

  • Не вживайте сирих грибів.
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  • Відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть. Бажано кип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби ще 15–20 хвилин.
  • Готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, не більш як добу.



Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
100
дворів запланували відремонтувати у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті