Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 19 мая 2024
21:31

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Новий проект від Арт-центру Я Галерея: «Відчуваю!»

Новий проект від Арт-центру Я Галерея: «Відчуваю!»
Олександр Бабак / Олена Бланк / Володимир Будніков / Бадрі Губіанурі / Антон Логов / Іван Небесник Володимир Рунчак / Тіберій Сільваші / Руслан Тремба / Ігор Янович / Юрій Яремчук / Melting Clouds

Відчуваю… слово, яке дискредитувало себе у якості інструментарію мистецької критики ще на початку ХХ сторіччя, і до якого справедливо повертаються сьогодні всі шукачі «нової щирості» у сучасному мистецтві. Арт-центр Я Галерея і куратор Павло Гудімов пропонують саме «відчути» новий проект, адже він апелює не тільки до ока, а й до інших органів чуття людини.

З одного боку, «Відчуваю!» є продовженням роботи арт-центру над проектами, в яких реалізується ідея «діалогу» між різними видами, жанрами мистецтва, епохами та культурними шарами. Це і проект «Народне актуальне», в якому куратори Лідія Лихач і Павло Гудімов за участі УНЦК Музей Івана Гончара знаходять паралелі, або навпаки – виявляють опозиції – у народному наївному та сучасному українському мистецтві. І проект «Діалог», в рамках якого у взаємодію вступають абстрактний живопис Ігоря Яновича і сакральна дерев'яна скульптура Х VIII – XIX ст.

З іншого боку, «Відчуваю!» йде у своїй міждисциплінарності набагато далі й вибудовує кілька паралельних просторів. Передусім, це перша кураторська спроба Павла Гудімова вийти за рамки суто візуального мистецтва й «підключити» музику не як фонове обрамлення, а як повноцінного учасника проекту. Запросивши до участі у виставці дев'ятьох українських художників, які надали свої абстрактні твори, та трьох композиторів – представників різних напрямків (сучасна академічна музика, електроніка та сучасний джаз), куратор створює з цих елементів цілком незалежне висловлювання: «Я завжди помічав, як змінюється простір в залежності від музики. Як музика впливає на відчуття не тільки простору, не тільки часу, а й всього навколишнього», – говорить сам Павло Гудімов.

«Відчуваю!» – це також певний експеримент з точки зору організації експозиції. Арт-центр, як і будь-який музей або галерея, є досить рафінованим простором, який, за рахунок своєї «чистоти» дозволяє глядачу найбільш адекватно сприймати мистецтво як мистецтво. В проекті «Відчуваю!» куратор навмисно вміщує в експозицію інсталяцію із зручних меблів і навушників, що створює певний рівень тактильного комфорту (тут «включається» ще відчуття дотику) і буквально «змушує» глядача відключити інтелектуальні й психологічні фільтри й стати частиною цього новоутвореного тріумвірату чуттів – зору, слуху та дотику. Говорячи словами самого Павла Гудімова : «У цьому проекті не може бути сприйняття на рівні «це не моє мистецтво», «я цього не розумію» - такі фрази просто не мають права на життя. Відчувайте! І отримуйте задоволення від своїх відчуттів!»

Вернісаж виставки за участі куратора Павла Гудімова відбудеться 14 січня 2011 року з 19.00 до 21.30 в арт-центрі Я Галерея за адресою вул. Гусенка, 17. Протягом роботи виставки заплановано спеціальну програму кіноклубу А Кіно «Рокюментарі тур», в рамках якої буде показано найкращі документальні фільми про музику, а також концерти учасників виставки «Відчуваю!» Юрія Яремчука, Володимира Рунчака і колективу Melting Clouds . Слідкуйте за анонсами.

За додатковою інформацією, коментарями учасників подій і фотоматеріалами звертайтеся: Катерина Семенюк +38  067 5673020, [email protected]

Gorod.dp.ua на Facebook.


235  (10.01.11 06:53): А по-русски нельзя было написать? Ведь есть же у "Города" украиноязычная ветка! Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет просуществовала газета Днепр вечерний в бумажном формате

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте