Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Чт, 13 червня 2024
16:21

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Журналісти переконалися в професійності працівників служби швидкої

|«« «« »» »»|

Висока кваліфікація працівників швидкої медичної допомоги – це врятовані життя пацієнтів. Саме тому на Дніпропетровщині лікарі, фельдшери та водії цієї служби – повний склад бригади – проходять постійне удосконалення своїх знань та вмінь.

Наразі в навчально-тренувальному центрі Дніпропетровського обласного центру екстреної медицини та медицини катастроф займаються фельдшери. На заняття до них завітали представники засобів масової інформації, які на власному досвіді змогли переконатися у професійності їхньої підготовки.

«Займатися з ними дуже цікаво. Вони багато знають та вміють, проте нові знання у такій професії ніколи не бувають зайвими. У критичних ситуаціях життя людей може залежати від долі секунд. Саме тому працівники «швидкої» повинні вміти все. І навіть більше, – говорить Леонід Алмаз – доцент кафедри травматології Дніпропетровської державної медичної академії – викладач із десятилітнім досвідом. – Я бачу зацікавленість у навчанні і серед лікарів, і серед фельдшерів – вони уважно слухають, ставлять питання, а інколи й пропонують свій підхід до надання медичної допомоги – більш сучасний».

У 2011 році 100% лікарів Дніпропетровщини вже пройшли курси з відпрацювання практичних навичок. Кожен з них проходить ці курси протягом тижня один раз на три роки. У 2012 році таке ж навчання пройшли 1200 фельдшерів. У цьому році свої навички вдосконалять ще 440 спеціалістів.

Щомісяця усі лікарі «швидкої» проходять переривчасті курси. Під час них вони знайомляться з новими впровадженнями у медицині, слухають лекції, відвідують наукові конференції тощо.

Також один раз на п'ять років лікарі та фельдшери Дніпропетровщини проходять передатестаційні цикли, або курси підвищення кваліфікації. Під час таких курсів медики демонструють усі свої знання, які вони здобули на курсах тематичного вдосконалення, та здають іспити. У такий спосіб лікарі та фельдшери підвищують свою категорію (перша, друга, вища тощо).

До того ж, із 2013 року на Дніпропетровщині розпочато курси з першої невідкладної медичної допомоги й для водіїв «швидких». Наразі таке навчання вже пройшли понад 500 людей. Свої знання водії будуть оновлювати кожні три роки.

«Оскільки водій є також членом бригади, він не повинен залишатися осторонь. У надзвичайних випадках він повинен вміти робити штучне дихання, правильно користуватися носилками, допомогти ввімкнути апаратуру в кареті швидкої допомоги тощо», – зазначає завідувач відділом екстреної медичної допомоги Дніпропетровського обласного центру екстреної медицини та медицини катастроф Ян Гаврильченко.

На Дніпропетровщині впроваджують унікальний досвід – курси з психології для диспетчерів «швидкої»

Із 2013 року на Дніпропетровщині запроваджені щомісячні переривчасті курси з психології для диспетчерів «швидкої». На заняттях вони опановуватимуть нові знання з психології, а також з питань дотримання норм етики та деонтології. Про це повідомила директор департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Гінзбург.

«У медичній галузі регіону нарешті почав з'являтися такий термін, як «сервіс». Сьогодні ми бачимо не просто нові медичні автомобілі, сучасне обладнання та відремонтовані приміщення медзакладів. Все це лише частина комплексної роботи у наданні якісних медичних послуг. Навіть спілкування диспетчерів з людьми – це вже елемент сервісу. Ми вперше в Україні запровадили курси з психології для диспетчерів служби «швидкої», адже їх функція – не суто технічна. Прийом виклику – це, перш за все, спілкування з людиною», – сказала Валентина Гінзбург.

Як вже повідомлялося ряди працівників служби швидкої медичної допомоги поповнюються молодими та кваліфікованими медичними кадрами. У 2013 році у службу швидкої медичної допомоги Дніпропетровщини прийшли працювати 87 нових медпрацівників. Ще понад 550 студентів продовжують своє навчання за фахом «невідкладні стани» у медичних навчальних закладах області. Про це повідомив директор Дніпропетровського обласного центру екстреної медицини та медицини катастроф Радій Шевченко.

«Робота в «швидкій» - це стан душі. Вона важка , часом навіть небезпечна і часто межує з героїзмом. Проте роки навчання та щоденна нелегка праця у «швидкій» – це дрібниці у порівнянні з посмішками людей, які дякують тобі за врятоване життя», – сказав Радій Шевченко.

Він розповів, що для того, щоб працювати лікарем у бригаді «швидкої», необхідно закінчити вищий навчальний заклад. На Дніпропетровщині – це Дніпропетровська державна медична академія. Протягом 6 років студенти опановують професію «лікаря», а потім ще 2 роки проходять інтернатуру за фахом «лікар невідкладних станів».

Також кожен бажаючий лікар може отримати спеціальність «лікар невідкладних станів», якщо пройде піврічні курси. Таке навчання відбувається на кафедрі анестезіології, інтенсивної терапії та медицини невідкладних станів Дніпропетровської медакадемії. Варто зазначити, що на Дніпропетровщині 100% лікарів атестовані за фахом «лікар невідкладних станів».

Фельдшерів навчають у 5-ти медичних училищах Дніпропетровщини.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
дитячих та спортивних майданчиків відремонтують у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті