Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Вт, 28 травня 2024
21:44

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Відбулося засідання Ради регіону

|«« «« »» »»|

Можливість місцевих громад самим визначати, які повноваження залишати за собою та повною мірою розпоряджатися ресурсами, які знаходяться на території – все це є одним із ключових принципів Концепції реформування місцевого самоврядування.

Наразі на Дніпропетровщині, як і по всій Україні, проходить широке громадське обговорення Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Ця тема стала головною на засіданні Ради регіону, яке пройшло під головуванням губернатора Дніпропетровщини Дмитра Колєснікова. У засіданні взяв участь Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Темник. Це Міністерство є координатором процесу опрацювання Концепції. Також у роботі Ради регіону взяли участь голова обласної ради Євген Удод, голови міст та районів області.

Презентував основні положення проекту документу Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Темник.

У своєму виступі Міністр зазначив, що Президент України наполягає на тому, що реформування місцевого самоврядування має відбуватися на засадах децентралізації владних повноважень, консолідації ресурсного забезпечення та стратегічного планування розвитку територіальних громад.

«Реформа має сприяти максимальному забезпеченню надання якісних і доступних публічних послуг, укріпленню інститутів демократії, захисту інтересів громадян в усіх сферах життєдіяльності», - сказав Геннадій Темник.

«Особливої уваги заслуговували пропозиції Асоціації міст України, Асоціації районних та обласних рад, Вінницької обласної ради. Вони втілені в проекті Концепції реформи місцевого самоврядування», - наголосив Міністр.

Нинішня система самоврядування була сформована у 30-х роках ХХ століття та вже віджила себе. Існуюча система не відповідає Європейській хартії місцевого самоврядування, що є істотною перепоною на шляху реалізації курсу інтеграції до Європейського співтовариства.

«Пожвавлене життя села, поліпшений аграрний сектор та розкриття повною мірою потенціалу тієї чи іншої території – все це реально можливо лише за умови грамотного і злагодженого впровадження реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.», - зазначив Дмитро Колєсніков.

Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Темник відзначив, що Дніпропетровська область ґрунтовно підійшла до обговорення Концепції. Дніпропетровський регіон знаходиться у трійці лідерів із втілення та поширення ідей сучасного самоврядування.

Під час засідання Ради регіону губернатор обговорив з представниками місцевого самоврядування Концепцію реформування, після чого були сформовані пропозиції до Концепції, які будуть розглянуті на усіх рівнях регіональної влади – у громадах селищних, районних та міських рад.

«Реформування місцевого самоврядування це, перш за все, прагнення привернути людей до управління, що є проявом демократії на місцевому рівні. Реформа - це вирішальний крок для зміни вектора координат розвитку місцевого самоврядування та залучення жителів громад до самостійного вирішення проблем територій», - сказав Євген Удод.

Перший заступник голови Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні Олена Тертишна зазначила, що пропозиції під час розробки Концепції від Дніпропетровщини були найширшими. «Для проведення такої реформи є політична воля, що є головною запорукою успіху», - сказала Олена Тертишна.

Однією з проблем, яку може розв'язати реформа місцевого самоврядування, є надмірна подрібненість територіальних громад.

Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Темник навів дані, за якими з майже 12 тисяч територіальних громад більш як у половині чисельність жителів не перевищує 3 тисяч осіб. 4809 громад налічують менше 1 тисячі осіб, а 1129 громад - менше 500 осіб. У більшості з них не утворено відповідно до законодавства виконавчих органів місцевих рад, немає бюджетних установ, комунальних підприємств тощо. Органи місцевого самоврядування таких громад фактично не можуть здійснювати надані їм законом повноваження. 5419 місцевих бюджетів дотаційні на 70%, 483 територіальні громади на 90% утримуються за рахунок коштів державного бюджету.

«Кожна громада сама і тільки сама має вирішувати, що для неї є кращим і прийнятним для свого розвитку. Думаю, що кожна громада зацікавлена у тому, щоб отримати належні умови для розвитку і у становленні своєї дієздатності», - сказав Міністр.

Gorod.dp.ua на Facebook.


ЭХ  (19.04.13 11:26): Пора минировать эту забегаловку, чтобы всех одним махом...
Насколько воздух над Днепром чище станет !
Відповісти | З цитатою
Н-й  (18.04.13 23:25): Б"Я!Ну и рожи! Відповісти | З цитатою
17  (18.04.13 16:16): А они уже считают, что народ уже будет жить ОБШИНОЙ ?! Конечно, за многие годы в сфере ЖКХ, начиная с Министерств и ведомств, разворовывали все, что могли, но люди платили за услуги. Никто за это из них не ответил. Сейчас, прикрываясь "реформами", хотят, ни за что не отвечать, а переложить все на плечи населения, ПРИ ЭТОМ, ОПЯТЬ ЕЩЕ БОЛЬШЕ НАЖИВАТЬСЯ! Водоканал, облэнерго, газ, - ПРИНАДЛЕЖАТ ХОЗЯЕВАМ- КАПИТАЛИСТАМ, которые будут диктовать СВОИ тарифы, а как-бы государство будет в стороне и повлиять на процесс не сможет! Поэтому они хотят ОСМД , управляющие компании,чтобы не за свою квартиру люди отвечали, а за весь дом, поэтому закрывают лицевые счета населению и открывают один лиц.счет на дом( на воду,например), -ведь им так хочется ,чтобы ЗА ДОЛГ хотя бы в одной квартире, отключать весь дом от воды,света, газа. Пусть в своих загородных дворцах создают общины и племена в виде ОСМД, управляющие компании , квартирные, вернее -дворцовые инспекции. У людей на жизнь нет, а им мало? Відповісти | З цитатою
гарный  (18.04.13 16:06): сходка местной банды извините "любителей итальянской оперы"(в джазе только девушки-помните этот фильм) Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Відео моменту: у Дніпрі на проспекті Яворницького чоловік нападав на жінок та бив їх, постраждали щонайменше троє (16)

•  В Україні з липня планують збільшити вартість бензину та дизелю (12)

•  Суд зобов’язав мерію Дніпра зберегти історичну будівлю Палацу профілактики (12)

•  Метрополітен Дніпра проведе консультації з підрядниками для добудови 3 станцій (7)

•  Стеллу «Дніпро» знесуть, проте нову встановлювати не будуть. Чому? (7)

•  Відео моменту ДТП: у Дніпрі на кільці на Набережній Перемоги BMW перекинувся декілька разів та зніс стовп (5)

•  Сімейний лікар має до 2000 пацієнтів: ситуація на Дніпропетровщині (5)

•  На Дніпропетровщині в наслідок аварії за участю «ЗАЗ» та «Daewoo» є загиблий та постраждалі (5)

•  У Дніпрі відкрився вечірній базар у дворі старого цирку біля Центрального ринку «Озерка» (5)

•  У Дніпропетровській області в овочевому цеху сталося масове отруєння: одну з потерпілих доставили в лікарню (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн фінансової допомоги для поліції Міськрада виділила у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті