Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 28 червня 2024
22:22

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Ще три райони області відсвяткували 70-річчя визволення

Ще три райони області відсвяткували 70-річчя визволення
У рамках марафону «Слава визволителям» Дніпропетровщина крок за кроком пригадує кожну перемогу, бій, подвиг. Васильківський, Царичанський та Новомосковський райони цими днями святкують 70-річчя визволення від фашистських загарбників.

Два роки і сім днів територія Царичанського району була окупована фашистськими загарбниками. З перших днів війни понад 9 тисяч приорільців стали на захист Вітчизни. 3,5 тисячі з них навічно залишилися на фронтах Великої Вітчизняної війни.

Вшанувати пам'ять тих, хто віддав життя за мир, та подякувати ветеранам-визволителям зібралися жителі Царичанського району біля пам’ятника загиблим партизанам-підпільникам в районному центрі. Марафон «Слава визволителям» Царичанський район зустрів факельною ходою, урочистим залпом, покладанням квітів та спуском вінків на воду річки Оріль.

Визволення Царичанського району тривало з 21 по 24 вересня 1943 року військами 14-ї гвардійської стрілецької дивізії і 143-го стрілецького полку 71-ї дивізії 57-ї армії Степового фронту під командуванням генерала армії Івана Конєва. У ніч на 25 вересня 1943 року, звільнивши Царичанський район, дивізія в районі села Шульгівка форсує Дніпро і створює Верхньодніпровський плацдарм. Це був перший плацдарм у складі військ 57-ї армії. За успішне форсування Дніпра 12 воїнів отримали звання Героя Радянського Союзу.

Смертю хоробрих при визволенні району полягли люди різних національностей. Їм поставлено пам’ятники в селах. На території району поховані два Герої Радянського Союзу – в селі Рудка азербайджанець Михайло Мамедович Алікперов та в селі Юр’ївка уродженець Казахстану Петро Олександрович Ігнатьєв. На території району знаходяться 28 пам’ятників, меморіалів та братських могил.

«Пам'ять про величний подвиг воїнів Великої Вітчизняної у серцях нових поколінь – ця запорука миру на рідній землі, її процвітання та розвитку. Тому сьогодні у рамках марафону «Слава визволителям» на Дніпропетровщині у кожному місті та районі у день 70-річчя визволення жителі віддають шану героям, знову й знову відновлюють у пам’яті поколінь сторінки визвольних боїв», - сказала Надія Подоплєлова.

20 вересня 1943 року від фашистських загарбників звільнили Васильківський район. Боротьба була не легка. Довгих 12 днів та ночей, з 8 по 20 жовтня 1943 року, в запеклих боях герої-визволителі боролися за Васильківщину. Потім крок за кроком звільнили Синельникове (21 вересня 1943 року), Новомосковськ (22 вересня 1943 року) та Новомосковський район (22 вересня 1943 року). Десятки полягли у запеклих боях, ще сотні були скалічені та закатовані фашистськими загарбниками, забрані у полон – такою була ціна за мирне небо над рідною землею.

На Васильківщині біля Меморіалу Слави, що в сел. Васильківка, о 9 годині ранку відзначити 70-у річницю визволення зібралися сотні жителів селища та району. Урочистою ходою в знак шани та вічної пам’яті про Подвиг визволителів пройшли школярі «Безсмертним батальйоном» з портретами загиблих в роки Великої Вітчизняної війни. Спортсмени вшанували пам'ять про загиблих урочистим велопробігом.

Від імені губернатора Дмитра Колєснікова привітав жителів району його радник Віктор Сергєєв: «Сьогодні ми схиляємо свої голови перед героями-визволителями. Перед усіма тими, хто подарував нам мирне життя. Ми вдячні їм за те, що кожен день вони передають нам свою невичерпну енергію братерства і солідарності, людяності і взаємодопомоги, любові до рідної землі та рідному народу.».

Синельникове відзначило 70-річчя визволення міста урочистим мітингом біля Братської могили (40 років Жовтня), покладанням квітів до Меморіалу Слави. Також у цей день у місті пройшла Літургія в усіх працюючих храмах.

Як розповідає очільник громадської пошукової організації «Пошук-Дніпро» Євген Трушенко, датою, коли радянські війська розпочали бойові дії за визволення м. Синельникове вважається 20 вересня 1943 року.

21 вересня воїни 333-ї стрілецької дивізії увірвалися на південну околицю міста. Водночас вступила у бій з ворогом 25-а гвардійська стрілецька дивізія. У боях за нього бійці дивізії виявили масовий героїзм – понад 250 воїнів гвардійців були відзначені за цей колективний подвиг урядовими нагородами.

Також у цей день 70-річчя визволення від фашистських загарбників відзначили Новомосковськ та Новомосковський район. Від імені губернатора Дмитра Колєснікова його заступник Вадим Нестеренко привітав жителів міста та району з 70-ю річницею визволення.

«Дати визволення кожного міста та району Дніпропетровщини назавжди залишаться символом мужності та героїзму нашого народу. Ми пам'ятаємо і цінуємо жертви, які покладені на вівтар перемоги», - сказав Вадим Нестеренко.

Також цими днями відзначають своє 90-річчя П'ятихатський та Широківський райони. Урочисті заходи пройшли з нагоди 306-річчя з дня заснування селища Васильківка, 437-річчя м. Новомосковська, 75-річчя м. Марганця, 249-річчя м. Перещепино та 145-річчя м. Синельниково.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Нина  (19.08.19 23:33): Из статьи в статью переписываются данные статьи из книги "История городов и сел Украинской ССР": "...пос. Царичанка освобожден воинами 14-й гвардейской стрелковой дивизии и 143-го стрелкового полка 71-й дивизии". Насчет 14 гв. сд правильно. А , если 143 сп, то дивизия - 48 гв. сп. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Мерчук  (24.09.13 20:47): Слава визволителям України - (Бандере і Шухевичу?)! Відповісти | З цитатою
123  (23.09.13 17:45): Не освобождения, а замены. Замены одних окупантов на других. Научителсь уже на 23 году Независимости правилно формулировать. Відповісти | З цитатою
гость  (23.09.13 17:36): Очень заслуживают торжественных мероприятий офигенно круглые даты: 306-летие и 437-летие! Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Поліція встановила осіб, причетних до катування та незаконного позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі (18)

•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (14)

•  Конфлікт Тищенка із «Сином»: через що у Дніпрі «затримували» ексбійця Kraken (13)

•  У Дніпрі відкрили туалет-рекордсмен (12)

•  У Дніпрі посадовці комунального підприємства налагодили схему розкрадання бюджетних коштів на парковках (10)

•  Поліцейського, який брав участь у побитті ексвійськового у Дніпрі, звільнили – ЗМІ (8)

•  За час воєнного стану придбав майна на 350 000 доларів: на Дніпропетровщині судитимуть колишнього обласного воєнкома (7)

•  У Дніпрі на Марії Лисиченко зіткнулись Toyota Land Cruiser та тролейбус №20: рух ускладнено (7)

•  Заборгували майже 1 млн грн: де у Дніпрі наступного тижня відключатимуть воду (6)

•  Буде потрібно набратися сміливості та констатувати смерть - комерційний директор «Дніпра-1» Вʼячеслав Фрідман (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті