Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Ср, 26 червня 2024
01:45

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Марафон «Слава визволителям» у Синельниківському та Магдалинівському районах

Марафон «Слава визволителям» у Синельниківському та Магдалинівському районах
Сінельнковский та Магдалинівський райони відсвяткували 70-річчя визволення від фашистських загарбників.

Майже тиждень у нелегкому бою стояли герої-визволителі за Синельниківський район. Визволення району розпочалося 19 вересня 1943 року з сіл Миролюбівка, Троїцьке, Славгород, Кислянка, Майське, Зайцево, Новомиколаївка та завершилося після запеклих боїв у селищі Сад 25 вересня 1943 року. У бойових діях за визволення району брали участь бійці та офіцери 333-ї та 25-ї гвардійських дивізій, 3-го окремого мотоциклетного полку, яким було присвоєно почесне звання Синельниківських.

У цей день у рамках марафону «Слава визволителям» у селі Вороново на місці переправи через річку Дніпро, під час її форсування у 1943 році, зібрались жителі району вшанувати пам'ять героїв-визволителів. Анатолій Крупський привітав жителів району з 70-ю річницею визволення, а також з сімдесятиріччям Битви за Дніпро.

На знак шани тих, хто здобув перемогу, тих, хто поклав свої життя за мирне небо над рідним краєм, молодь синельниківщини спустила на води Дніпра вінки. У хвилині мовчання пригадали всіх тих, хто залишився на полях боїв за район, Дніпропетровщину, країну. І на знак вічної пам’яті за подарований мир та життя жителі району висадили на берегах Дніпра алею дерев, присвячену 70-річчю визволення Синельниківського району та 70-річчю форсування Дніпра. «Ці дні – це була віра, яка з найбільшою силою виражала непохитну волю і готовність воїнів пожертвувати своїм життям в ім’я Вітчизни. Вдячна пам'ять ніколи не згасне в серцях земляків, в серцях вдячних нащадків», - сказав Анатолій Крупський. Сорока восьми бійцям і командирам двадцять п’ятої гвардійської стрілецької дивізії, які визволяли район, присвоєне звання Героя Радянського Союзу. 5 воїнів 28-го окремого гвардійського саперного батальйону гвардії рядові Косьмін, Кувін, Балашов, гвардії сержант Веселов, гвардії молодший лейтенант Твердохлібов, 28 солдат, 14 сержантів, 58 невідомих воїнів – поховані в Братській могилі на Василівській землі. Вони принесли на алтар свободи найдорожче – життя!

Рано вранці 23 вересня 1943 року армії Степового Фронту звільнили селище Магдалинівка. Два роки тривала окупація району. За цей час більше 2 тисяч жителів Магдалинівського району вивезли до Німеччини, ще більше 200 мешканців міста були закатовані. Такою була ціна Великої Перемоги для Магдалинівського району.

На шану минулому і вдячність за сьогодення на Дніпропетровщині триває марафон «Слава визволителям». Сьогодні до марафону долучилося і знамено перемоги Магдалинівки. Від імені губернатора Дмитра Колєснікова його заступник Вадим Нестеренко привітав ветеранів та жителів району зі святом.

Визволення Магдалинівського району тривало з 21 по 23 вересня 1943 року військами 303, 36, 58 гвардійські стрілецькі дивізії 57-ї та 46-ї армії.

Фашисти, відходячи оголосили всім жителям евакуюватись за Дніпро. Хто не виконає наказу, буде розстріляний. Була сформована колона з мирних жителів, яка рушила в сторону с. Петриківки. Тільки вийшли за Магдалинівку, як колону зустріли червонозоряні літаки. Конвоїри попадали у кювет, а всі в розтіч. Люди переховувались в кукурудзі, лісосмугах, окопах до приходу наших воїнів.

За час війни більше 12 тисяч магдалинівців зі зброєю в руках стали на захист Вітчизни. З них повернулося тільки 2,5 тисячі воїнів.

«Пам'ять про величний подвиг героїв Великої Вітчизняної у серцях нових поколінь – це запорука миру на рідній землі, її процвітання та розвитку. Тому сьогодні у рамках марафону «Слава визволителям» на Дніпропетровщині у кожному місті та районі у день 70-річчя визволення жителі віддають шану героям, знову й знову відновлюють у пам’яті поколінь сторінки визвольних боїв», - зазначив Вадим Нестеренко.

Вдячні нащадки славних воїнів-визволителів Магдалинівського району увічнили пам’ять про їхні подвиги у граніті та камені. У центрі селища споруджено меморіальний комплекс землякам та радянським воїнам, загиблим в роки Великої Вітчизняної війни. До нього включено братську могилу радянських воїнів, які загинули 23 вересня 1943 року під час визволення селища Магдалинівка (поховано понад 50 солдат). Загалом, на території Магдалинівського району встановлено 35 меморіалів, пам’ятних знаків Великої Вітчизняної війни.

Gorod.dp.ua на Facebook.
ФОТО:













Novoross  (28.09.13 07:36): Вертер, наверное, у тебя были предки полицаи. От кого освободилась Украина в 1991 году? Безвозвратные потери 7 млн человек, еще столько же живут постоянно или временно за рубежом в качестве заработчан. Классное достижение! Відповісти | З цитатою | Обговорення: 3
Verter  (28.09.13 07:26): Прекратите нести эту ахинею. Так называемые "освободители" принесли в Украину голод, нищету и окупацию. Освободилась Украина в 1991 году. Что касается ряженых клоунов под видом ветеранов, то тут коментировать вообще нечего. Відповісти | З цитатою
Днепр  (28.09.13 05:35): А что на фото делает 70-летний дедушка с иконостасом из медалей? Если 70 лет назад освободили, то дедушку около года до освобождения, значит, зачали? Тогда откуда медалей тьма? Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
гип  (27.09.13 23:18): Что, теперь красной армии и совку модно ставить кресты? И повя зывать их красной ленточкой? Когда регионалы за что-либо берутся, всё живое в их МЕРОПРИЯТИЯХ опошляется и умирает. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Кот МатРосКин  (27.09.13 18:56): Тошнит этой качки и от слова "марафон". Такое ощущение, что торопятся освободителей всех поперепоздравливать, пока есть в бюджете дырочка .. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (13)

•  В Днепре на продажу выставили уникальный протезный завод (12)

•  Конфлікт Тищенка із «Сином»: через що у Дніпрі «затримували» ексбійця Kraken (11)

•  У Дніпрі відкрили туалет-рекордсмен (10)

•  У Дніпрі посадовці комунального підприємства налагодили схему розкрадання бюджетних коштів на парковках (8)

•  За час воєнного стану придбав майна на 350 000 доларів: на Дніпропетровщині судитимуть колишнього обласного воєнкома (7)

•  У Дніпрі на Марії Лисиченко зіткнулись Toyota Land Cruiser та тролейбус №20: рух ускладнено (6)

•  Вандали облюбували сквер Янгеля у Дніпрі (6)

•  Виправляють помилки радянських будівельників. У Дніпрі комунальники комплексно вирішують проблему відтоку дощової води та облаштовують колектори (5)

•  У Дніпрі нарешті знизилися ціни на помідори (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті