Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 16 июня 2024
02:21

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Валентин та Валентина з Кривого Рогу одружилися на День закоханих

Валентин та Валентина з Кривого Рогу одружилися на День закоханих
У них однакові не лише імена, а й по батькові, вони народилися в один рік, а одружилися 14 лютого.

Вона розповідала свою історію і дивилася крізь мене. Напружена і серйозна. Говорила, наче біля дошки у класі. Важко було зрозуміти її настрій. Говорила охоче, але часто зупинялася, щоб ще щось пригадати. І знову серйозна. Занадто. І нарешті я все зрозуміла! Вона була там! У її минулому! У минулому, що оживає лише в її спогадах.

А напередодні відбулася ще одна розмова. З 42-річною красунею — донькою моєї співрозмовниці. Вона розповіла, що мама дуже любила тата. І що це було справжнє почуття. Донька бачила, що, попри будь-які життєві негаразди, мама створювала затишок в сім’ї і була дуже уважною дружиною. Завжди.

Я роздивляюся чорно-біле фото, з якого на мене дивиться гарна пара. Він і вона. Валентин і Валентина. І знову спостерігаю за співрозмовницею. Вона перелічує події і раптом зупиняється. Потім, ледве вимовляючи кожне слово, говорить про смерть. Одну-єдину розлучницю, що відібрала в неї кохану людину. І я бачу її сльози…

А починалося все, як у кіно. Це був 1954 рік. Сором’язливих першокласників розсаджували за партами, і двоє опинилася за однією. Він і вона. Валя і Валентин. Він штовхав її під руку, коли вона ненавмисно перетинала обмеження за партою, а вона категорично відмовляла у списуванні уроків. Штовхав аж до сьомого класу, поки, хвилюючись, не підсунув їй записку, в якій дрібними літерами написав: «Я тебе люблю».

А чорно-біле фото зроблено було в 1965 році. Одинадцятикласники Валентин і Валентина позували перед фотографом, впевнено тримаючись один за одного. То вже було справжнє юнацьке і неповторне кохання. Протягом 11 років!

До армії Валентин збирався неохоче. Ні, він не відмовлявся виконувати військовий обов’язок. Він не міг залишити свою красуню Валентину. Відчайдушно і пристрасно покликав Валю за себе. Запропонував своє велике серце. Боявся повернутися і побачити кохану з іншим. А у юної Валі вже давно було зайняте серце ним одним. Найкращим чоловіком її життя.

Відгуляли весілля. Він знав — вона тепер його і назавжди. Зареєстрували шлюб 14 лютого. Це зараз вже говорять про свято Валентина, а тоді це була просто дата. Дата одруження Валентина і Валентини. В обох батьки Івани. І прізвище було тепер одне на двох — Назіма.

Згодом, декілька місяців потому, Валентин йде служити до армії і потрапляє у Волгоград. Але довго не нудьгує за молодою дружиною. Аж за 11 карбованців і 50 копійок винаймає квартиру поблизу своєї військової частини і перевозить дружину до себе. Два роки подружжя служить разом. Валентин — як годиться, а Валентина — коханому чоловікові. По закінченні служби повертаються «вояки» додому. До Кривого Рогу.

Іх подальше життя якийсь чудернацький збіг обставин. На самісінький день народження чоловіка Валентина у 1972 році дарує йому донечку. Їм обом було по 25.

Прожили разом майже 40 років. Виховали двох дітей. Було усе. Як у будь-кого. Але було справжнє кохання. Те, що латало життєві дірки і тримало подружжя вкупі. Те, що надихало і відновлювало сили. Кохання, що було яскравим світильником їхньої долі.

Розповідає Валентина Іванівна: «Був 1991 рік. Ми з чоловіком відпочивали у Місхорі. Одного вечора, а саме — 14 лютого, вирушили на танці до місцевого Палацу культури. Десь наприкінці вечора ведучий звернувся до присутніх із запитанням. Його цікавило, чи є в залі люди на ім’я Валентин або Валентина. Ми трохи вагалися. А потім мій чоловік підійшов до ведучого і показав паспорти. Так би йому навряд чи повірили. А свідчення з документів вразили усіх присутніх. Нам довго аплодували і подарували великий святковий пиріг. Усіх здивували наші однакові імена, по-батькові, рік народження. І дата одруження — 14 лютого. Ось такий збіг».

Роки йшли. Але… не вистачило чотири місяці до 40-річного ювілею подружнього життя Валентина і Валентини. В один з жовтневих похмурих днів 2005 року перестало битися серце господаря родини. Все, що планували, про що мріяли, — забрав із собою. Назавжди.

А Валентина Іванівна крокує життям далі. Сама. Пережила, змирилася, переплакала. Жінка гарна, тому і залицяльники відразу з’явилися. Але не змогла зрадити одне-єдине кохання. Залишилася вірною чоловікові її життя. Її Валентину. Доглядає онуків, піклується про дорослих дітей. Так вирішила. І це її право. Їі вибір. Її доля.

По смерті чоловіка була обрана головою ради ветеранів Криворізького будівельно-монтажного експлуатаційного управління №2 і організувала ансамбль ветеранів-залізничників з однойменною назвою — «Залізничник». Тому, що душа невтомна і немає часу себе жаліти. Треба жити далі. Йти далі.

І дарувати світло свого серця тим, хто його потребує.

І розповідати онукам історію свого великого кохання.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Стадное чувство  (15.02.14 00:12): В непонятный праздник западных католиков запускать восточные китайские фонарики и жрать водку по-русски - это так по-нашему, по-украински! Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
100
дворов мноковартирных домов запланировали отремонтировать в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте