Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
18:21

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Новомосковський меморіал доповнили іменами понад сотні жертв геноциду

Новомосковський меморіал доповнили іменами понад сотні жертв геноциду
У 2012 році у Новомосковську було відкрито меморіал «Пам'ятаймо заради майбутнього», присвячений єврейським родинам, українцям, ромам, вірменам та військовополоненим, розстріляним у 1942 році німецькими загарбниками.

Відомо, що тоді загинуло близько 400 мирних жителів міста – жінок, дітей, людей похилого віку… Проте на момент відкриття меморіалу встановити та розмістити на ньому вдалося лише імена 14 з них. Сьогодні ж він доповниться поіменними дошками ще понад 100 загиблих.

Пошуком та встановленням особистостей загиблих займаються дослідники Новомосковського історико-краєзнавчого музею імені Петра Калнишевського та члени культурно-історичного фонду «Діалог поколінь». Наразі, завдяки їхній роботі, відомо вже 150 прізвищ жертв геноциду.

Нагадаємо, що Новомосковськ було окуповано німецько-фашистськими військами 27 вересня 1941 року, а вже у березні наступного року вони вчинили масову розправу над місцевими жителями. На місці нинішнього меморіалу «Пам'ятаймо заради майбутнього» було розстріляно близько 400 людей. Всього ж за всі роки окупації було замучено та вбито 4 тис громадян Новомосковська.

На відкриття оновленого меморіалу приїхали представники з різних країн світу. Зокрема, у заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Борис Філатов, голова обласної ради Євген Удод, Надзвичайний і Повноважний Посол Великобританії в Україні Саймон Сміт, Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Крістоф Вайль, Перший секретар Посольства Держави Ізраїль в Україні Гай Гіладі, Генеральний консул Республіки Польща в Україні Ян Гранат, представники Новомосковської міської і районної ради, громадськості, а також ветерани та родичі загиблих.

«Ми знаходимось біля меморіалу з символічною назвою – «Пам'ятаймо заради майбутнього». Як би гірко не було усвідомлювати цей факт, та фашизм наближається до наших із вами кордонів. Тому так важливо пам'ятати, що це таке, – сказав Борис Філатов. – Фашизм починається з байдужості, з недієздатності світової дипломатії. Він починається тоді, коли людей викрадають і вбивають за їх переконання. Тоді, коли по телевізору йде пропаганда, якій позаздрив би сам Геббельс. Тоді, коли іноземна держава навчає інструкторів і постачає зброю терористам. Тоді, коли у національного лідера рейтинг 85%. Світ вже це проходив. Він проходив історію «один фюррер, один народ, одна доля».

Борис Філатов зазначив, що відновлення імен загиблих є дуже важливим.

«Дуже важливо пам'ятати імена, – зазначив він. – У мене в самого дід загинув під Вітебськом, тому ні мати, ні, звісно, я його не бачили. Він залишився без вісті зниклим. На жаль, за радянської влади декларувалася повага до пам'яті загиблих і без вісті зниклих, проте ставилися до цього формально. Сьогодні ж євреї і українці відновили імена 150 невинно вбитих людей».

Під час заходу загиблих вшанували хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіалу.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Чому б і ні?  (23.05.14 09:36): А я ото было подумал, что нэбэсну зачислили.. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
406
будинків ОСББ та ЖБК оновлені у Дніпрі у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті