Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 18 травня 2024
23:17

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У цьому році в Дніпропетровську кавунами та динями ніхто не отруївся

У цьому році в Дніпропетровську кавунами та динями ніхто не отруївся
З початку літа у Дніпропетровську випадків отруєння кавунами та динями не зареєстровано.

Про це під час прес-конференції повідомила головний спеціаліст Дніпропетровського міськрайонного управління головного управління державної санітарно-епідеміологічної служби у Дніпропетровській області Олена Швед. «Влітку і на початку осені виникає питання профілактики отруєнь кавунами. Ніколи не потрібно забувати про те, що навіть куплена у сезон ягода може стати причиною отруєння. Тож, я закликаю мешканців міста купувати кавуни та дині лише у місцях санкціонованої торгівлі, оскільки там продукти, які реалізують проходять спеціальну перевірку», - зазначила Олена Швед.

За її словами, отруєння кавунами та динями найчастіше відбувається через нітрати, які додають, для швидкого зростання кавунів. Про те, що кавун містить хімію, підкаже його занадто яскравий колір м'якоті, жовто-коричневі прожилки, а також дуже гладке, наче «відполіроване» місце зрізу. Допоможе також визначити чи є нітрати в кавуні один експеримент - для нього необхідно відрізати шматок ягоди и занурити у ємність з водою. Якщо рідина стала каламутною, то цей продукт можна вживати, якщо ж вода змінила колір – треба такий кавун викинути на смітник. Головний лікар міського Центру здоров'я Алла Толчинська також додала, що отруєння кавунами та динями може стати і через бактерії.

«Якщо ви вирішили купити кавун, ні в якому разі не просіть продавця надрізати плід, оскільки до надрізу може потрапити багато бактерій, а серед них і кишкові палички. Окрім того, ніж та руки продавця брудні, а це є додатковим джерелом потрапляння бруду та бактерій до плоду», - Алла Толчинська. Не слід купувати баштанні, які лежать прямо на землі, небезпечними є і ті кавуни та дині, які продають поблизу заправок, на трасах та стихійних ринках, оскільки плоди швидко вбирають у себе свинець, який міститься у вихлопних газах.

За словами медиків, отруєння кавунами та динями особливо небезпечно для людей, що мають хронічні захворювання на цукровий діабет, захворювання шлунково-кишкового тракту та сечокам'яну хворобу. З великою обережністю слід віднестися до баштанних літнім людям, маленьким дітям до трьох років, вагітним та жінки, що годують немовлят.

Медики нагадали, що симптоми отруєння баштанними, як правило проявляються за 2-3 години, залежно від стану здоров’я потерпілого, його віку та кількості з’їденого. Симптомами отруєння є підвищена втомлюваність та температура, головний біль, нудота, блювота, пронос, лихоманка та біль у суглобах. Вразі ж отруєння кавунами чи динями слід одразу звернутись за допомогою до медиків.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:


Констатация факта  (31.07.14 12:32): За 50 (!!!) лет жизни при Союзе НИ РАЗУ не отравился бахчевыми, или фруктами, или ягодами, хотя молотили их прямо с куста! Сегодня - свабода, жрут "свабодные" люди всякую хрень свабодно, без ограничений, и вот резельтат прозорой дэмократии! Відповісти | З цитатою
qwerty  (30.07.14 23:00): Руки надо мыть! А арбузами можно не отравиться а обьестся :) Відповісти | З цитатою
1  (30.07.14 22:45): Вранье даже в таких мелочах. Когда научимся правду-матку народу говорить? Відповісти | З цитатою
111  (30.07.14 19:32): Знаю троих кто уже отравился. Просто в больницы не обращается никто.
А статистика липа из серии что в АТО погибло 100 чел ...не больше.
Лжецы.
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
еж  (30.07.14 19:12): А я отравился, наутро обоср_ался конкретно, выпил таблетку и все в порядке, арбуз покупал в Варусе.. Відповісти | З цитатою
сантино  (30.07.14 18:45): опять нигилистический украинский популизм! Что сезон бахчевых уже закончился? Он только начался, а они уже за год отчитались!!! Відповісти | З цитатою
111  (30.07.14 18:41): Что за трындеш, а когда неделю назад 22 ребенка за ночь попали в инфенкционное отделение детской больницы, это не в счет. Медсестры сказали арбузы! Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
Серый  (30.07.14 18:32): Еще не вечер... Відповісти | З цитатою
Дыня Арбузовна  (30.07.14 17:31): Так погодите немного. Только ж начали продавать. Всё будет... Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
154,5
млн грн містянам на відновлення житла, яке постраждало від ракетних обстрілів, виплатив Дніпро у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті