Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Ср, 26 червня 2024
09:17

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

100 років тому Кам’янське отримало статус міста

100 років тому Кам’янське отримало статус міста

Сто років тому, 16 червня (за старим стилем – 3 червня) 1917 року постановою Тимчасового уряду село Кам’янське було зведено у ранг міста.

Міський голова Андрій Білоусов вітає усіх кам`янчан з цією історичною подією.

«Дорогі земляки! Щиро вітаю вас зі знаменною датою –100-річчям набуття Кам`янським статусу міста. У серці кожного з нас гордість за своє місто живе разом із почуттям єдності. Ми повинні завжди пам’ятати, що всі позитивні зміни відбувались і відбуваються завдяки нашій злагоді, взаєморозумінню, одній на всіх любові до рідного міста. Сердечно дякую вам за мудрість і відповідальність, за ваше прагнення зробити Кам`янське більш красивим, зручним та затишним. Нехай у житті нашого міста будуть лише гарні зміни, нехай у кожну домівку прийдуть родинна згода та міцний добробут, а в кожне серце – віра, надія й любов. Миру і щастя вам, дорогі кам`янчани!»
Своїм народженням та розвитком місто завдячує Дніпровському металургійному заводу, а він, у свою чергу, – Катерининській (Криворізькій) залізниці, яка у 1884 році поєднала вугільний Донбас із рудним Кривбасом та стала імпульсом для стрімкого розвитку металургійної промисловості у Придніпров’ї. У складі залізниці було побудовано й Кам’янську вітку від станції Запоріжжя (за радянських часів – Баглій) до шпалопросочувального заводу на березі Дніпра, при станції Тритузній. Саме ці місця в 1887 році обрало для будівництва свого заводу новостворене Південно-Російське Дніпровське металургійне товариство з іноземним капіталом. Ще через два роки (1889) завод розпочав роботу, а напередодні Першої світової війни він вже став найпотужнішим металургійним підприємством Російської імперії. Сусіднє Кам’янське – давнє козацьке село, перша згадка про яке належить до 1750 року – в 1913 році мало вже 40 тисяч населення, а в 1917 – 60 тисяч. У цьому ж році воно нарешті отримало статус міста.

Відповідно до постанови Тимчасового уряду «О преобразовании 41 сельского поселения в города, с введением в них Городового Положения», землі в межах утворюваних міст повинні були залишатися повною власністю осіб і установ, які раніше набули такі права на законній підставі; особи сільського стану, які проживають у цих містах та не побажали зарахуватися до міських станів, мали зберегти всі права, якими вони користувалися до перетворень селищ у міста.

Кількість гласних, які підлягали обранню до Міської Думи Кам’янського, було визначено у 55 осіб. Також постановою передбачалося скласти проекти окружних меж засновуваних міст і затвердити їх у порядку, встановленому межовими законами; піддати всебічному обговоренню питання про земельний устрій міст і т. ін.

Багато цих планів розвіялось у вихорі революції та громадянської війни. У радянські часи міський ранг Кам’янського було підтверджено в 1923 році створенням міської ради.


Gorod.dp.ua на Facebook.


Антисепар  (17.06.17 15:59): А год назад снова стало селом!))) Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (15)

•  У Дніпрі відкрили туалет-рекордсмен (12)

•  В Днепре на продажу выставили уникальный протезный завод (12)

•  Конфлікт Тищенка із «Сином»: через що у Дніпрі «затримували» ексбійця Kraken (11)

•  У Дніпрі посадовці комунального підприємства налагодили схему розкрадання бюджетних коштів на парковках (8)

•  Поліція встановила осіб, причетних до катування та незаконного позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі (7)

•  За час воєнного стану придбав майна на 350 000 доларів: на Дніпропетровщині судитимуть колишнього обласного воєнкома (7)

•  У Дніпрі на Марії Лисиченко зіткнулись Toyota Land Cruiser та тролейбус №20: рух ускладнено (6)

•  Вандали облюбували сквер Янгеля у Дніпрі (6)

•  Поліцейського, який брав участь у побитті ексвійськового у Дніпрі, звільнили – ЗМІ (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
1,2
млн. нових дерев висадять на Дніпропетровщині

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті