Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 19 апреля 2024
23:33

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Селище Дніпровське намагаються зробити депресивною дірою без тепла у школі і дитсадку

Селище Дніпровське намагаються зробити депресивною дірою без тепла у школі і дитсадку

Охайне селище на березі Дніпра поряд з автомобільними дорогами та залізницею старанно роблять депресивною дірою, де немає тепла, а діти не можуть відвідувати садок і школу. Це все відбувається на Дніпропетровщині, яка сьогодні знаходиться в лідерах регіонального розвитку по країні.

Селище Дніпровське, розташоване в Дніпропетровській області трохи вище Каменського - тихе місце, про яке мало що відомо. Знання оточуючих обмежується тим, що там знаходиться крохмале-патоковий комбінат і стоїть сильний картопляний запах.

Та проблема навіть не в тому, що це моноселище, справа в головах і в грошах. У 2015-му році люди обирали нового селищного голову. Нею стала Лариса Блохіна. Головне її завдання - пошук можливостей для розвитку і вирішення наболілих проблем. На жаль, як показує практика, багато хто стає на шлях дрібних розкрадань всередині громади і пошуку винних зовні. Такий шлях може поставити під загрозу життя і добробут усіх жителів.

Однак повернемося до проблем. Од н ією з найактуальніших на сьогодні по всій Україні залишається питання своєчасного початку опалювального сезону. Для Дніпровського в 2017 році обласна влада виділила 1,5 мільйона гривень субвенції. В селищі побудували дві котельні, які були введені в експлуатацію. Були закуплені три твердопаливних котла для опалення соціальної сфери - в Клуб юних техніків, яким керувала Блохіна до свого обрання, на дитячий садок і в Палац культури.

Хоча щодо опалення дитячого садка виникає питання, чи треба було витрачати на це державні кошти. Адже до садочку підходила вже існуюча мережа від котельні, розташованої на території лікарні. Тарифи на її опалення, між іншим, є нижчими, ніж в новозбудованій за державні кошти. Окрім цього, це як мінімум, нерозумно з точки зору екологічної безпеки. Існуюча котельня на території амбулаторії має сучасну систему очистки, на відміну від тієї, що збудована за гроші держави.

Роботи почались, але за підсумком до реалізації проекту було багато питань, оскільки в результаті Державна служба України з питань праці довго відмовлялась давати погодження на запуск котлів, вказуючи на ряд недоробок. На всіх трьох об'єктах працював один і той же підрядник - «Монтажно-налагоджувальне управління №34». За узгодженим графіком, підписаним тією ж Блохіною, фірма повинна була встигнути з монтажем пристроїв до кінця листопада. До кінця 2017-го фірмі виплатили всі гроші, а після нового року, на початку січня 2018-го, прийшла з перевіркою поліція. Що ж вона побачила? Всі акти - закриті, платежі також пройшли, а робота так і не здана. Блохіна «прикрилася» «додатковою угодою», за якою монтаж продовжували НА ЦІЛИЙ РІК - до 31 грудня 2018го року, «через несприятливі умови для будівництва в зимовий період». Хоча підприємство заздалегідь розробляє графік робіт, прекрасно розуміючи, що взимку часто бувають такі умови – холоди, снігопади, ожеледь. Дивують і терміни, здається ніби це не міні-котельню робили, а багатоповерхівку, причому з нуля. Незважаючи на всі аргументи з боку Блохіної, поліція все ж порушила кримінальну справу.

Зараз справа вже знаходиться у суді, обвинуваченими у ній виступають чомусь тільки підрядники – директор «Монтажно-налагоджувального управління №34» Віталій Карпов і його підлеглі. Блохіна ж, як голова селищної ради, проходить в якості представника потерпілого, адже громаді заподіяно шкоду. Але шкода заподіяна її руками. Фактично, вона не могла не знати про все, що відбувається на об'єктах, і саме вона підписувала акти за виконані роботи. Тому позиція Блохіної, як потерпілої, цілком очевидна. Варто лише зачекати, допоки минуть усі бюрократичні нюанси, а справу більше не будуть перекидати із суду в суд, і почнуть її серйозний розгляд.

Блохіна буде запевняти, що громада не має жодних претензій до підрядника, звинувачувати в усьому погану погоду і придумувати заднім числом ще якісь виправдовувальні документи.

В той же час в селищі існувала одна велика проблема: напівзамерзла лікарня, середня та музична школи. Колишній інвестор і постачальник тепла не впорався з цим завданням: проект не був узгоджений, технічні норми не виконувалися, а в класах і палатах було не більше 13 градусів, розповідають місцеві жителі. Коли ж після всіх негараздів на запуск котельні прийшов «Промтеплопостач», він сумлінно вклав в запуск котельні та покращення інфраструктури свої гроші і час. Та з'ясувалося, що голова селищної ради, який має забезпечувати збереження інфраструктурних об'єктів в цілісності, своєю недбалістю призвела до зношення зовнішньої теплопостачальної мережі, тієї що веде від котельні до соціально значущих об`єктів, НА 100%!!! Про що вона і повідомила інвесторам. Все це дуже нагадувало саботаж і умисне перешкоджання роботі нового інвестора. З метою уникнення усілякої відповідальності, голова селища передала зношену мережу у користування відділу освіти Вехньодніпровськоі РДА. У подальшому ж, завдяки місцевому крохмале-патоковому комбінату закупили нові труби. Верхньодніпровська РДА зробила ремонт и замінила зовнішні мережі. При цьому, Блохіна з усіх сил саботує роботу «Промтеплопостача». Ще у квітні 2019-го, наприкінці опалювального сезону, співробітники прокуратури опечатали тепловий лічильник, з якого здійснюється керування котельні, а потім ще й вилучили прилади обліку: один з котельні (повірений і сертифікований), який був на гарантії і ще два – з підвалу школи. Вони не були введені в експлуатацію взагалі. Згідно чинного законодавства, проекту та договору, облік теплової енергії здійснювався в приміщенні котельні на межі балансової належності.

В результаті, в системі стався несанкціонований скид води в мережі, тому що у школі не було запірної арматури. На щитку управління котельні одразу ж спрацювала аварійна сигналізація. Цікавий факт – ця лампочка горить там і досі. В таких умовах технічно не було можливості належним чином законсервувати систему за загальноприйнятими стандартами. В результаті, сьогодні невідомо і те, в якому стані знаходяться труби під землею і у приміщеннях школи з амбулаторією.

Представники фірми переконані: справа повністю сфальсифікована. Встановлені в котельні камери спостереження транслювали в мережу процес вилучення обладнання з порушенням норм. Наприклад, новий, сучасний точний і дорогий лічильник, повірений і сертифікований був доставлений в прокуратуру непридатним для подальшого користування.

Без справного лічильника запустити роботу котельні неможливо: по-перше, закон вимагає суворого обліку гігакалорій, а по-друге, у трубі на місці лічильника зараз просто пусте місце. Нагадаємо, опалювальний сезон повинен розпочатися вже через два тижні. Школи з лікарнями, як і інші об'єкти соціальної інфраструктури, повинні забезпечуватися теплом першочергово. Жителі Дніпровського переконані, що за цим саботажем стоять чиїсь бізнес-інтереси. Справа в тому, що всі інші об'єкти у селищі обслуговуються місцевим підприємством – зазначеним КП «Дніпровський теплотранс». А школи і амбулаторія підпорядковуються районним відділам освіти та охорони здоров'я і наразі є єдиними, хто в Дніпровському обслуговуються сторонньою компанією.

Сьогодні котельні, на які витратили багато грошей і сил, знаходяться на грані зупинки. Все через зухвалого голову ради, якраз напередодні опалювального сезону. Діти не підуть до школи і садочку – їх просто залишать вдома. Самі ж будівлі від зниження температури опиняються на межі аварійного стану. Так, це не Сміла з її багатомільйонними боргами за тепло, проте показовий приклад того, як багато сьогодні залежить від однієї людини, якій повірила громада.

Рівень голови селища Дніпровське не зміг піднятися вище директора сільського клубу, яким з бюджету гарантовано закривають зарплати і комуналку, і ще кілька варіантів по дрібниці, як можна «підгодуватися» ще більше. Сьогодні сільський голова повинен бути найспритнішим управлінцем, який постійно зростає і розвивається, формує навколо себе команду тямущих менеджерів.

У сільських та селищних громад сьогодні - величезний потенціал для розвитку. У них готові вкладати і обласна влада, і грантові структури. Особливо - в Дніпропетровській області, з її бюджетами та ефективністю. А в Дніпровському вже кілька років користуються можливостями, що розкриваються лише на 5-10%.

Зараз треба просто зрозуміти, що трапився провал, і потрібно якомога швидше знайти конструктивний вихід з ситуації, що склалася. Поки не зірвався опалювальний сезон для всього села, а не тільки для школи, амбулаторії, будинку культури та дитячого садочку.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (5)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (5)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн в месяц – минимальная зарплата с апреля 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте