Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 26 апреля 2024
19:49

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Усадьба Яворницкого возобновляет полноценную работу

Усадьба Яворницкого возобновляет полноценную работу

В ближайшую субботу, 26 июня, в Доме-музее Дмитрия Яворницкого пройдет презентация 7-го тома его эпистолярного наследия.

Больше года Усадьба Яворницкого практически не могла полноценно принимать своих гостей. В минувшем году был затяжной карантин и еще ряд проблем, которые перекочевали и на год нынешний.

И вот в ближайшую субботу Дом-музей Дмитрия Ивановича Яворницкого на площади Шевченко, 5 гостеприимно распахнет двери для всех желающих гостей. Здесь в 15 часов начнется интересное мероприятие «Дмитрий Яворницкий и известные украинцы», в рамках которого состоится торжественная презентация 7-го тома «Эпистолярного наследия» нашего легендарного земляка. Об издании и содержании предыдущих томов Городской сайт в свое время подробно рассказывал.

Вот что о предстоящем мероприятии рассказывает заведующая Домом-музеем Яворницкого Яна Тимошенко:

«26 червня о 15.00 годині після тривалої перерви запрошуємо на черговий захід до Садиби Дмитра Яворницького!

На затишній веранді Куріню Козацького батька – особистого дому вченого - де влітку за його життя часто збирались друзі та однодумці, під час заходу «Д. ЯВОРНИЦЬКИЙ ТА ВІДОМІ УКРАЇНЦІ» ми поговоримо про дружбу та співпрацю на користь України.

А також відбудеться презентація нещодавно виданого 7 випуску Епістолярної спадщини вченого.

Дмитро Іванович Яворницький був надзвичайно комунікабельною особистістю. Він спілкувався з величезною кількістю людей. Про це свідчить і велика кількість листів від більш ніж 1500 кореспондентів, які залишились після смерті вченого!

Цьому сприяли і широчінь наукових інтересів Яворницького, і його активна участь в культурно-громадському житті в Україні та за її межами, і особисті якості вченого: харизма, товариськість, щирість та емоційність.

В колі спілкування Д.І. Яворницького, як ділового, так і дружнього, було багато видатних особистостей того часу: письменників, поетів, акторів, представників дворянства, художників, музейників, археологів, етнографів, викладачів, священнослужителів тощо…

Найбільш яскраві імена: Ілля Рєпін, Олена Пчілка, Леся Українка, Марко Кропивницький, Михайло Грушевський, Микола Костомаров, Михайло Лисенко, Борис Грінченко, Яків Новицький, Олександр Поль, Євген Чикаленко, Микола Струнніков, Михайло Коцюбинський, Володимир Гіляровський, Наталія Полонська-Василенко та багато інших.

І дружба з кожним з них – це окрема цікава історія.

Основним джерелом інформації про цих людей, їх стосунки з вченим, є Епістолярна спадщина Д.І. Яворницького, робота над її виданням здійснюється співробітниками Дніпропетровського національного історичного музею вже майже 25 років (29 років від видання каталогу ЕСЯ)

Наразі видано вже 7 випуск ЕСЯ, презентація та огляд якого відбудуться на заході».

Секреты дружбы Яворницкого со знаменитыми украинцами раскроют Яна Тимошенко и известнейший историк, журналист Николай Чабан.

Вход на это мероприятие – по предварительной записи по телефону 050-3525985.



Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
150
новых лифтов планируется установить в Днепре в 2024 году.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте