Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
07:04

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре создают панорамы исторических зданий-памятников

|«« «« »» »»|

Новый проект реализует городское управление по вопросам охраны культурного наследия Днепра.

Городской сайт неоднократно рассказывал о том, какую большую работу по сохранению исторических зданий города за последние годы проделало это управление.

Теперь им начат новый проект по созданию панорам интерьеров самых знаковых зданий-памятников Днепра. И первым увековеченным в этом проекте объектом стало здание бывшего Английского клуба, о судьбе которого неоднократно и подробно рассказывал Городской сайт.

Вот что об этом проекте рассказала начальник этого управления Надежда Лиштва:

«Розпочали роботу зі створення панорам інтер'єрів наших пам'яток, що мають найбільшу цінність. Величезна подяка Олександру Рябокінь, який витрачає свій час на створення не тільки панорам, а й чудових відео.

Англійський клуб.

До середини 1830-х рр. у катеринославських дворян не було місця, де б вони мали змогу весело проводити час. Тому з дозволу губернатора Андрія Олександровича Пеутлінга 13 грудня 1838 р. відбулось почесне відкриття клубу для громадських розваг. Згідно «Правил», в клубі проводили час в приємних розмовах, дозволених іграх: в більярд, карти, шахи, лото; читали книги та періодичні видання; проводились бали, маскаради, сімейні вечори, святкові обіди та інші заняття улюблені освіченим товариством. Довгий час клуб не мав власного приміщення, тому відкривався він всього пару раз на тиждень у різних будинках: в колишньому палаці Потьомкіна, в будинку Штейна на вул. Харківський, в будинку Щербакова.

У 1860-х рр. Правила клубу, який на той час нараховував близько 300 чоловік, змінив Устав. У 1880-х рр. на ряду з дворянами до «Англійського клубу» приєднались купці, фінансисти, крупні промисловці, керівники міського самоврядування.

В останній раз клуб зібрався у будинку Щербакова 9 травня 1887 р. на честь святкового обіду на честь 100-річчя Катеринославу, після чого його купує казна для розміщення Будинку губернатору. Тому 7 лютого 1887 р. загальне зібрання клубу вирішило об’явити конкурс на розробку проекту клубної будівлі. Після довгих коливань, щодо придатності для будівництва, було вирішено купити ділянку по вул. Проточній (потім вул. Клубна до 1923 р., нині вул. Воскресенська) у Івана Сергійовича Ловягина. Конкурс виграв проект архітектора Олександра Івановича фон Гогена. До кінця 1891 р. будівництво було завершено, поруч відкрито зимній та літній сади.

У 1913 р. до нього прибудовують будинок театрально-концертного залу (нині театр ім. Т. Г. Шевченка) за проектом О. Н. Петровицького. На початку Першої світової війни більша частина приміщень клубу, за його кошти, переобладнано у 2-й шпиталь Міського союзу на 200 поранених. У 1917 р. діяльність «Англійського клубу» у місті призупинено до 1918 р., але і тоді відкрився він не надовго.

Тільки 1924 р., після ремонту приміщень, тут розпочала роботу Губпартшкола із 180 курсантами та Центральний партклуб ім. Леніна. Потім розмістився Клуб залізничників, у 1927 р. – «Будинок Червоної Армії», який з часом перейменували у «Будинок офіцерів».

Посмотреть панорамы этого величественного, но крайне запущенного в наше время здания можно по следующей ссылке.

Вторым объектом для создания панорам стал Днепропетровский Национальный исторический музей имени Яворницкого, который сегодня отмечает 120-летие своего создания. Панораму его Белого зала можно оценить здесь:

А вчера сотрудники управления побывали в Днепровском Доме органной и камерной музыки, откуда Надежда Лиштва поделилась прекрасными фото. Очевидно, следующая панорама будет создана из этого великолепного здания, созданного больше века назад как Свято-Николаевский храм.

Фото и видео со страницы Надежды Лиштвы.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
69
сиріт з Дніпропетровщини отримали кошти на придбання власного житла у 2022 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте