Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 20 апреля 2024
15:43

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

История Днепра: 125 лет назад в нашем городе впервые показали кино

История Днепра: 125 лет назад в нашем городе впервые показали кино

В мае 1897 года началась история кинематографа в Екатеринославе.

Первый киносеанс в Екатеринославе состоялся 6 мая (24 апреля по старому стилю) 1897 года. Он прошел в построенном всего за год до этого, новом театрально-концертном зале «Аудитория научных чтений» - это здание сохранилось и находится слева от оперного театра, на ул. Половицкой, 5.

Городской сайт неоднократно рассказывал об истории развития кино в нашем городе. О первых и самых легендарных кинотеатрах города. Об екатеринославских «пионерах» синематографа.

Сегодня стоит вспомнить о самом первом киносеансе, состоявшемся в нашем городе.

На нем было показано сразу… 60 картин! Удивляться этой цифре особо не стоит – ведь хронометраж тогдашних картин составлял всего несколько минут.

Вот что об этом рассказала арт-директор Днепровского Дома искусств Валентина Слобода, многие годы занимающаяся сохранением и развитием традиций кино в нашем городе:

«Кіно залишається і на початку 21 сторіччя одним із наймасовіших і найулюбленіших мистецтв. Зараз будь-які фільми можна переглянути не тільки в кінотеатрі. Сучасний глядач навіть поїздку в транспорті використовує, щоб переглянути фільм в гаджеті.

Але 125 років тому мешканці губернського Катеринослава як і багатьох міст України не уявляли, що можливо побачити фотографії, в яких рухається зображення.

У розділі «Хроніка» газети «Катеринославські губернські відомості» за 1897 рік знаходимо повідомлення:

«Призначений на 21 квітня сеанс синематографа Люм'єра не відбувся, як з'ясувалося внаслідок того, що апарат своєчасно не був доставлений із Харкова за непередбаченими обставинами… 24 квітня сеанс відбувся, показано було 60 картин, деякі з яких виявилися дуже вдалими. Чимало картин викликали аплодування і були показані вдруге на вимогу публіки ... ».

Тож, саме 125 років тому, 6 травня (24 квітня за старим стилем) 1897 року в Катеринославі відбувся перший кіносеанс. Показ катеринославцям «живих фотографій» продовжувався ще 3 дні.

Демонстрація перших фільмів відбулась в приміщенні «Аудиторії народних читань» - нещодавно (у 1896 році) збудованій в Катеринославі театрально-концертній будівлі. Приміщення збереглось до сьогодні і знаходиться зліва від оперного театру (вулиця Половицька, 5) та є пам’яткою архітектури національного значення.

Покази перших «живих фотографій» в Україні здійснювали французькі кіномеханіки, призначені представником ліонської фірми Люм’єрів в Російській імперії Артюром Грюнвальдом. За даними відомого знавця історії українського кіно Любомира Госейка, перші кінопокази провели французькі кіномеханіки Поль Декор і Маріус Шапюї, Шарль Моіссон і Кляйн.

Маємо деякі відомості про цих «кіномеханіків»:

- Поль Деко був фаховим інженером. У 1894 році він отримав першу премію Французького фотографічного товариства за швидкісний обтюратор, а в 1895 році брав участь у створенні кіноапаратів братів Люм’єр,

- Шарль Моіссон - французький оператор, механік. Працював головним механіком у братів Люм’єр. Брав участь в розробці дослідного зразка кінопроектора.

А Маріусу Шапюї було лише 16 років.

Маємо надію, що згадка про 125-у річницю з дня першого кінопоказу в нашому місті приверне увагу широкого загалу до історії кіномистецтва, яке і на сьогодні залишається одним з найпопулярніших видів дозвілля».

Иллюстрации – со страницы Валентины Слободы





Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (5)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)

•  На Блакитному озері будують паркан: власник обіцяє пляж за європейськими нормами (5)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
16,9
млрд грн - бюджет Днепра на 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте