Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 21 липня 2025
21:06

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Аперитиви та дижестиви — експертний погляд на ці напої

Аперитиви та дижестиви — експертний погляд на ці напої

Мало які свята та заходи обходяться без алкоголю. Щоб зробити вечір вишуканим та вразити гостей, варто дотримуватися традиції, подаючи алкоголь у певному порядку. Серед напоїв, які обов'язково зустрінуться на гарній вечірці чи урочистому вечорі – аперитиви та діжестиви.

Аперитиви - для кращого апетиту

Аперитиви подаються насамперед. Їхнє завдання — створити легку атмосферу, розслабити гостей та пробудити їхній апетит. До цієї категорії належать сухі вина або алкоголь з гіркуватістю. Солодкі позиції не підійдуть, бо цукор притуплює апетит. Багато аперитивів також містять цитрусову або іншу фруктову основу. Серед найпопулярніших варіантів – сангрія, пиво чи біле вино.

Що подавати як аперитив?

Універсальний та перевірений часом варіант – вино. До найбільш популярних варіантів відносяться:

  1. Вермут. Основу цього напою становить вино, проте до нього додаються полин, трави та інші гіркі компоненти.
  2. Шеррі, яке також називають хересом. Це іспанське вино, яке виробляють у Херес-де-ла-Фронтера. Є три основні різновиди хересу – фіно херес, мансанілля та олоросо.
  3. Портвейн – португальське вино з підвищеним вмістом алкоголю. Воно має темний колір та насичений смак. Як аперитив подаються сухі портвейни, а солодкі добре поєднуються з десертами.
  4. Кампарі – аперитив, який виробляють у Мілані. Він отримує свій пряний незабутній смак завдяки травам, корінням, апельсиновій цедрі та кориці.
  5. Мадера - вино, виготовлене із сортів винограду, які ростуть на острові Мадейра. Як і під час створення хересу, у процесі приготування використовується система дозрівання Solera.

Купити ці та інші аперитиви можна на сайті https://bayadera.ua/ - у фірмовому магазині алкоголю.

Чим закушувати аперитиви?

Як доповнення до аперитивів добре підходять підсмажені або дрібно нарізані овочі, сирні тарілки, канапе та оливки. Відмінним варіантом буде хрустка картопля з соусом або крокети.

Дижестиви - для гарного травлення

Після того, як гості поїли, на стіл подають діжестиви. Напої цієї категорії допомагають травній системі впоратися з обсягом їжі. Серед найвідоміших варіантів діжестивів:

  1. яблучний або грушевий кальвадос (горілка), а також інші його різновиди;
  2. граппа - італійський напій на основі виноградного спирту, який за характеристиками схожий на бренді абоконьяк, але трохи відрізняється за смаком;
  3. лікери та бальзами на травах, наприклад, німецький Jägermeister або чеська Becherovka;
  4. кріплені вина, херес та портвейн;
  5. віскі і текіла.

Щоб зробити все ідеально, потрібно продумати не лише комбінації аперитивів та діжестивів з їжею, а й їхнє поєднання один з одним. Наприклад, якщо на початку вечора подається вино, то як діжестив найкраще вибрати коньяк.

Як запам'ятати та відрізнити аперитив від діжестиву?

Ці напої відрізняються за вмістом алкоголю та ефектом, який надають на організм. Щоб краще запам'ятати черговість подачі, можна керуватися правилом «від світлого до темного» — світлий алкоголь найчастіше виступає як аперитив, а темний — діжестив.

Окремо можна, можливо, виділити таку групу напоїв як біттери. Вже з назви ясно, що їхня відмінна риса — гіркий смак. Сюди відносять вермут, лікери та настоянки, які підійдуть у ролі як аперитиву, так і діжестиву. Серед найбільш популярних варіантів біттерів: Amargo de Angostura, Becherovka, Campari і Underberg.


Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
36
км. загальна протяжність колесовідбійного бруса у Дніпрі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті