Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 18 травня 2024
02:53

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

В Україні офіційно дозволили переливання крові на догоспітальному етапі

В Україні офіційно дозволили переливання крові на догоспітальному етапі

5 вересня Уряд дозволив бойовим медикам робити переливання крові пораненим бійцям на догоспітальному етапі. Не дивлячись на те, що це збільшує шанси на порятунок військових, у мережі можна зустріти й критику такого рішення.

Наскільки безпечним є переливання крові на догоспітальному етапі, та чому дозвіл на нього є надважливим для української армії, Відкритому розповіла інструкторка з домедичної допомоги лікарка-анестезіологиня Дніпропетровської обласної лікарні ім. І. І. Мечникова Тетяна Канчура.

Донедавна в Україні здійснювати переливання крові мали право лише фахівці з медичною освітою, і лише у медичних установах. На евакуацію пораненого бійця до стабілізаційного пункту чи шпиталю можуть витрачатися години, тоді як для порятунку важлива кожна секунда.

Рішення уряду дає бойовим медикам робити переливання крові на догоспітальному етапі, тобто в процесі евакуації або навіть раніше.

«60% смертельних поранень на фронті стають такими саме через крововтрату. Що швидше вдається її компенсувати, то більше у бійця шансів не лише вижити, а і зберегти якнайкраще здоров’я. Часом ми маємо дуже довгий шлях евакуації, а що швидше поранений отримає компоненти крові, то вищими будуть його шанси на одужання та відновлення. Інколи доводиться відкласти евакуацію через ворожі обстріли, і якщо в цей час замість фізрозчину бійцеві вливати компоненти крові, його шанси доїхати до стабпункту значно підвищуються.

Переливання крові на догоспітальному етапі — практика, яку широко застосовують у розвинених країнах. Як і будь-якій маніпуляції, переливанню крові треба вчитись. Українські бойові медики виконують дуже широкий перелік процедур і рятують тисячі життів, і не варто знецінювати їх, апелюючи до того, що вони прийшли з цивільних професій», — говорить Тетяна Канчура.

За її словами, переливання крові поза лікарняними умовами не несе в собі інфекційної небезпеки — поранення як таке вже є фактором зараження, тому бійці отримують антибіотики.

Більше дивіться у відео:

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
100
дворів запланували відремонтувати у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті