Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 23 червня 2024
22:19

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Як і за що судять українських військових: досвід правозахисника з Дніпра

Як і за що судять українських військових: досвід правозахисника з Дніпра

У Дніпрі до Центру правової допомоги військовослужбовцям все частіше надходять звернення від військових. Інколи це кримінальні, інколи – адміністративні справи. Та здебільшого бійці не знають своїх прав та обов’язків.

Про це Відкритому розповів керівник Центру правової допомоги військовослужбовцям і членам їхніх сімей у Дніпрі, голова правозахисної профспілки “Громадянський Захист”, військовий юрист В’ячеслав Заморський.

Війна викрила багато проблем у суспільстві і показала, що незнання законів – не звільняє від відповідальності. За статистикою, понад 50% кримінальних злочинів військових пов’язані із самовільним залишенням частини без поважних причин. До 23% справ – за непокору, 15% – за дезертирство.

“За останньою статистикою від Верховного Суду, кримінальних справ проти українських військових цьогоріч стало більше на 70-120%, ніж у 2023 році. Є й адміністративні справи, що відкриваються за заявами військових у випадках порушення їхнього права на захист здоров’я, статутних обов’язків. Наприклад, відпустка, хвороби, нарахування виплат, звільнення з військової служби. Найчастіше це оскарження рішення ВЛК та відмови частини від звільнення з військової служби.

Загалом, кількість адміністративних справ за останній рік збільшилась удвічі. Цікаво, що у статистиці Верховного Суду говориться про те, що за минулий рік було засуджено 5 339 військовослужбовців, у 2022 році – 2 138. Проте викликає обурення те, що кількість виправданих військових взагалі не наведена.

У мене була ситуація з одним із військових, що звернувся за допомогою. Йому пред’явили статтю за дезертирство, залишення поля бою. Коли ми почали розбиратися, то з’ясували, що його військова частина взагалі не веде журналу бойових дій, ніде нічого не фіксується. Але вирішувалася доля людини, нашого захисника, який боронить країну з 2014 року і мав не одне поранення. Під час нашого розслідування військова частина відкликала свій позов, зрозумівши, що зі свого боку допустила ряд порушень. І такі випадки – не поодинокі”, – розповідає В’ячеслав Заморський.

Як зазначає правозахисник, найбільшою помилкою військових зараз є незнання та відсутність цікавості до законів, статутів, прав та обов’язків. Тут проти них грає і відсутність повноцінної підготовки, адже багато пішли на фронт ще від початку повномасштабного вторгнення – в лави ТРО, де про неї взагалі не йшлося.

Більше дивіться у відео:

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Прати треба вночі: експерт з Дніпра пояснив, чому графіки відключення важливі і їх неможливо уникнути (12)

•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (10)

•  В Днепре на продажу выставили уникальный протезный завод (9)

•  Сильна злива та гроза. Як Дніпро впорався з черговим циклоном (9)

•  Конфлікт Тищенка із «Сином»: через що у Дніпрі «затримували» ексбійця Kraken (6)

•  У Дніпрі оновлюють аварійний трамвайний переїзд на розі просп. Лесі Українки та вул. Степана Бандери (6)

•  У Дніпрі відремонтували аварійні дерев'яні сходи до мосту на Монастирський острів: прохід відкрито (6)

•  Вандали облюбували сквер Янгеля у Дніпрі (5)

•  Автівку повністю зім'яло: у Дніпрі на Набережній Заводській Lexus вилетів з дороги та врізався в білборд, водія та пасажирку ушпиталили (5)

•  У Дніпрі з'явився ще один диво-двір (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
довгожителя проживає на Дніпропетровщині. 47 жінок та 7 чоловіків, які відзначили своє 100-річчя.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті