Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 06 октября 2024
00:45

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Приднепровская ТЭС вошла в десятку предприятий, наиболее загрязняющих воздух в Украине

Приднепровская ТЭС вошла в десятку предприятий, наиболее загрязняющих воздух в Украине

Всего по Днепропетровской области пять производств вошли в перечень предприятий, наиболее вредящих окружающей среде: в Кривом Роге, Днепре, Зеленодольске и два в Каменском.

3-го сентября Министерство защиты окружающей среды впервые обнародовало "Отчет о выбросах и переносе загрязнителей и отходов в 2023 году". На основании этого отчета СМИ распространили список ТОР-20 объектов в Украине, которые производят наибольший объем выбросов.

Но, как считают экологи из общественной организации «Сэйв Днипро», эти данные не в полной мере отображают объективную картину:

«Звіт був автоматично сформований через Єдину екологічну платформу «ЕкоСистема» на підставі даних Національного реєстру викидів та перенесення забруднювачів (РВПЗ).

Так от, увага: за 2023 рік до РВПЗ подали звіти лише 130 (!) юридичних осіб з усієї країни. Для порівняння: кількість субʼєктів господарювання, які мають дозволи на викиди 1-ї, 2-ї та 3-ї групи забруднювачів атмосферного повітря – понад 1800.

Тому оприлюднений звіт – це звіт найбільш дисциплінованих підприємств, який і близько не відображає картину в цілому, оскільки не охоплює величезну кількість суб’єктів господарювання. Міндовкілля у своїх комунікаціях на цей важливий момент уваги не звернуло, а просто оприлюднило те, що є. А ЗМІ сприйняли це за чисту монету (чому б ні?) і поширили як рейтинг найбільших забруднювачів довкілля.

Чому так?

Річ у тім, що зараз нікого примусити до подання звітності не можна. Згідно з Законом України “Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни” юридичні особи мають подати звіти протягом трьох місяців після припинення воєнного стану за весь період неподання звітності. Тому наповнення РВПЗ наразі є справою добровільною.

Так хто ж очолює рейтинг?

Наш оперативний аналіз показав, що оприлюднений національний звіт має помилки. Наприклад, РВПЗ містить два абсолютно різні звіти ДТЕК Бурштинської ТЕС за 2023 рік. Причому, до згенерованого міністерством звіту чомусь потрапив перший, в якому цифри повністю збігаються з цифрами звіту від ДТЕК Криворізької ТЕС. Якщо це помилка (а інакше і не може бути - це різні за потужністю ТЕС), і вірним є другий уточнений звіт ДТЕК Бурштинської ТЕС, то саме цей об’єкт є найбільшим забруднювачем в Україні у 2023 році (а не Запоріжсталь, як про це написано у опублікованому звіті, що і поширили ЗМІ).

Додамо, що саме Міндовкілля зобов’язане ухвалювати рішення про прийняття усіх звітів (в т.ч. уточнених). Проте в реєстрі немає такої відмітки як "прийнято" або "уточнений звіт", що і робить реєстр вкрай вразливим до таких помилок.

Перший млинець – дуже глевкий

Звіт викликає й інші питання. Крім ДТЕК Бурштинської ТЕС є й інші підприємства, які подали два звіти. І в загальних обсягах викидів так само пораховані перші звіти, а не уточнені. В окремих таблицях звіту не враховано дані з цілої адміністративної одиниці – міста Київ (підприємства Києва не належать до Київської області, а є самостійною адмінодиницею). Ну і чомусь в переліку адміністративних одиниць ніде не згадано Автономну Республіку Крим та місто Севастополь (це вже помилка ідеологічного характеру).

Сказаного достатньо, щоб зрозуміти: на основі такого «проблемного» звіту робити висновки про загальний обсяг викидів і рейтинг забруднювачів просто неможливо. Чому Міндовкілля не перевірило його коректність, навіщо оприлюднило і чому не пояснило обмеженості даних – для нас загадка. Також цікаво, хто має відповідати за помилки при обробці даних – міністерство чи ДП "ДІЯ", що належить до сфери управління Мінцифри, і є технічним адміністратором ЕкоСистеми?».


Gorod.dp.ua на Facebook.


вона працює ?  (05.09.24 10:28): ЧУДОВО - бо коли зупиниться буде чисте повітря - та відсутність електрики
нехай хоч так працює
Ответить | С цитатой
гость  (05.09.24 10:04): Ахметову плевать на экологию. Он здесь жить не собирается, как и его семья. Ответить | С цитатой
Вася  (05.09.24 09:26): Есть рекорд! Слава нации! Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет дворцу культуры «Шинник»

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте