Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 28 червня 2024
22:08

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Естафету марафону «Слава визволителям» прийняли жителі Павлоградського району

Естафету марафону «Слава визволителям» прийняли жителі Павлоградського району
70-у річницю визволення відзначає Павлоградський район. 20 днів та ночей вересня 1943 року тривало визволення селищ та сіл району.

Під час війни пішли на фронт понад 7 350 жителів Павлоградщини. Понад 4 тисячі з них віддали своє життя за Перемогу. Марафоном «Слава визволителям» Дніпропетровщина віддає шану героям, тим, хто ціною власного життя здобув мир, тим, хто пройшов всю війну, а після – відроджував, відбудовував міста і райони регіону у післявоєнні роки. Від імені губернатора Дмитра Колєснікова Анатолій Крупський привітав жителів Павлоградського району зі святом.

Вшанувати пам'ять тих, хто захищав Павлоградський район, зібралося більше 200 жителів району: ветерани, школярі, громадськість. Урочистості відбулись у с. Межиріч біля Братської могили воїни-визволителів. Хвилиною мовчання пом’янули всіх тих, хто не повернувся з боїв за Вітчизну. На знак вдячності за подвиг від прийдешніх поколінь діти подарували ветеранам квіти.

«Пам’ятна дата визволення кожного міста та району – це тисячі життєвих історій героїв-визволителів. Це життєписи молодих хлопців та дівчат, які мужньо захищали свій дім, свій район, свою Вітчизну. Їх подвиг – це приклад для молоді сьогодення. Тому сьогодні на Дніпропетровщині зберігається пам'ять про Велику Перемогу, про кожен день, який наближав її», - зазначив Анатолій Крупський.

Під час війни понад 4 тисячі сімей Павлоградщини отримали страшні «похоронки». Ще тисячі солдат віддали життя за визволення цієї землі.

Для Павлограду та навколишніх сіл окупація почалась 1 жовтня 1941 року – за майже два роки німецькими та італійськими військами на три чверті було знищено усі господарства, підприємства, житлові будинки.

Протягом всього часу окупації на Павлоградщині працював підпільний обком партії. У лютому 1943 року в Павлограді почалося повстання. Підпільникам за підтримки 35-ї гвардійської стрілецької дивізії вдалося звільнити місто від німців на 5 днів.

Цей подвиг яскравою сторінкою увійшов до скарбниці Великої Перемоги. Вночі 16 лютого група підпільників на чолі з Беляшовим і Кузнєцовим зайняли міську раду та будівлю в'язниці. Близько 300 ув'язнених приєдналися до повсталих. Але вже 19 лютого розпочався наступ вермахту, який супроводжувався триденним бомбардуванням міста літаками Люфтваффе. 23 лютого німецькі танкові підрозділи знов вступили в Павлоград.

Визволення Павлоградського району тривало з 9 по 29 вересня 1943 року військами 6-ї та 12-ї армій Південно-Західного фронту під командуванням генерала армії Родіона Малиновського.

18 вересня 1943 року був звільнений Павлоград.

Близько 1,5 тис. жителів Павлограда за проявлені мужність і відвагу в боях з ворогом удостоєні урядових нагород.

Gorod.dp.ua на Facebook.
ФОТО:

   


Днепр  (19.09.13 06:44): И все-таки, почему не празднуется годовщина Куликовской Битвы? Ведь Куликовская Битва была недалеко от нас и относительно недавно... Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
:-), :-), :-).  (18.09.13 23:09): а куда делся бессмертный полк ? Відповісти | З цитатою
Я не поняла  (18.09.13 18:03): А почего ПРезидент не торжествует - не рад? Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Поліція встановила осіб, причетних до катування та незаконного позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі (18)

•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (14)

•  Конфлікт Тищенка із «Сином»: через що у Дніпрі «затримували» ексбійця Kraken (13)

•  У Дніпрі відкрили туалет-рекордсмен (12)

•  У Дніпрі посадовці комунального підприємства налагодили схему розкрадання бюджетних коштів на парковках (10)

•  Поліцейського, який брав участь у побитті ексвійськового у Дніпрі, звільнили – ЗМІ (8)

•  За час воєнного стану придбав майна на 350 000 доларів: на Дніпропетровщині судитимуть колишнього обласного воєнкома (7)

•  У Дніпрі на Марії Лисиченко зіткнулись Toyota Land Cruiser та тролейбус №20: рух ускладнено (7)

•  Заборгували майже 1 млн грн: де у Дніпрі наступного тижня відключатимуть воду (6)

•  Буде потрібно набратися сміливості та констатувати смерть - комерційний директор «Дніпра-1» Вʼячеслав Фрідман (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн на місяць - мінімальна зарплата з квітня 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті