Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 29 июня 2024
07:07

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

До яких нововведень звикають учні шкіл Дніпропетровщини

До яких нововведень звикають учні шкіл Дніпропетровщини
Скоро місяць, як розпочався новий навчальний рік і школа запропонувала учням Дніпропетровщини новації для підвищення якості освіти, підготовки молодого покоління до реалій життя за шкільним порогом. Тож про новації. Як їх оцінюють педагоги, учні та батьки? У цьому розбиралася кореспондент «Зорі».

«Сходинки до інформатики» з другого класу

Про нові предмети, введені у новому навчальному році, нашому кореспонденту розповіла начальник управління дошкільної, позашкільної та загальної середньої освіти департаменту освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Середня.

Один із нових предметів, які вивчатимуть школярі, стосується учнів других класів. Вони долатимуть «Сходинки до інформатики». За словами Валентини Середньої, залучатися до нового предмету було набагато складніше педагогам, аніж дітям. Тому вчителі інформатики напередодні нового навчального року пройшли спеціальну перепідготовку.

З 1 вересня 2013 року набуло чинності розпорядження Міністерства освіти «Про вивчення з 5 класу другої іноземної мови або мови національних меншин». Тепер, окрім англійської, учні вивчатимуть ще й французьку німецьку, іспанську і навіть іврит — вибір залежатиме від наявності відповідних учителів і бажання дітей і їх батьків.

Новий предмет вивчатимуть і дев’ятикласники, це «Основи податкових знань». Тож підлітків навчатимуть податкової грамотності, умінню орієнтуватися в законах. Підростаюче покоління має знати свої права та обов’язки, зокрема у сфері податкового законодавства.

Про оцінки і профорієнтацію

Тепер у кожного вчителя є відповідна методика для оцінювання знань. До того ж учителі на педагогічній раді мають право ухвалити рішення взагалі не виставляти п’ятикласникам оцінки упродовж першого семестру. Це стосується і предметів художньо-естетичного циклу — музики, малювання, праці та фізкультури.

Профільна освіта — це також одне із нововведень в освітньому процесі. Полягає воно в такому: дитина, дійшовши до дев’ятого класу, має чітко визначитися з вибором майбутньої професії. Для цього в школярів є і час, і відповідні напрацювання, адже класи діляться на напрями. Їх кілька: суспільно-гуманітарний, природничо-математичний, технологічний, спортивний, художньо-естетичний і філологічний.

З 2018 року у школах вводяться шість обов’язкових предметів, один чи два профільних і два факультативних. Отже, може статися так, що якийсь із звичних сьогодні предметів у школі взагалі може не вивчатися — все залежатиме від обраного профілю.

«Електронна школа для обдарованих дітей»

Якщо говорити про нововведення в освітньому процесі, то не можна не нагадати про те, що вже другий рік на Дніпропетровщині діє проект «Електронна школа для обдарованих дітей», який дозволяє школярам в он-лайн режимі слухати лекції викладачів вищих навчальних закладів. А ось дітям з вадами здоров’я підготували інший проект, який носить назву «Електронна школа». Тобто школяр, не виходячи з дому, має можливість віртуально бути присутнім на уроці.

Орієнтир на майбутню професію

Антон Демура, начальник департаменту освіти та науки Дніпропетровської облдержадміністрації:

— Весь навчальний процес орієнтується не на умови, а на мету навчання. Тобто щоб здобуті знання та кваліфікація забезпечили випускникові конкурентоспроможність на ринку праці, щоб кожна молода людина з самого початку орієнтувалась на свою майбутню професію.

Втілювати нові освітні стандарти на Дніпропетровщині будуть 27 тисяч педагогів, до яких цього року приєдналося триста молодих спеціалістів.

Ольга Іллівна Крамар, викладач кафедри практичної психології Дніпропетровського університету Альфреда Нобеля:

Цікавтесь, допомагайте, контролюйте

— Допомогти дитині адаптуватися до нових умов життя, підтримати інтерес до навчання повинні передусім вчителі і батьки.

Найперше контролюйте дотримання режиму. Дитина повинна раніше лягати спати, мати оптимальне фізичне навантаження, правильно харчуватися. В її раціоні має бути їжа, до складу якої входять білки, жири та вуглеводи, що сприяють кращому функціонуванню дитячого організму, а також кисломолочні продукти, овочі і фрукти.

Створіть належні умови для виконання домашнього завдання — від організації робочого місця до дотримання тиші під час підготовки уроків. Обов’язково допомагайте виконувати домашні завдання. Ні в якому разі не робіть їх за дитину, а саме допомагайте! І не купуйте книжки з готовими відповідями — користуючись ними, школяр не привчиться до самостійної роботи.

У щоденній бесіді з дітьми запитуйте, що було цікавого в школі, з ким вони дружать. Якщо ви бачите, що періоди адаптації і навчання проходять складно, що не все добре у спілкуванні з однокласниками, звертайтеся по допомогу до класного керівника і шкільного психолога, з якими батьки мають бути в постійному тісному контакті.

Не можна пов’язувати оцінки з домашньою системою покарань і заохочень. Учневі слід допомогти усвідомити, що гарна оцінка — це не додаткові кишенькові гроші, новий наряд чи іграшка, а збагачення новими знаннями, завдяки яким людина розумнішає. І не карайте на низькі оцінки, а разом спокійно розберіться в їх причині, допоможіть вивчити тему, поясніть те, що не зрозуміло.

Так, цікавлячись шкільними справами дитини і контролюючи її, ви допоможете своєму школяреві швидко включитися в навчальний процес і сприятимете його успіху.

Комп’ютер дітям знайомий, але …

Марина Йолкіна, вчитель інформатики Дніпропетровської СШ №34:

— Серед нововведень у новому навчальному році — вивчення інформатики учнями другого класу. Новий предмет називається «Сходинки до інформатики». І хоча діти, які приходять до школи, здебільшого вміють працювати за комп’ютером, з основами комп’ютерної грамоти обізнані далеко не всі. Скажімо, всі вміють працювати з клавіатурою, але назви клавіш знають далеко не всі.

Урок інформатики у другокласників ділиться на кілька частин. Одна частина — робота з зошитами. На перших заняттях діти записують шкільний матеріал у зошит. Друга частина уроку — фізкультурна пауза, і останні 15 хвилин — це безпосередня робота з комп’ютером. Так, на перших двох заняттях школярі знайомились з елементами комп’ютера: клавіатурою та мишкою, причому в ігровій формі.

1 вересня всі учні Дніпропетровщини отримали спеціальні тематичні щоденники, присвячені 70-річчю битви за Дніпро. Кожна сторінка щоденника розповідає молодому поколінню про невмирущі подвиги наших бійців, які форсували Дніпро та виборювали Перемогу на фронтових дорогах Великої Вітчизняної війни.

Шкільний ранець — проти сколіозу

Людмила Петишко, головний спеціаліст ГУ Держсанепідемслужби у Дніпропетровській області:

— Щоб попередити сколіоз у дитини, батькам необхідно звернути увагу насамперед на шкільний ранець, адже інколи разом з книжками він важить 5—6 кілограмів. Треба підібрати таку сумку, щоб у неї були широкі лямки, які не натиратимуть спину, та жорстке дно.

Під час виконання домашнього завдання (особливо це стосується учнів початкових класів) треба чергувати сидіння за письмовим столом з перервами та рухливими іграми.

Бліцопитування

Вам подобається вивчати іноземну мову?

Враженнями діляться п’ятикласники Дніпропетровської СШ №101

Сергій Діденко:

— Ми вивчаємо дві іноземні мови — англійську і французьку. Хочу навчитися добре говорити обома мовами. Але ближча і рідніша наша українська мова.

Андрій Чумак:

— У нас на тиждень три уроки англійської і два французької. Хоч літери у них схожі, мені французька мова здається легшою за англійську. Але цікаво вчити обидві.

Аня Байдак:

— Упевнена, що володіння іноземними мовами в житті пригодиться. Цікаво самій спілкуватися з дітьми з інших країн, читати книжки. Я мрію стати перекладачем.

Крістіна Агеєва:

— Мені все цікаве на уроках іноземної: із задоволенням вивчаю букви, слова, лічбу. У нас чудові підручники. Дуже подобається французька — у неї красива вимова.

Корисні телефони:

Департамент освіти та науки Дніпропетровської облдержадміністрації:

(056) 770-86-92, (056) 770-68-38 (056) 770-87-42;

Головне управління Держсанепідемслужби у Дніпропетровській області:

(056) 770-83-53

Gorod.dp.ua на Facebook.


Iren  (23.09.13 15:14): Меня порадовал последний пункт в статье - "Бліцопитування". Это из той оперы - все имена вымышленны, любое совпадение случайно. Не могут нынешние дети так радостно отзываться о учебе, дети школу ненавидят из-за бешеной нагрузки (родители, кстати, тоже, каникул ждут-не дождутся). Либо выбрали заучек каких-то, которые и днем и ночью сидят за уроками (потому что мама ТАК хочет), либо от фонаря все написали, что вероятно. Печально все это... Ответить | С цитатой
мама ученицы  (23.09.13 14:10): Моя дочь перешла в 5 класс, второй иностранный язык выбрали - немецкий. Учителя в школе нет, а программа - то рассчитана на год. Как будем "догонять"?! А вообще меня удивляет программа обучения. По Природоведению проходят химические элементы и пр. Мы в свое детство на Природе отмечали в журнале погоду и изучали всякие листочки да букашки. Бедные дети! Детства у них нет! Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
интересующийся  (23.09.13 09:57): По поводу введения во втором классе предмета "Ступеньки к информатике" уже в первом уроке присутствует вопрос для школьников: подумайте, можете ли вы купить игрушку не выходя их дома, каким образом? Т.об. уже "с пеленок" детей учат совершать покупки в интернете, т.е. "выращивают" обычных потребителей. Вот и думаю, не рановато ли начали наши власти? Ответить | С цитатой
ночной дозор  (22.09.13 06:00): Прохожий, ты у родственников в Тамбове будешь учить их как правильно щи варить, да как правильно бересту для лаптей драть. А у нас, будь ласка, закрий свою кацапську пельку і не смерди. Бо отримаєш ти доброго пенделя під свій масковський зад у північному напрямку звідки ти до нас і прибув по "савецкой разнарядке".:) Ответить | С цитатой
прохожий  (22.09.13 01:38): Руководителю сайта: Уважаемый руководитель! Ведь Ваш сайт называется "gorod.dp.ua", а не "misto.dp.ua". Может быть и статьи стоит выносить на языке нац.меньшинства, которое, преобладающе, и заходит на Ваш сайт? Ответить | С цитатой
Jessi  (21.09.13 15:46): А мне однокласница говорила, что в 101 школе в 6м классе ее сын еще читает плохо... О каких иностаранных языках вы говорите? Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
светик  (21.09.13 09:46): Не знаю какое это нововведение на счет второго иностранного, мой сын сейчас в 10 классе, и в 5 классе у него было 2 иностранных английский и немецкий (учился в обычной школе) . Это 4 года назад было! А вот другое нововведение действительно не радует! Это министерские контрольные работы в 5-ом и 10- м классах, которые будут проходить в октябре этого года. В 5-ом классе по пяти предметам, а в 10-м по ДЕСЯТИ предметам! На каждую контрольную нужно приобрести книжечку! И каждый день в течении 2 недель будут проходить эти контрольные!!! По окончании 9 класса дети сдали ДПА, это и был контроль знаний. А что сейчас контролировать? Не забыли ли за лето, что учили? Кроме как выкачкой денег назвать это не могу...( информация на сайте http://osvita.ua/) Ответить | С цитатой
Ir Shi  (20.09.13 21:09): И дети, и родители вешаются от такой учебы. У подруги дочь в 3 классе, учительница четко сказала всем родителям - если родители не будут помогать детям с уроками дома, они сами не вытянут. Мы же учились - родители и не видели этого. При этом люди моего и старшего поколения более образованные, чем теперешние студенты и школьники. Возникает вопрос - зачем тогда столько всего ненужного, если итог плачевный? Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
lexx_l  (20.09.13 19:13): У моего ребенка во втором классе 13 книг!!! На дом задание уходит минимум 2-3часа. Глядя на предмет природоведения - непонимаю что они потом будут учить на географии. А вот вам интересный вопрос из программы 2-го класса: кто нибудь без помощи гугла знает что такое ГНОМОН? Ответить | С цитатой | Обсуждение: 3
Детская неожиданность  (20.09.13 15:51): Задрали своими полезными нагрузками - на ходу падаю-засыпаю.. Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Поліція встановила осіб, причетних до катування та незаконного позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі (18)

•  Дніпряни жаліються на проблеми з мобільним зв’язком та інтернетом: що радять фахівці (14)

•  Конфлікт Тищенка із «Сином»: через що у Дніпрі «затримували» ексбійця Kraken (13)

•  У Дніпрі відкрили туалет-рекордсмен (12)

•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (12)

•  У Дніпрі посадовці комунального підприємства налагодили схему розкрадання бюджетних коштів на парковках (10)

•  Поліцейського, який брав участь у побитті ексвійськового у Дніпрі, звільнили – ЗМІ (8)

•  У Дніпрі на Марії Лисиченко зіткнулись Toyota Land Cruiser та тролейбус №20: рух ускладнено (7)

•  Буде потрібно набратися сміливості та констатувати смерть - комерційний директор «Дніпра-1» Вʼячеслав Фрідман (6)

•  У Дніпрі на Сонячній Набережній почали демонтувати великий логотип на 10-поверхівці (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
новых региональных полигонов бытовых отходов будут построены в регионе к 2027 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте