Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Ср, 29 травня 2024
10:39

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

На Дніпропетровщині проходить документальна виставка «Хлібозаготівлі і голод на Дніпропетровщині 1929–1933 рр.»

На Дніпропетровщині проходить документальна виставка «Хлібозаготівлі і голод на Дніпропетровщині 1929–1933 рр.»
До дня пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 рр. в України, 21 листопада 2013 р. о 12:00 у приміщенні Державного архіву Дніпропетровської області відкривається документальна виставка «Хлібозаготівлі і голод на Дніпропетровщині 1929–1933 рр.».

На виставці експонуватимуться 81 кольорова фотокопія маловідомих архівних документів, газетні статті, плакати, фотографії із фондів Державного архіву Дніпропетровської області, що охоплюють період з 1929 до 1933 років і відтворюють події 80-річної давнини: насильницька суцільна колективізація, розкуркулення, примусовий вивіз за межі України родин так званих куркулів, наслідки цієї політики – Голодомор.

На стендах розділу «Усуспільнений труд» представлені документи про проведення колективізації на Дніпропетровщині – примусового суцільного об’єднання одноосібників у колгоспи на початку 1930-х років.

У розділі «Ліквідація куркуля як класу» експонуватимуться фотокопії постанов центральних державних органів СРСР і УСРР про ознаки куркульських господарств, про дозвіл органам виконавчої влади приймати рішення про примусовий вивіз сімей куркулів, тобто позасудовим порядком, виконання директив компартії та уряду в Катеринославському окрузі стосовно куркулів. Окремий інтерес мають документи, що свідчать про ставлення робітників і селян до політики, яка проводилася на селі.

На стендах розділу «Хлібозаготівлі. Селянський опір» представлені директиви вищих органів влади про посилення репресій при виконанні намічених планів заготівлі продовольчих культур: про занесення сіл і колгоспів на так звані «чорні дошки», що супроводжувалося конфіскацією майна, і тим самим ставилося питання про фізичне існування через голод тих, хто не виконав плану хлібозаготівлі. Важливе місце на виставці займають матеріали «оріхівської справи» («саботаж» хлібозаготівлі керівництвом Оріхівського району Дніпропетровської області (нині територія Запорізької області)), хід якого контролював Й. Сталін. Матеріали цієї справи в друкованому вигляді були розіслані по всіх областях для ознайомлення.

Документи про голод розміщені на стендах розділу «Голодомор», де експонуватиметься сумнозвісна постанова ЦВК і РНК СРСР від 7 серпня 1932 року «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів та кооперації і здійснення соціалістичної власності», яка в народі отримала назву «закон про три колоски»; статистична таблиця: «Коефіцієнти природного руху людності у 1932 році по Дніпропетровській області», де вказано, що в області на 1000 осіб у 1931 р. смертність складала 13,9 чоловік, а в 1932 р. – 17,1 чоловік; «чорні дошки», оприлюднені в обласній газеті «Зоря»; інформаційні повідомлення партійних та радянських органів та інші документи, де викладені факти голодування, голодної смерті; актові записи в книгах відділів ЗАГС по смерть «з голоду». Про масштаби голоду свідчить лист Павлоградського райздоровінспектора Щеглова до завідувача облздороввідділом Шрайбера, збільшення смертності в 1933 році в 7 разів у порівнянні з 1932 роком, про неповну реєстрацію померлих.

Експозицію можна буде відвідати протягом місяця в приміщенні Держархіву області з 10.00 до 17.00 години за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Карла Лібкнехта, 89.

Gorod.dp.ua на Facebook.


333  (25.11.13 08:06): 19 декабря исполнится 730 лет со дня взятия ханом Батыем Киева и его полного сожжения, жители были уничтожены или угнаны в неволю. Ещё один повод постонать и поплакать... Відповісти | З цитатою
Vadim  (23.11.13 17:10): Вечная память - умершим страшной смертью от голода. Историю нужно знать и помнить. Иначе будут слышны только вопли сытых манкуртов, не желающих знать за счет кого они сыты и одеты. Только они не хотят помнить и то, что в 37-39 годах эта же власть уничтожила почти всех руководителей и исполнителей коллективизации 31-33х годов. Власть замела следы перебив своих же манкуртов невзирая на награды, "заслуги" и национальность. Этого тоже нехотят помнить... Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
Мамонт  (23.11.13 09:06): Ничего святого. Відповісти | З цитатою
Ботаник  (22.11.13 20:26): Насиловали, насилуют и будут насиловать - по другому скотина приплод не даёт. Відповісти | З цитатою
..поползли слухи..  (22.11.13 19:49): Куркули, предчувствуя близость раскулачивания и ссылки в тридесятое царство-государство, потравили землю пестицидами, после чего неурожаи и продотряды выкосили пол населения Украины. Ну а по чесноку - раскулачивание часто служило предлогом для сведения личных счетов. Так что хватит гоняться за тенью забитых предков, бо компроматик может вылезти на любого свидомого прохиндея, сдавшего не одного упитанного соседа из чистой зависти. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 3
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Відео моменту: у Дніпрі на проспекті Яворницького чоловік нападав на жінок та бив їх, постраждали щонайменше троє (16)

•  В Україні з липня планують збільшити вартість бензину та дизелю (12)

•  Суд зобов’язав мерію Дніпра зберегти історичну будівлю Палацу профілактики (12)

•  Метрополітен Дніпра проведе консультації з підрядниками для добудови 3 станцій (9)

•  Стеллу «Дніпро» знесуть, проте нову встановлювати не будуть. Чому? (7)

•  На Дніпропетровщині в наслідок аварії за участю «ЗАЗ» та «Daewoo» є загиблий та постраждалі (5)

•  У Дніпрі відкрився вечірній базар у дворі старого цирку біля Центрального ринку «Озерка» (5)

•  Відео моменту ДТП: у Дніпрі на кільці на Набережній Перемоги BMW перекинувся декілька разів та зніс стовп (5)

•  До України повертається пил з Сахари (5)

•  Сімейний лікар має до 2000 пацієнтів: ситуація на Дніпропетровщині (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
1,2
млн. нових дерев висадять на Дніпропетровщині

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті