Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 19 апреля 2024
15:11

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Как век назад развивался европейский бизнес в нашем регионе?

Как век назад развивался европейский бизнес в нашем регионе?

Как век назад развивался европейский бизнес в нашем регионе?

Днепропетровский национальный исторический музей имени Яворницкого представил интересное исследование о развитии бизнеса и промышленности до Октябрьского переворота и после него.

Как известно, Екатеринослав и наш регион в целом с 1870-х годов начал переживать бурное индустриальное развитие. Во многом – благодаря энтузиазму, открытиям и свершениям неутомимого «первооткрывателя криворожских руд» Александра Николаевича Поля.

О малоизвестных страницах развития европейского бизнеса в Екатеринославской губернии в историческом музее рассказали следующее:

«Європейська бізнес-history в українському регіоні.

Південно–східна частина України для більшовиків часів Української революції 1918-1920 рр. мала особливе значення. У грудні 1919 р. таємнича інструкція Совєта Народних комісарів для більшовицьких агітаторів, яких відправляли в Україну, зазначалося: «Пам’ятайте. Нам конче треба повернути Україну до Росії. Без українського вугілля, заліза, руди, хліба, сталі й Чорного моря Росія існувати не може. Вона задихнеться, а за нею і совєтська влада і ми з вами».

Що ж за події відбувалися на території Катеринославської губернії (сучасні Дніпропетровська, Донецька, Луганська і Запорізька обл.) напередодні революційних подій?

Сьогодні в Європі українські міста Маріуполь, Лисичанськ, Бахмут, Нікополь, Дружківка, Костянтинівка, Слов’янськ, Донецьк, Луганськ, Краматорськ, Горлівка, Дебальцеве, Кривий Ріг, Дніпро, Запоріжжя (бувші Катеринослав, Олександрівськ), Кам’янське асоціюються з тривогою, біллю, сумом і трагедією – йде війна.

А всього лише більш як 100 років тому на Європейських ринках цінних паперів в Лондоні, Парижі, Брюсселі, Берліні, Женеві досить було до слова «акція» додати назви цих міст – одразу серед біржових ділків розпочинався ажіотаж і папери швидко і легко купувалися, а на отримані гроші будувались великі промислові підприємства в нашому регіоні. Між ділками тільки й розмови було чути: «про Кривий Ріг, Бахмутський повіт, віддалені невідомі багатства, таємничий скарб…. Каліфорнія, що лежить десь у степах. «Поїдемо туди, там зможемо заробити…». І вони їдуть – з Франції, Бельгії, Великобританії, Німеччини, Швейцарії, Голландії – спочатку кроком, потім риссю, і зрештою, галопом.

За кількістю іноземних підданих губернія займає одне з перших місць в імперії. Історія зберегла імена хоробрих та амбітних підприємців з Європи, яких не злякали малонаселені степи, і, які задля запуску механізму індустріального розвитку регіону, вклали значні інвестиції у розбудову металургійної, залізорудної, кам’яновугільної, марганцевої, хімічної, будівельної промисловості. Завдяки ним тут стрімко і казково зростала економіка, протягом 10-15 років створився новий потужний промисловий регіон світового значення - Криворізько – Придніпровсько - Донецький, добре відомий в Європі, - «Слава про який всюди йде»!

Унікальна музейна колекція цінних паперів свідчить про діяльність в регіоні десятків акціонерних товариств за інвестиції, інженерну документацію і майстерність яких були побудовані десятки металургійних та металообробних, машинобудівних заводів, рудників, шахт, підприємств хімічної промисловості в перелічених вище містах (фото додаються). За рівнем розвитку галузей важкої промисловості український регіон випереджав навіть європейські держави! Металургійна промисловість з 17 великими заводами на 100% створена європейцями, в основному бельгійцями, англійцями, французами. Їм же належали 24 кам’яновугільні шахти, а рудники Кривого Рогу на 70% були французькими. Підприємства надали роботу десяткам тисяч жителів краю, а разом з тим і хліб для їхніх родин.

А далі… Війна, революція, націоналізація - тобто совєти просто вкрали заводи у їх власників. Підприємства стали джерелом т.з. «Сталінської індустріалізації» і майже 100 років працювали на СРСР. «Залізна завіса» між СРСР і Європою опустилася і дослідження з історії європейського інвестування негласно заборонили.

Але за часів незалежності історики повернули до України значну частину її історії, серед яких і європейське інвестування у 1869–1917рр. ЦЕ БУВ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ПЕРІОД В ІСТОРІЇ УКРАЇНИ. Недарма Донбас називали «Десятою Бельгійською провінцією», а сучасний Дніпро і Маріуполь «ВІКНОМ В ЄВРОПУ».

Статтю підготувала В. І. Лазебник, завідувачка відділу "Історія України і краю у ХVI - початку ХХ ст.", почесний громадянин Дніпра».

Фото – Днепропетровский исторический музей.








Gorod.dp.ua на Facebook.


не пишите такое  (18.01.23 18:18): а то совкодр..черы узнают реальную историю о том, кто на самом деле строил заводы в городе и что многие вообще стоят с царских времен Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (4)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн финансовой помощи для полиции Горсовет выделил в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте