Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 18 травня 2024
16:44

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Історія Дніпра: Палацу культури «Шинник» – 50 років

|«« «« »» »»|

Свій піввіковий ювілей відзначає одне з головних осередків культурного життя Шевченківського району, культурно-спортивний комплекс «Шинник» (пр. Богдана Хмельницького, 118-а).

Палац – буквально ровесник району. Він був відкритий за кілька днів після утворення району, у квітні 1973 року.

Про історію КСК «Шинник» Міському сайту свого часу докладно розповів відомий дніпровський історик, завідувач відділу Дніпропетровського національного історичного музею імені Яворницького Максим Кавун:

«Палац культури «Шинник», ровесник Шевченківського (тоді Бабушкінського) району, відкрито 1973 року. Однак насправді Палац навіть старший за район, оскільки його будівництво почалося 1967 року.

Вже наприкінці 1960-х років почалося будівництво століття в цьому районі. Головним завданням нового Палацу культури ставилося «задоволення культурних запитів» робітників кількох великих заводів, що у цьому районі. І насамперед, шинного заводу. Назву Палацу дали відповідну – Палац культури шинників, яка практично одразу закріпилася як ДК «Шинник».

Хазяїн Палацу – шинний завод, за радянських часів був гордістю промисловості Дніпропетровська. 1973 року, під час відкриття Палацу, продукція шинного заводу експортувалася до 38 країн світу. П'яти видам покришок було присвоєно Державний знак якості. За п'ять років заводом було випущено 2 мільйони покришок понад план!

Новий міський район був утворений 12 квітня 1973 року і включив як квартали історичного центру, так і робочі райони – селища Будівельник, Корея, Мирний, 12 квартал та інші. Згідно з містобудівною та культурною політикою, у всіх районах міста обов'язково влаштовувалося «вогнище соціалістичної культури» у вигляді Палацу культури. Це, як правило, була велика будівля театрально-концертного типу, дво-триповерхова, з великим залом для глядачів (або двома) і масою інших приміщень для гурткової діяльності.

Для свого часу ДК «Шинник» - це була велика «будівля громадсько-культурного призначення», яка мала всю необхідну базу для проведення культурного дозвілля мешканців району. Триповерхова протяжна будівля була розташована на вузловому місці району – транспортному роздоріжжі.

Для будівництва Палацу використано радянський «типовий проект Палацу культури із залом на 1200 місць»

Основний простір палацу зайняв зал для глядачів на 1150 місць. Є й малий зал для глядачів на 200 місць. Фойє палацу є характерним зразком інтер'єру Палацу культури 1970-х років. Фойє і сьогодні прикрашають карбовані металеві барельєфи, що широкою стрічкою займають стіну, що відокремлює фойє від залу для глядачів. Сюжетна лінія типова тієї епохи. Тут зображені робітники, космонавти та інші «будівельники нового світу». Вікна багатьох кімнат Палацу були виконані вітражами у стилі соцреалізму. У деяких місцях ці вітражі збереглися й досі».

Детальніше про історію Палацу можна прочитати тут

А завтра, 27 квітня, у КСК «Шинник» відбудеться спеціальний святковий концерт на честь 50-річчя відкриття Палацу. Початок – о 16-30.

Фото з архіву Міського сайту

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн на місяць - мінімальна зарплата з квітня 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті